USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

05 Kasım 2018 15:24

Çimentoya 'kadın eli' değdi

Hayatın ve kadın olmanın zorlukları her daim konuşuluyor... Ülkemizde son yıllarda artan kadına yönelik şiddet olayları; her defasında bu konunun üzerinde daha çok düşünmemizi ve yaptırımların çok daha net olması gerektiğini hatırlatıyor. Devlet ve sivil toplum kuruluşları, toplumu bilinçlendirmek adına çalışmalar yaparken bireysel çabaların önemi de ortaya çıkıyor. Bu zorlukların üstesinden gelmek kimi zaman bireyleri yıldırsa da bu yola baş koymuş kişilerin başarıları dikkat çekiyor. Seza Çim

Çimentoya 'kadın eli' değdi

Dalida Özatay Erus / [email protected]

Elazığ’da 5 çocuklu bir ailenin tek kızı olarak dünyaya gelen Prof. Dr. Yasemin Açık’ı anlatmak birkaç satıra sığmıyor. Halk sağlığı profesörü ve sivil toplum örgütü çalışanı olan Açık, anne-çocuk sağlığı, kadının toplumsal statüsü, kadına yönelik şiddet, doğuda kadın olmak, töre cinayetleri, çalışma yaşamı ve kadın, çocuk sağlığı, çocuk ihmali ve istismarı, engelli çocukların eğitimi, sağlıklı kentler, çevre sağlığı, iş sağlığı ve güvenliği sigara, alkol ve bağımlılık yapıcı maddeler ve epidemiyoloji gibi alanlarda pek çok çalışmaya imza atıyor. Hatta bu konularda ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış 400 civarında makalesi bulunuyor. Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi’nde, doktora eğitimini ise Nisan 2018’de emekli olduğu Fırat Üniversitesi’nde tamamlıyor. 1999 yılında doçent, 2005’te profesör unvanı alan Prof. Dr. Yasemin Açık, bir süre de Nottingham Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ve Epidemiyoloji Bölümü’nde çalışıyor. Açık, sivil toplum örgütlerinde de aktif… 2008’de bir grup arkadaşıyla, kadınların yaşamın her alanında daha fazla yer alması ve daha görünür olması için kurdukları Elazığ İş Kadınları Derneği (ELİKAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Fırat Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (FIRATSİFED) başkan yardımcılığı görevlerini yürütüyor. Geçmiş dönemlerde ise Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı ve İş Dünyasında Kadın Komisyonu (TÜRKONFED İDK) Başkanı olan Açık, Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi, Uluslararası Kadın Zirveleri, New York’ta Birleşmiş Milletler Kadın Komisyonu (UN WOMEN) bünyesinde yapılan toplantılarda yer aldı. Ulusal Tütün Kontrol Kurulu üyesi Açık, Elazığ’da 1991’de kurulan, 1998'de de  Bakanlar Kurulu kararı ile dernek unvanı alan Sağlığı Geliştirme ve Sigara ile Mücadele Derneği’nin hem kurucusu hem de başkanı olarak görev alıyor.

ÇİMENTO FABRİKASI KURUYOR

Enerji, inşaat, akaryakıt, medya, turizm ve çimento sektörlerinde faaliyet gösteren aile şirketlerinde de çalışan Prof. Dr. Açık, kendine ait bir projeye imza atmaya karar verdiğinde, “Öyle bir iş olmalıydı ki; bölgeler arası gelişmişlik farkının azaltılmasına ve yerel kalkınmaya katkı sağlayabilmeli; istihdamı artırmakla kalmayıp istihdam edilen kişilerin aileleri, tedarikçileri, yan unsurlarıyla pek çok insana yani halka dokunabilmeliydi” şeklinde düşünüyor. Bunun ise ancak sanayi ile mümkün olabileceğini belirten Açık, “2011 yılında sanayiye yatırım yapabileceğim şartlar olgunlaştığında, çimento sektörüne girmeye karar verdim ve Seza Çimento Fabrikası’nı kurdum. Tüm bunları yaparken kadın olmam olaylara bakış açımı, hızımı, aynı anda birden fazla alanda iş yapabilme gücümü artırdı. Profesör olmak ise analitik düşünme, bilgiye ulaşma, teknolojiyi etkin kullanma gibi alanlarda yolumu açtı. Bu sayede de ‘sanayide kadın-erkek ayırımı olmaz’ı gösterdiğimi düşünüyorum” diye konuşuyor.

PLATİN'İN KASIM SAYISINI ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

 

 

 
 
EN ÇOK OKUNANLAR