Yeni yıl için performans değerlendirmelerinin yapıldığı, gelişim hedeflerinin oluştuğu bir dönemdeyiz. Henüz 2025 çok taze... Yeni yıl yeni beklentileri getirirken kendimizi değiştirmek, geliştirmek iş hedeflerimize çoktan girmiş durumda. Profesyonel gelişim olarak anılan bu çerçeve çalışanların kendilerini, koydukları hedefler doğrultusunda beceri olarak geliştirmeleri anlamına geliyor. Her değişim, dönüşüm çekici ama bir o kadar da zahmetli, bazen de acı vericidir. Eski alışkanlıkların bırakılıp yenilerin kazanılması vakit alır. Ama iş dünyası bu gelişimi belli bir hızda, hatta baya hızlı bir şekilde ister. İnsan da gelişirken ya da geliştiğini düşünürken bazen planın ayarını kaçırıp geleceğinden fazla beklentili hale gelebilir. O halde hedeflerimiz doğrultusunda nasıl dengeli ve faydalı bir gelişim bir planı yapabiliriz? Gelin her zaman olduğu gibi üç ana noktada aktaralım:
GELİŞİMİN İHTİYAÇ PLANI
Plan. Plan. Plan. İş hayatının plan program sevdiğini tüm profesyoneller iyi bilirler. Aynı disiplini insanın kendi için de uygulaması çok önemli. Öncelikle ekibin yöneticisinden gelen ve sistem içinde oluşan geribildirimler değerlendirilip, kişinin kendini hedeflendirmesi ve buna bağlı olarak ihtiyacını belirlemesi önemli bir profesyonel yaşam becerisi. Eğer bir profesyonel bunu hakkını vererek yapabiliyorsa gelişimi açısından örnek bir kariyer yaratabilmek adına ilk adımı atacaktır.
GERÇEKÇİ VE DENGELİ ADIMLAR
Her çalışan daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere işinde yükselmek ve ilerlemek ister. Ancak bunu yaparken, biraz da aşırı motivasyonla hızla beklentiye girip gerektiğinden fazla ihtiras yapmamaya dikkat etmek gerekir. Gelişim adımları gerçekçi ve dengeli oldukça bu ihtimal zayıflar, sizi takip eden grup için de 'sindire sindire' ilerliyor imajı yaratırsınız. Bu tempo içerisinde tek yapmanız gereken gelişim planınıza sadık kalıp, yetenekleriniz yetkinliğe dönüştükçe geribildirimlerle, etrafınıza da farkındalıklar yaratarak bunu göstermek. O zaman "senin için erken mi?" sorusunun cevabı otomatik olarak verilmiş olacaktır.
"Yeni yıl yeni beklentileri getirirken kendimizi değiştirmek, geliştirmek iş hedeflerimize çoktan girmiş durumda. Profesyonel gelişim olarak anılan bu çerçeve, çalışanların kendilerini, koydukları hedefler doğrultusunda beceri olarak geliştirmeleri anlamına geliyor."
İYİ NİYET VE ÇALIŞKANLIK
Çalışma olmadan gelişme olmaz. İçten ve iyi bir niyetle çalışmayla günümüzün popüler ifadesi 'manifesto' oluşur. Niyetin iyisi tüm sistemin kazandığı ve kişinin kendi gerçekleştiği zemini yaratmaktır. Sadece iş süreçlerinin kazandığı, çalışanın gelişmediği bir ortam ileride yetenek krizine yol açar, bağlılıklar düşer ve tüm yetenek yatırımı boşa çıkar. Güçlü ve iyi bir niyet, odaklı bir gelişim planı üzerine disiplini bir çalışma temposuyla kariyer gelişiminin temelini oluşturur. Bu üçlünün bir araya gelmesi uzun vadede çok iyi kâr dönüşü sağlayan bir yatırım fırsatına benzer. Performans geribildirimleri, yıl sonu telaşı derken yeni bir sayfa açtığımız; profesyonel gelişim planlarımızı netleştirdiğimiz bir dönemdeyiz. İhtiyaç analizinin liderliğinde dengeli ve gerçekçi adımlar atarak güçlü bir niyetle hareket etmek yeni yılın getirdiği tüm güzellikleri kariyerimize yansıtmak için fırsatlar sunacaktır. Tüm bunlar olurken yeter ki profesyonel yaşamımızın her alanına dengeyi, ritmi ve odağı yerleştirebilelim. Bu üç sihirli sözcük kariyer yollarındaki tüm tıkanıklıkları açacak, size yeni bir profesyonel bakış açısı kazandıracaktır.