USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

13 Şubat 2024 10:06

Türk girişimcilerin hikayesi globale taşınıyor

2010 yılında iki Türk girişimcinin kurduğu Reeder Teknoloji, yeni nesil teknoloji ürünleri alanında dikkat çeken adımlar atıyor. 2019 yılında ilk ihracatını yapan firma, hedefleri büyüterek ‘global oyuncu' olma yolunda ilerliyor

Türk girişimcilerin hikayesi globale taşınıyor

'Bilgiyi herkes için erişilebilir kılma' misyonuyla yola çıkan Reeder Teknoloji; akıllı telefon, tablet, akıllı saat, robot süpürge, e-kitap okuyucu, LED televizyon gibi teknoloji ürünlerinin üretimine imza atıyor. Eylül 2023 döneminde Borsa İstanbul'da halka açılan Reeder Teknoloji'nin CEO'su Uygar Saral ile kuruluş hikayelerinden ihracat hedeflerine, mağazacılık çalışmalarından halka arz sürecine kadar birçok konuyu konuştuk.

YENİ ÜRETİM TESİSİYLE KAPASİTESİNİ 4 KAT ARTIRDI

İki Türk girişimci olarak Reeder Teknoloji'yi, dijitalleşen dünyada bu topraklardan çıkan ve onu en iyi şekilde temsil etmeyi kendine görev edinen yeni nesil teknoloji ürünlerini üretmek amacıyla kurduklarını belirten Reeder Teknoloji CEO'su Uygar Saral, "Türkiye'yi ilk kez 'e-kitap okuyucu' ile tanıştıran marka olduk. 2015'te lansmanını gerçekleştirdiğimiz akıllı telefon ile Türkiye'de en çok satılan 25 model arasına girerek, 2016 yılında Endeavor Türkiye'nin seçilmiş girişimler listesinde yerimizi aldık. 2019 yılında ilk ihracatımızı gerçekleştirmeye başladık. 2020 yılında ise giyilebilir teknolojiler kategorisinde akıllı çocuk saati ve pandemi döneminde kullanım alanı genişleyen kızılötesi temassız ateş ölçer ürünlerinin Türkiye'de ilk kez yerli üretimini gerçekleştirmeye başladık. 2022 yılı içinde faaliyete geçen yeni üretim tesislerimizle birlikte kapasitemizi 4 kat artırdık. Böylece yeni kategorilerde ürün üretimi yapabilir hale geldik" diyor.

"AFRİKA KITASINDA TÜRK MARKASINA OLAN GÜVEN YÜKSEK"

İhracat çalışmalarından bahseden CEO Saral, "Reeder Teknoloji'nin yerli ve milli olma gururuna ihracat yaptığımız geniş bir ülke ağını da eklemek istiyoruz. Yani global bir oyuncu olabilmek için çalışıyoruz. Şu anda ihracatımızı geliştirebilmek üzere Afrika ve Türki Cumhuriyetler olmak üzere pek çok farklı ülke pazarında yer almak için görüşmelerimiz devam ediyor. Üstelik bu ülkelere yalnızca ihracat odaklı da bakmıyoruz. Hem iş ortakları bulup dağıtım sağlamak istiyoruz hem de Reedükkan mağazacılık konspetimizi bu ülkelere taşımak istiyoruz" şeklinde konuşuyor. Afrika'da büyük bir akıllı telefon pazarının olduğuna dikkat çeken Saral, şöyle devam ediyor: "Hem akıllı telefon pazarının büyüklüğü hem de bizim gibi yeni bir marka için ciddi talep alıyor olmamız önümüzdeki önemli fırsatlar. Bu ülke pazarlarında hem dağıtım talepleri için hem de eğitim ve sağlık gibi farklı alanlardaki projeler üzerine görüşmeler yapıyoruz. Bu fırsatları en doğru model ile değerlendirmek istiyoruz. Afrika kıtasında Türk markasına olan güven de yüksek, bu sayede yakın gelecekte çok daha büyük iş birliklerine gidebileceğimizi ve hatta bir süre sonra bir üretim tesisi kurabileceğimizi düşünüyoruz."

"Konsolide satışlarımızın içerisindeki ihracat payının giderek artacağını öngörüyoruz. Türkiye dışında ilk açacağımız mağazamızın Kıbrıs'ta olmasına karar verdik. Hedefimiz 2024'ün ilk yarısında Kıbrıs'ta bir mağaza açmak"

HALKA ARZA REKOR KATILIMCI

Son olarak Reeder Teknoloji'nin halka arz sürecine de değinen Uygar Saral, "21 Eylül 2023 tarihinde BİST'te işlem görmeye başladık. Yaklaşık 4.2 milyon yatırımcının katılımıyla rekor kırarak halka arz işlemimizi başarıyla tamamladık. İlk işlem gününden bugüne geldiğimizde, yani yaklaşık 4 ayda pay senedimizin işlem fiyatı iki buçuk katına ulaşarak BİST 100 endeks getirisinin üzerinde performans kaydetti. Bizim açımızdan bakıldığında, halka arzın marka bilinirliğimize yadsınamaz katkısı oldu. Bunun en iyi göstergesi de halka arzımız sonrasında birçok farklı ülkeden distribütörlük ve bayilik talepleri gelmeye başlaması. Dolayısıyla gelecekte dünyaya açılarak global bir şirket olmamıza ve büyümemize büyük katkılarının süreceğine inanıyoruz" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR