USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Tasarım

19 Ekim 2023 10:57

Lizay Pırlanta yurt dışı açılımı için çalışmalarını hızlandırıyor

Pandemi dönemi sonrasında uygulanan büyüme stratejisiyle 70 şubeye ulaşan Lizay Pırlanta yeni bir yatırım atağına kalktı. Yönetim Kurulu Üyesi Çağatay Serbes yurt dışı stratejisi kapsamında globalde mağazalaşma için çalıştıklarını anlatıyor.

Lizay Pırlanta yurt dışı açılımı için çalışmalarını hızlandırıyor

Mahmut Serbes'in kurucusu olduğu Lizay Pırlanta'nın Adapazarı'nda başlayan hikayesi 45 yılı geride bıraktı. Şirket bugün ikinci kuşağın, Yeliz ve Çağatay Serbes'in de yönetime katılmasıyla sektörün en hızlı büyüyen markaları arasında öncülüğünü koruyor. Lizay Pırlanta Yönetim Kurulu Üyesi Çağatay Serbes şirketin ana stratejisinin iç pazarda yakaladıkları başarıyı dış pazara da taşımak olduğunu belirtiyor. Pandemi döneminden hemen sonra mağaza sayısının 25'ten 70'e çıkartılması bu stratejinin eseri. 2024 yılı sonuna kadar bu sayıyı 100'e çıkarma hedefinde olduklarını ekliyor. İki yıldır üzerinde çalışılan ve kısa zamanda hayata geçecek bir diğer hamle ise yurt dışı açılımı olacak. Lizay Pırlanta'nın markalaşma yolculuğu ve son yatırımlarını Çağatay Serbes ile konuştuk...

* Şirketinizin kuruluş hikayesini bizimle paylaşır mısınız?

Lizay'ın hikayesi babam Mahmut Serbes'in 1978'de sektöre atılmasıyla başladı. Öğrencilik döneminde aile şirketinde deneyimlediği serüven 1994'te Adapazarı'nda kendi adına açtığı ilk mağazasıyla derin bir bağlılığa dönüştü. 1999'da gerçekleşen depremde ise mağaza enkaz altında kaldı. Mağazanın yeniden inşası devam ederken babamın ikinci mağazayı açma kararı vermesiyle büyüme stratejisinin şekillendiğini ve markalaşma sürecinin başladığını söyleyebilirim. 2000'li yılların başında ise pırlantanın ilgi görmeye başlamasıyla pırlantanın potansiyeline inanıp "Lizay" markasını kurmaya karar verdi. Benim ve ablam Yeliz'in isimlerimizden esinlenerek markaya hayat verdi.

*Marka değerinizi artırmak için hangi stratejileri izliyorsunuz?

Çocukluk hayalini gerçekleştiren bir babayla büyüdük ve şu anda o hayali yaşatan markanın bir parçası haline geldik. Sektörün tamamı toptandan perakendeye inerken biz perakendeden toptana çıkan tek markayız. Buda bizim empati yeteneğimizi güçlü kılıyor. Bizim için en ön planda olan müşteri memnuniyetine dayanarak oluşturduğumuz standartlarımızı franchise sistemimize entegre ettik. Bu sayede 2018 yılının başında başlayan büyüme stratejimizle mağaza sayımızı ivmeli şekilde 2023 yılında 70 mağazaya ulaştırdık. Ayrıca her yıl bir önceki yılın pazarlama bütçesini yüzde 100'ün üzerinde artış yaparak dünya çapında bir marka olmak için önemli adımlar atıyoruz.

* Yurt dışına açılma hedefinizi biraz daha açar mısınız?

Yurt dışı pazarı benim içinde en heyecan verici konulardan birisi. Türkiye'nin en prestijli mücevher fuarlarında 10 yılı aşkın süredir ihracat müşterilerimizle buluşuyoruz. Yeni ihracat stratejimizle beraber yakın zamanda Amerika, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu'nun da en önemli mücevher fuarlarına da katılıp misafirlerimizle buluşuyor ve geniş ürün yelpazemizi misafirlerimize sunma imkanı buluyoruz. En önemli hedeflerimizden bir tanesi olan globalde mağazalaşma adımlarını bu vesileyle atıyoruz. Bizim için Lizay sadece bir marka değil aynı zamanda bir miras. Amacımız bu mirası geleneklerimize sadık kalarak daha ileriye ve globale taşımak.

* Kısa ve orta vadedeki hedefleriniz neler?

2024 yılı sonuna kadar mağaza sayımızı 100'e çıkarma hedefindeyiz. İzlediğimiz stratejilerle Türkiye'deki mağazalaşma başarımızı yurt dışına taşıyarak ülkemizi yurt dışında temsil etmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca bu yıl bizim için çok değerli bir yatırıma daha imza attık. Pırlanta tutkunlarını tüm gelir gruplarına hitap eden Baroni Diamond markamızla tanıştırmaya hazırlanıyoruz. Baroni ile de 2023 yılı sonuna kadar ülke genelinde 15 mağaza açmayı hedefliyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR