USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

21 Aralık 2021 19:29

Singer'den 170 yıllık tarihe tanıklık eden sergi

“Singer 170. Yıl Sergisi” Rahmi M. Koç Müzesi'nde 16 Aralık itibarıyla ziyarete açıldı.

Singer'den 170 yıllık tarihe tanıklık eden sergi

Singer, 170. yılını özel bir etkinlikle kutluyor. İki asra yaklaşan tarihi boyunca tanıklık ettiği sosyal ve ekonomik olayları ve şirketin dönüm noktası olan gelişmeleri anlatan bir sergi ve belgesel projesini hayata geçiren Singer, Rahmi M. Koç Müzesi'nde "Singer 170. Yıl Sergisi"ni sanatseverlerle buluşturuyor.

"Singer 170. Yıl Sergisi"nde, yurtdışından ve Anadolu'nun farklı bölgelerinden toplanan, özel kişisel koleksiyonlardan temin edilen makineler, kıymetli belge ve materyaller ilk kez gün yüzüne çıkıyor.

Sergideki en eski tarihli makine olan, Kurtuluş Savaşı ve Çanakkale Savaşı'nda dalgalanan Türk bayraklarının dikiminde önemli bir rol oynayan 1890'lara ait makine ve bu makineyle dikilen ürünler ise Koleksiyoner / Yazar Dr. R Sertaç Kayserilioğlu'nun şahsi koleksiyonundan alınarak sergiye taşındı. Sertaç Kayserioğlu, bu makinenin hikayesini şöyle anlatıyor:

"Savaş yıllarında cephede çatışan askerlere kendi isteğiyle içlik ve Türk bayrağı diken Sivaslı Dudu Hanım, askerlerin kıyafetlerinin içine göğüs kısmına koyması için küçük Türk bayraklarını dikermiş.Singer ürünlerinin Türkiye'de satılmaya başlamasıyla eşi tarafından Dudu Hanım'a bu makine hediye edilmiş ve Dudu Hanım dikişlerine bu makineyle devam etmiş. 1915 yılında Sivas Su Şehri'nden Çanakkale savaşına giden tüm askerlerin elbiseleri Dudu Hanım tarafından bu makine ile dikilmiş. Yaptığı işle duyulan Dudu Hanım'a Milli Mücadele dönemi ile birlikte Ankara Merkez Dikimhanesi'nden bir teklif gelmiş ve İstiklal Savaşı'nda kullanılacak kimi bayrakları da dikmesi istenmiş. İşte bugün burada sergilenen bu bayraklar, 1921 /1922 yıllarında Dudu Hanım'ın makinesinden çıkma ve onun eseri..."

Sergide, eski dikiş makinelerinin yanı sıra tarihi değeri olan radyo, makas, kaşık, saat gibi Singer markalı birçok ürün, her biri bambaşka hayatlara dokunan nostaljik fotoğraflar, fatura ve belgeler de yer alıyor.

"Singer'le Dikiş Aşkına" belgeseli markanın 170 yıllık yolculuğunu anlatıyor

Singer'in iki asra yaklaşan öyküsü, her şeyin evlerde dikildiği günlerden Kurtuluş Savaşı'nda dikilen Türk bayraklarına, ilk astronot kıyafetlerinden, moda endüstrisine çağ atlatan yapay zeka ile çalışan makinelere ve kadınların ekonomiye katılma mücadelesine kadar uzanan etkileyici bir belgesele de hayat verdi. "Singer'le Dikiş Aşkına" belgeseli, markanın 170 yıldır büyük bir aşkla süren benzersiz yolculuğunu gözler önüne seriyor. Türkiye'de neredeyse her eve girmeyi başaran Singer dikiş makinelerinin yaşamlara dokunuşunu ekranlara getiren belgeselde, dikiş makinesinin farklı ihtiyaçlara cevap veren yönleri ile hobi amaçlı kullanımından, Singer dostu modacılara, markanın eğitim ve sosyal sorumluluk projelerine kadar uzanan yolculuğu anlatılıyor.

Singer, kadınların yanında olmaya devam edecek

İki asra yaklaşan tarihi boyunca, her bir müşterisinin hayatına dokunan bir marka olmanın gururunu yaşadıklarını belirten Singer Türkiye Genel Müdürü Sinem Kınran Parlak, "Dünya dikiş makinesi sektöründe lider konumda olan Singer, 170 yıllık geçmişi ile sadece moda ve dikiş sektöründe değil, belki de tüm dünya markaları arasında çok özel bir yere sahip. Singer Türkiye olarak markamızın tarihinde bir ilke imza atarak her biri özel hayat hikayelerine ve tarihte özel anlara dokunan makine ve materyalleri toplayarak benzersiz bir sergi hayata geçirdik. Kuruluşumuzdan bu yana markamızın dönüm noktası olan ve dünya tarihini de etkilemiş olayları, modacı dostlarımızı, sosyal sorumluluk faaliyetlerimizi, başarılarımızı anlattığımız bir belgesel de hazırladık. Sergi ve belgeselle aynı zamanda dikiş makinelerinin zamanda yolculuğunu ve gelişen teknolojileri de gözler önüne sermek istedik. Aylar süren meşakkatli araştırmalarımız, arşiv taramalarımız sonucunda, ulaşabildiğimiz en eski kaynaklarla geçmişten bugüne tanık olduğumuz hikayeleri ve dikiş anılarını bir araya topladık. Yurtdışından ve Türkiye'nin farlı birçok noktasından makine ve belgeler ile özel koleksiyonlardan materyaller temin ettik. Daha da önemlisi bizleri çok etkileyen insan hikayelerine, tarihi belgelere ulaştık. Koç Müzesi'nin kıymetli ev sahipliğinde, tarih severlerin, moda ve dikiş tutkunlarının ilgisini çekeceğine inandığımız, dikiş makinesinin kendi dilinden 170 yıllık bir moda, ekonomi tarihi anlatmaya çalıştık. Singer Türkiye ekibi olarak bu değerli markanın temsilcisi olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz" dedi.

Türkiye'de dikiş makinesi denildiğinde ilk akla gelen marka olan Singer'in 1.000 bayisiyle hizmet verdiğini ve ayrıca kadınların ekonomiye katılmasında önemli bir rol üstlendiğini belirten Parlak, şunları söyledi:

"Singer Türkiye olarak 1904 yılından beri Türkiye ekonomisine katkı sunuyoruz. Halen Türkiye pazarında lider konumdayız. Özellikle Anadolu'nun dört bir yanındaki kadınların dikiş hobisini işe dönüştürmelerine ve onların ekonomik güç kazanma çabalarına destek vermek üzere çalışmalarımızı her geçen gün artırıyoruz. Halk eğitim merkezlerinde, belediyelerin meslek kurslarında, okullarda ve kendi bayilerimizde verdiğimiz eğitim ve tanıtım aktiviteleriyle her yıl binlerce kişiye ulaşıyoruz. Kadınların geleneksel sanatlara ilgi duyması, hobilerini işe dönüştürmesi ve üretime katkı sunarak kazanç elde etmeye devam etmeleri için onların yanında olmaya devam edeceğiz."

Parlak, "Pandemi döneminde beklentimizin üzerinde bir taleple karşılaştık. Hala daha dikiş makinesine olan ilgide büyük bir patlama söz konusu. Bilhassa gelişen yapay zeka teknolojileri, dikişi herkes için çok kolay hale getirdi. Hem profesyonel, hem de bireysel kullanıcılar açısından dikiş makinesi alanında büyük bir devrim yaşandığını söyleyebilirim. Talebin önümüzdeki dönemde de artarak devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Singer 170. Yıl Sergisi, Rahmi M. Koç Müzesi'nde 16 Aralık 2021 – 16 Şubat 2022 tarihleri arasında sanatseverle buluşacak. Seçki içinde yer alan en eski tarihli makinenin sahibi Dudu Hanım'a ait materyaller ise 15 gün boyunca ziyaretçiler tarafından görülebilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR