USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

09 Haziran 2023 12:53

Sürdürülebilir ve çevre dostu yeni ulaşım konsepti Hyperloop'ta Türk imzası

Türkiye'nin en büyük yatırım gruplarından Erciyas Holding, merkezi ABD'de bulunan Hyperloop Transportation Technologies şirketiyle 2022 yılında imzaladığı anlaşma sayesinde Hyperloop teknolojisi ile yolcu ve kargo taşımacılığı projesinin tedarikçi ve yatırımcısı oldu.

Sürdürülebilir ve çevre dostu yeni ulaşım konsepti Hyperloop'ta Türk imzası

Türkiye'nin en önemli yatırım grupları arasında yer alan Erciyas Holding, 30 yılı aşkın süredir hat boru, demiryolu, mobilite ve enerji olmak üzere dört ana sektörde faaliyet gösteriyor. Kuruluşundan bu yana odak noktasına aldığı sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda faaliyet gösteren Erciyas Holding, bu temelde ülkemiz ve insanlarımız için değer yaratıyor. Gerek ürünleri gerekse hayata geçirdiği ulusal ve uluslararası projelerle insanların hayatını iyileştirmeye devam eden Holding kimi ülkelerde su, kimilerinde ise enerji ile hayatlara dokunuyor.

Daha iyi bir dünya yolunda çalışırken, aynı zamanda ekosisteme katkı yaparak yarının girişim ve teknolojilerine de önem veren Erciyas Holding, çalışanlarıyla iş ortaklarıyla ve paydaşlarıyla birlikte yürüttüğü tüm faaliyetlerde kalite ve üretim değerlerinden de taviz vermiyor.

Boru hatlarında kullanılan büyük çaplı çelik boru üretim ve ihracatında Türkiye'nin lideri konumunda yer alan Erciyas Çelik Boru, Avrupa'da en büyük üç spiral kaynaklı çelik boru üreticisinden biri konumunda bulunuyor. Yurt içinde gerçekleştirdiği projelerin arasında; TANAP, TÜRK AKIMI Doğal Gaz hattı projeleri, İstanbul Büyük İçme Suyu Projesi ve daha nice BOTAŞ ve DSİ projeleri gibi stratejik projeler yer alıyor. Sürdürülebilir yaşama geçiş için enerji, su ve hammadde tüketiminin az olduğu, yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışan toplu ve bireysel ulaşım çözümlerine yönelik yatırımlar da hızla artıyor. Holdingin şimdilerde en çok konuşulan projelerinin başında ise Hyperloop geliyor.

HYPERLOOP'TA ERCİYAS İMZASI

Dünyanın önde gelen yatırımcıları arasında bulunan, Tesla ve Spacex'te CEO'luk görevini üstlenen Elon Musk, 2013 yılında yazdığı 58 sayfalık bir vizyon dokümanı ile Hyperloop ulaşım konseptinin tüm dünyada popüler haline gelmesini sağlamıştı.

İlk defa Musk tarafından ortaya atılan Hyperloop konsepti, manyetik alan ve vakum gücüyle çalışan boru hatları içerisindeki sürtünmesiz ortamda (+1200 km/saat) ses hızına kadar yükselerek

yolcu ve yük taşımayı hedefliyor.Tüm insanlığa heyecan veren bu yenilikçi anlayışın altında bir Türk şirketinin de imzasının bulunması ayrıca önem taşıyor. Türkiye'nin en önemli yatırım grupları arasında yer alan Erciyas Holding'in endüstriyel kolu olan Erciyas Çelik Boru, Hyperloop teknolojisi ile yolcu ve kargo taşımacılığı projesi geliştiren Hyperloop Transportation Technologies'in (HyperloopTT) yatırımcısı ve tedarikçisi olmak üzere anlaşma imzaladı.

HYPERLOOPTT YENİ YÜZYILIN ULAŞIM SİSTEMİNİ İNŞA EDİYOR

Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT), uçak hızını yere indirerek insanları ve yükleri güvenli, verimli ve sürdürülebilir bir şekilde hareket ettiren bir sistem olan Hyperloop'u gerçekleştirmeye odaklanan yenilikçi bir ulaşım ve teknoloji şirketi olarak öne çıkıyor.

Benzersiz ve patentli teknolojiler ile geliştirilen bir iş birliğine dayalı konseptin kullanımı ile HyperloopTT, son yüzyıldaki 'ilk yeni ulaşım biçimini' yaratıyor. 2013 yılında kurulan HyperloopTT, 50 kurumsal ve üniversite ortağıyla, 52 multidisipliner takımdaki 800'den fazla mühendis, yaratıcı ve bilim adamından oluşan küresel bir ekipten oluşuyor. Şirket, açık kaynaklı bir yaklaşım benimseyerek fikirleri toplumun katkılarına açık bir şekilde geliştirme amacı güdüyor. Merkezi Los Angeles, ABD ve Toulouse, Fransa'da bulunan HyperloopTT'nin Kuzey ve Güney Amerika ile Orta Doğu ve Avrupa'da da ofisleri bulunuyor. Dünyanın farklı bölgelerinde Hyperloop projeleri geliştirmek için çeşitli ortaklarla çalışan HyperloopTT teknolojik, altyapısal ve düzenleyici zorlukları aşmak için çalışmalar yürütüyor.

"HYPERLOOP DÜNYANIN YEŞİL DÖNÜŞÜMÜNE KATKIDA BULUNACAK"

2017 yılından bu yana HyperloopTT ile iş birliği yapan Erciyas Çelik Boru, 2022 yılı başında, 5 kilometrelik tamamen işlevsel, yolculu ve gerçek boyutlu Hyperloop prototip hattının realize edilmesi çalışmaları için anlaşma imzaladı. HyperloopTT şirketi ile birlikte, dünyada bir ilk niteliği taşıyan projenin prototipinde kullanılacak çelik borular için kapsamlı Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini belirten Erciyas Holding İcra Kurulu Başkanı Emre Erciyas, "Hyperloop konsepti gerek kullanılan teknoloji gerekse sürdürülebilir bir geleceğe yapacağı katkı doğrultusunda dünyanın yeşil dönüşümüne önemli katkılarda bulunacak. Hyperloop ekosisteminin ülkemizde ve bölgemizde geliştirilmesinde öncü bir rol oynuyoruz. En başından bu yana bu konseptin içinde olan Hyperloop yöneticimiz Mehmet Örgen'le dünyadaki hemen hemen bütün Hyperloop şirketleri, tedarikçiler, kurumlar ve üniversiteler ile irtibatta olup Türkiye'deki kurumlar ve üniversiteler arasında iletişimi ve ilişkiyi sağlıyor, en büyük yedi Hyperloop şirketinin kurduğu 'Hyperloop Association' ile yakın çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

UÇAKTAN DAHA HIZLI, DAHA ÇEVRECİ

Hyperloop, bir uçak kadar hızlı olmasının yanı sıra güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir teknolojilere dayalı altyapısıyla sıfır karbon salınımlı ulaşım imkânı sunabilecek. Bunun yanı sıra fosil yakıt tüketimini azaltıp, iklim ve çevrenin korunmasına katkı sağlayarak daha sürdürülebilir bir ulaşım sistemi sağlayacak.

Avrupa Komisyonu, 2020 Aralık ayında yayınladığı 'Sürdürülebilir ve Akıllı Mobilite Stratejisi' raporunda; Yeşil Mutabakat'a uygun olarak 2050'ye kadar karbon nötr olmayı sağlayacak inovatif çözümler arasına Hyperloop'u da dahil etti.

Türkiye'de uygulandığında Hyperloop ile İstanbul'daki işyerinizden çıkıp Ankara'daki ya da İzmir'deki evinize 30 dakika gibi bir sürede varmak ve tüm bu yolculuk boyunca hem sağlığınızı hem de gezegenimizi korumanız çok yakın bir gelecekte mümkün olabilecek.

HYPERLOOP İÇİN SPİRAL KAYNAKLI SERİ ÜRETİM YAPABİLEN TEK FİRMA

HyperloopTT ile geliştirilen proje kapsamında 4 metre çapında çelik borulara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Emre Erciyas, "Dünyada halihazırda çelik boru üreten firmalar arasında '4 metre çapında, spiral kaynaklı, seri üretim' yapabilen tek firmayız diyebiliriz. Yaptığımız iş birliği anlaşması sonrasında Hyperloop TT'nin projesindeki çelik boru üretimini üstleneceğiz. Mayıs ayı başında HyperloopTT nin içerisinde bulunduğu konsorsiyum, Kuzey İtalya da yapılması öngörülen 10 km.lik bir hattın proje ortağı oldu. Fizibilite ve dizayn çalışmaları sonrası tedarik süreci başlayacak olan bu projeyi de yakından takip ediyoruz" diye belirtti. Hyperloop konseptinin 2030'lu yıllarda dünyanın belirli bölgelerinde işlevsel olmaya başlaması öngörülüyor. Sürdürülebilir ulaşımın bu önemli konseptinin ticarileşmesinin ise 2050'li yıllarda gerçekleşmesi bekleniyor.

Erciyas Holding İcra Kurulu Başkanı Emre Erciyas, "Havacılığın 100 yılda ticarileştiğini düşündüğümüzde Hyperloop'lu bir gelecek bizim için aslında çok da uzak değil. 2050'lerde dünya genelinde 185 bin kilometrelik Hyperloop ağı olacak. Hyperloop pazarının ise 5 ila 6 trilyon euro büyüklüğünde olacağı öngörülüyor. Sürdürülebilir bir geleceğe her zamankinden daha yakın olduğumuzu düşünüyor, yatırımlarımızı bu vizyon dahilinde yapıyoruz" diye ekledi.

ERCİYAS'IN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK STRATEJİSİ

Sürdürülebilirlik kavramına büyük önem veren Erciyas Holding, uzak mesafeler arasında hızlı ve çevre dostu ulaşımı destekleyecek Ar-Ge yatırımlarına hız kesmeden devam ederken gelecek stratejilerini de bu doğrultuda şekillendiriyor.

Erciyas Holding sürdürülebilirliği, bu kavramın içerdiği çevresel, sosyal, ekonomik ve yönetişimsel konuları iş modelinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul ederek yatırım stratejine alıyor.

Şirketin sürdürülebilirlik stratejisi toplum için yaratılan değeri en üst noktaya çıkarmaya ve daha entegre, dijitalleşmiş ve verimli süreçlerle uzun vadede fırsatları başarıyla değerlendirmeye dayanıyor.

Dünya kaynaklarını gelecek nesillere aktarmak isteyen Erciyas Holding, doğal kaynakların sonsuz ve sınırsız olmadığının bilinciyle hareket ediyor. Sürdürülebilir kalkınma amacıyla dünyamız için çalışarak 'Dünya için Yaşam Taşır' mottosuyla ilerleyen şirket, bu kapsamda Ar-Ge'den lojistiğe, satıştan üretim planlamaya kadar her bir süreç için attığı adımları dikkatle inceliyor ve gelişmeye açık noktaları tespit ederek dünyamızın geleceği için uğraş vermeye devam ediyor.

Erciyas, enerji kullanımını azaltma, sera gazı emisyonlarını azaltma, yenilenebilir enerjilere yatırım yapma, suyu etkin ve verimli kullanma ile atık miktarını azaltma konularında da teknolojideki son gelişmeleri takip ediyor ve bu doğrultuda değer yaratan çalışmalarda bulunmaya devam ediyor.

YEŞİL DÖNÜŞÜME KATKI

Yıllar önce başlatılan yeşil dönüşüm hamleleri sayesinde bugün çok önemli bir noktada bulunan Erciyas Holding, özellikle sıfır karbon salınımı ile ilgili olarak hem sektöre hem de ülkemizin yeşil dönüşümüne katkı sağlıyor.

Yeşil dönüşüme inanan Erciyas Holding, bu alandaki yatırımlarıyla fark yaratan bir şirket olarak CO2 salımının dengeleyerek yeşil serfitikalı ürünler çıkarıyor.

Sanayi kolunda üretim yapan şirket, üretimde kullandığı enerjinin tümünü kendi ürettiği yenilenebilir enerjiden sağlıyor. Dolayısıyla Erciyas sürdürülebilirlik alanında sıfır karbon hedefine hızlı ve emin adımlarla ulaşmaya yakın Türkiye'nin örnek gruplarından biri olarak öne çıkıyor.

"DNA'NIZDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YOKSA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREMEZSİNİZ"

Sürdürülebilirlik konusunda yenilikçi çözümler bulmak için araştırma ve geliştirme faaliyetlerine yatırım yapmaya devam eden Erciyas Holding, teknolojik ilerlemeleri izleyerek ve uygulamalarını sürekli olarak iyileştirmeye çalışıyor.

Sürdürülebilirliğin kuruluşlarından bu yana Erciyas Ailesi'nin temel değeri ve yatırım stratejisi olmaya devam ettiğini belirten Emre Erciyas, "Geleceği şekillendiren öncü grupların arasında yer alarak, insanların yaşamlarını zenginleştirmek, çevre ile dost, yenilikçi ürünler ve hizmetler sunma vizyonumuzu gerçekleştirmemiz için en başta kendimiz sorumluluk almamız gerektiğine inanıyoruz.

Bu doğrultuda tükettiğimiz doğal kaynak ve enerjiyi her yıl yüzde 1 oranında azaltmayı, 2030 yılına kadar yüzde 50 oranında enerji tasarrufu yapmayı ve karbon salınımımızı yüzde 50 oranında azaltmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR