USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sağlık

31 Ocak 2023 11:12

Sağlığın kalbi 'HealthTürkiye'de atacak

Türkiye'nin sağlık alanındaki çalışmaları küresel bir yıldız olma yolunda kendinden emin adımlarla ilerliyor. Bu adımlardan en önemlisi de Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) tarafından bir çatı marka olarak kurulan 'HealthTürkiye' oldu.

Sağlığın kalbi 'HealthTürkiye'de atacak
Platin'e konuşan USHAŞ Genel Müdürü Murat Mercan, "Türkiye denilince akla 'kaliteli, en üst düzey sağlık hizmeti, iyi hekim, iyi hizmet' kelimeleri gelsin istiyoruz. İşte 'HealthTürkiye' ile de hedefimiz, planımız ve bütün kurgumuz bunun üzerine" diyor.

HealthTürkiye; dünya genelinde ülkemizin sağlık turizminde en çok tercih edilen ülkelerden biri olması için Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) tarafından uluslararası sağlık hizmeti sunan tüm paydaşları temsil etmek üzere kurgulanan bir çatı marka olarak kuruldu. Ülkemizin sağlık sisteminin ve uluslararası sağlık hizmetleri alanında faaliyet gösteren tüm paydaşların uluslararası alanda tanıtılması ve paydaşların faaliyetleri kapsamında sağlık turistleri ve yakınlarına sundukları hizmet kalitesinin en üst seviyeye çıkarılmasını amaçlayan 'HealthTürkiye', tıpkı USHAŞ'ın kuruluş kanununda da açıkça belirtilen "Uluslararası sağlık hizmetleri alanında ülkemizde sunulan hizmetlerin tanıtımını yapmak, kamu ve özel sektörün sağlık turizmine yönelik faaliyetlerini desteklemek ve koordine etmek" bilinciyle hareket edecek. Bizzat Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın da desteklediği 'HealthTürkiye''yi, Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ) Genel Müdürü Murat Mercan ile Platin okurları için konuştuk.

DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİ PAZARI 100 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE

* Türkiye'nin neden böyle bir markaya ihtiyacı vardı? Bu marka Türkiye'ye ne kazandıracak?

Dünyada sağlık turizmi alanında 100 milyar doların üzerinde bir pazardan bahsediliyor. Ülkemizin bu pastadan aldığı pay resmi rakamlara göre 1.7 milyar dolar. Her açıdan avantajlı olduğumuz bu sektörde ülkemizin aldığı payı artırmak neden mümkün olmasın? Sağlık turizmi sektörü stratejik olarak çok önemli bir alan. Dünyada güçlü sağlık sistemi ile bizim kadar ön plana çıkabilen bir ülke daha yok. Pandemi döneminde özellikle Sayın Bakanımızın koordinasyonunda yürüttüğümüz süreç, tüm dünyada takdirle karşılandı. Gerek kamu gerekse özel sektör ile sağlık sistemimizin her bir paydaşı bu dönemde kendini fazlasıyla ispatladı. Bu sayede uluslararası sağlık turisti taleplerinin de arttığını ve uluslararası alanda sağlık sistemimize olan güvenin arttığını söyleyebiliriz. Ekonomik olarak değerlendirecek olursak güçlü sağlık sistemimize uluslararası alandan gelen talebin arttığını ve daha yüksek ivme ile artırılmaya çalıştığını ifade edebiliriz. Sektörün zaten sağlık turizmi konusunda farkındalığı yüksek. Bu marka ülkemizin tek bir üst marka ile güçlü şekilde tanıtılmasını sağlayacak. Bu çatı marka ülkemizdeki sağlık sisteminin tamamını kapsayacak şekilde tanıtılması konusunda önemli. Zira ülkemizin sağlık sisteminin, belirli tedaviler ve hizmetlerle kısıtlı olarak tanıtılmasını istemeyiz. Ülkemiz rakiplerine göre fiyat avantajıyla da ön plana çıkmaktadır. Türkiye'nin sağlık hizmetleri kapsamında sadece fiyat avantajı ile ön plana çıkan ülke algısı yaratmasını doğru bulmuyoruz. Türkiye denilince 'kaliteli, en üst düzey sağlık hizmeti, iyi hekim, iyi hizmet' kelimeleri akla gelsin istiyoruz. Hedefimiz, planımız ve bütün kurgumuz bunun üzerine.

"SAĞLIK TURİSTLERİNİN GÜVENİLİR BİLGİYE ULAŞMASINI SAĞLIYORUZ"

* Önceden beri Türkiye'de sağlık turizmi yapılıyordu. Peki sizce bu başlıkla, bu alandaki çalışmalar daha da mı kurumsallaşacak ve derli toplu hale gelecek? 'HealthTürkiye' ismiyle markalaşmanın önemli sonuçları neler olacak?

Sektörün sağlık turizmi konusundaki farkındalığı yüksek. Sektör bu farkındalıkla günden güne büyüyor. Bu durum avantaj olmakla birlikte suistimallerin de yaşanabildiği görülebilmekte. Gelişmiş ülkelerde uluslararası hasta tedavisi konusunda bilinç yüksek bu ülkeler, vatandaşlarını tedavi konusunda başka bir ülkeye yönlendirme konusunda titiz politikalar izlemektedirler. 'HealthTürkiye' komple bir sistem olarak aslında bu garantiyi sağlamaktadır. Yani hizmet kalitesi güvence altına alınmaktadır. Bu sistemle uluslararası sağlık turistlerinin güvenilir bilgiye ulaşmasını sağlıyoruz. Bu marka, bünyesinde yetki belgesi sahibi sağlık turizmi tesislerini barındırmaktadır. Sektörün talebi olan 'kamu güvencesi ile tanıtım' konusunu da burada karşılamış oluyoruz. Zira 'HealthTürkiye' markası Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile oluşturulmuş olup uluslararası arenada bu marka ile sağlık sistemimize güvenebilirsiniz mesajı verilmektedir. Tabii burada sağlık turizmi faaliyeti yürüten yetki belgeli her kuruluşun paydaşımız olması önem arz ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'nın ilgili kamu şirketi Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.'nin (USHAŞ) ticari markası olan 'HealthTürkiye'nin, Türkiye'nin uluslararası sağlık hizmetlerinin tek resmî temsilcisi olduğunu söyleyebiliriz.

(USHAŞ Genel Müdürü Murat Mercan)

"SAĞLIK HİZMETLERİNDE KÜRESEL BİR YILDIZ OLDUĞUMUZU TÜM DÜNYAYA DUYURMUŞ OLACAĞIZ"

* Kişisel olarak bu markayla ilgili izlenimlerinizi paylaşır mısınız? Sizce bu markayla ne zaman çok daha olumlu ve ölçülebilir sonuçlar alacağız? Kısa ve uzun vadeli öngörülerinizi öğrenebilir miyiz?

31.10.2022 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın da tensipleri ile 'HealthTürkiye''nin lansmanı yapıldı. Tabii öncesinde iç paydaşlarımızla uzun bir hazırlık dönemi geçirdik. Sektör markayı ve sistemi benimsedi. Şimdi uluslararası alanda tanıtım çalışmalarına başlıyoruz. Malumunuz o ki bir marka oluşturmak ve yerleştirmek uzun soluklu ciddi efor harcanması gereken bir iş. Bu çalışmaları titizlikle yürütüyoruz. Kısa ve orta vadede ülkemizdeki kaliteli, güvenilir sağlık sistemini iyi anlattığımızda uzun vadede sistem üzerinden ülkemize gelmiş ve tedavisini başarı ile tamamlamış hasta deneyimlerini önemsiyoruz. Bunların hepsini gerçekleştirdiğimizde artık 'HealthTürkiye' markası ile sağlık hizmetlerinde küresel bir yıldız olduğumuzu tüm dünyaya duyurmuş olacağız.

* 'HealthTürkiye' markası ile Türkiye'nin sağlık turizmindeki yönü bağlamında hangi tıbbi hizmetler öne çıkacak?

Öne çıkacak bir branş ya da tedaviden bahsetmek doğru olmaz. Zira biz ülkemizin sağlık sisteminin bütününü öne çıkarmak istiyoruz. Hemen hemen her branşta alanının en iyisi olan hekimlerimiz ve sağlık altyapımız var. Ancak şunu ifade edebilirim. Yüksek uzmanlık ve altyapı gerektiren alanlar bizim için kıymetli. Dünyada sık yapılamayan tedavileri (transplantasyonlar, multidisipliner yaklaşım gerektiren tedaviler vb.) bu sınıfta değerlendirebiliriz.

* 'HealthTürkiye'nin bir sonraki planı nedir? Bu markayı daha da geliştirmek adına neler yapacaksınız?

Daha önce de vurguladığımız üzere Türkiye'nin sadece fiyat avantajı ile ön plana çıkan ülke olmasını istemiyoruz. Bir sonraki adımımız uluslararası tanıtımı en etkin şekilde sağlayabilmek. Uluslararası tanıtım için yurtiçinde de THY, TRT, TGA gibi önemli paydaşlarımız var. Her ülke özelinde ülkenin yapısına göre tanıtım çalışmalarımızı hassasiyetle planlıyoruz. Tanıtım faaliyetlerini planlarken farklı ülkelerdeki Türkiye ve sağlık algılarını sürekli ölçüyoruz ve her ülkeye farklı tanıtım stratejisi kurguluyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR