USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

İş Dünyası Haberleri

03 Mart 2022 17:58

“İLK AKLA GELEN VE İŞ MODELLERİYLE SEKTÖRE LİDERLİK EDEN MARKA KONUMUMUZU KORUMAK İSTİYORUZ”

OTOKOÇ OTOMOTİV İKİNCİ EL VE FİLO OPERASYONLARI DİREKTÖRÜ BİRKAN ÇALIŞKAN İLE 2. EL PİYASASININ GELDİĞİ YERİ VE GELECEĞİNİ KONUŞTUK

“İLK AKLA GELEN VE İŞ MODELLERİYLE SEKTÖRE LİDERLİK EDEN MARKA KONUMUMUZU KORUMAK İSTİYORUZ”

Birkan Bey, bize biraz kendinizden ve görevinizden bahseder misiniz?

Otomotiv sektöründe çalışmaya başlamam 1998 yılına kadar uzanıyor. Bugüne kadarki dönemde distribütörlük, bayilik yapısı içinde satış&satış sonrası yönetimi, 2 el satış, uzun ve kısa dönem kiralama iş alanlarını, aldığım farklı sorumluklar ile deneyimleme şansım oldu. 23 yıllık otomotiv tecrübesinin 15 yıldan fazlasının ise Türkiye'nin lider otomotiv perakendecisi olan Otokoç Otomotiv çatısı altında geçmiş olmasından büyük memnuniyet duyuyorum. Şu anda Otokoç Otomotiv'de İkinci El ve Filo Operasyonları Direktörü görevini yürütüyorum.

Otokoç 2. el bayiliklerle büyümeye karar verdi. Kaç ilde bayilik vereceksiniz?

Bu yıl ile birlikte açılışlara başlayıp, 2025 yılı sonuna kadar toplamda 35 civarında bayiye ulaşarak satış ağımızı büyütmeyi hedefliyoruz. Tüm Türkiye genelinde yaygın bir coğrafyada olmayı planlıyoruz.

Bayilik sistemi Otokoç 2. el piyasasının büyümesine nasıl katkıda bulunacak?

Halihazırda Türkiye'de lider konumda olduğumuz ikinci el pazarındaki büyüme, her geçen gün daha da artan bir hızla devam ediyor. Sektöre iş modelleriyle de liderlik eden ve ilham veren bir şirket olarak bayilik ağı oluşturmaya başladık. Tedarik kanallarını geliştirme, satış kanallarımızı çeşitlendirme stratejimiz doğrultusunda hayata geçirilen bayilik ağımızın sektördeki büyüme trendi ve kurumsal yaklaşım gerektiren ihtiyaçlara cevap vereceğine ve bu alandaki hizmet standartlarını belirleyeceğine inanıyoruz.

Bayilik vizyonunuzu nasıl tarif edersiniz?

Otokoç 2. El olarak, öncülük ve güven vizyonu doğrultusunda attığı adımlarla tam 94 yıldır sektörde standartları tanımlayan Otokoç Otomotiv çatısı altında çözümler sunuyoruz. Kurulduğu günden beri, koşulsuz müşteri memnuniyeti ilkesini ön planda tutan Otokoç Otomotiv, müşterilerine en kaliteli ve en yenilikçi hizmeti sunabilmek için çalışıyor ve kendini her alanda sürekli olarak yenileyip geliştiriyor. Bayilik anlayışımız da bu ilkelerimiz, odağına insanı koyan iş yaklaşımımız, büyüme hedeflerimiz ve 'yenilikçi mobilite çözümleri geliştiren, küresel ve lider referans noktası olma' vizyonumuz ile aynı değerlere dayanıyor. Tüm bu değerlerimizi ve yaklaşımlarımızı bayilerimiz aracılığı ile ülkemizde çok daha geniş kitlelere ve bölgelere yaymayı hedefliyoruz.

Bayi olmak için aradığınız şartlardan bahsedebilir misiniz?

Bayilerimizin her şeyden önce yukarıda değindiğimiz vizyonumuzu paylaşan, tıpkı bizim gibi müşterilerine en kaliteli ve en yenilikçi hizmeti sunabilmek için çalışan ve kendini her alanda sürekli olarak yenileyip geliştiren kuruluşlar arasından olması bizim için en önemli ve öncelikli kriterler. Müşterisini odak noktasına koyarak büyüyen, güvenilir, dinamik, geniş coğrafyada hizmet veren, güçlü, sektöründe lider Otokoç 2. el markasının, sınırlı sayıdaki seçkin üyelerden oluşacak olan bayi ağında yer alabilmek için ilk adım Otokocikinciel.com üzerinde yer alan başvuru formunun doldurulması ile atılıyor. Ön değerlendirmenin ardından bayi adaylarından kendilerini daha ayrıntılı tanıtabilmeleri için bir dosya hazırlamaları isteniyor. Sonraki aşamada sunulan bilgiler ve fiziki tesisin kurulacağı alanlar inceleniyor ve uygun görülmesi durumunda somut bayilik süreci başlatılıyor. Otokoç 2. el bayiliği için ayrıca DBS + Teminat, Yatırım Zorunluluğu ve Perakende Satış Hedefi gibi şartlar da aranıyor. Bir bayilik açmak mutlaka önemli ama daha da önemlisi bu işletmenin yatırımcı adına, bölge adına, müşterilerimiz adına sürdürebilir bir katma değer yaratıyor olması önemli. Bu nedenle bayi adayımız ile birlikte bir iş planı hazırlıyor ve bayilik kararını bu doğrultuda oluşturuyoruz.

Gelecek yıl için hedefleriniz nelerdir?

Otokoç 2. el olarak ilerleyen dönemde de ikinci el araç alanında 'ilk akla gelen ve iş modelleriyle sektöre liderlik eden marka' konumumuzu korumayı, önümüzdeki 5 yılda ikinci el araç satışını bugün ki adedin 5 katına çıkarmayı hedefliyoruz. 2022 yılı için hedefimiz 35.000 2. el araç satışı yapabilmek.

Müşterileriniz için nasıl bir katma değer yaratacaksınız? İkinci el araç almak ya da aracını satmak isteyenler sizi neden tercih etsin?

Otokoç 2. el olarak kurumumuzun otomotiv tecrübesi ile müşterilerimizin kendini her anlamda rahat ve güvende hissettiği bir nokta olarak hizmet veriyor, araç satın alırken veya satarken tüm süreçlerin en kolay, hızlı ve şeffaf şekilde gerçekleşmesini sağlıyoruz. Otokoç 2. el güvencesi ile sunulan detaylı ve garantili ekspertiz raporlarından kredi seçeneklerine, 7 gün 500 km içinde sorgusuz iade hakkına, aracını değerinde satmak isteyen müşterilere anında nakit ödeme ve takas imkanlarına, temassız satış hizmeti ile tamamen uzaktan yürütülen süreçler ve kapıya araç teslimi uygulamasına kadar uzanan katma değerli hizmetlerimizle müşterilerimize her zaman yanlarında olduğumuzu ve "bizimle ikinci elde kötü sürprizler yaşamayacaklarını" hissettiriyoruz. Biz müşterilerimize sadece 2. el araç satmıyoruz, 94 yıllık Otokoç Otomotiv tecrübesi ile tüm endişelerden, risklerden ve zorluklardan uzak güven dolu bir 2. el araç alım deneyimi sunuyoruz.

Bir yıl içinde kaç araç satmayı planlıyorsunuz?

İkinci el araç satış sektörüne kurumsal yaklaşımlar sunan marka olarak Türkiye çapında 25 lokasyonda hizmet veriyoruz. İş yapış biçimimiz hızlı, güvenilir ve teknolojik çözümler sağlamak üzerine kurulu. Müşterilerimize sunduğumuz bu yaklaşım ve güçlü, güvenilir yapılanmamız ile 2022 yılını 35 bin adet kullanılmış araç satışı ile kapatmayı hedefliyoruz. İkinci el pazarında yakaladığı yüksek satış hacmi ile bugüne kadar sayısız ikinci el aracı sahipleri ile buluşturan Otokoç 2. el, yakın gelecekte özenle seçilmiş bayileriyle birlikte satış hacmini ve müşterileri için değer yaratan hizmet kalitesini daha da ileri seviyeye taşıyacak. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonrada kalıcı ve sürdürülebilir hizmet anlayışı ile büyüyerek ilerleyeceğiz.

Türkiye'de bir yıl içinde kaç adet ikinci el araç ticareti yapılıyor?

Türkiye'de dönemsel olarak değişmekle birlikte 7,5 ile 8 milyon adet arasında gerçekleşen 2. el satış işlemi mevcut. Bu adet içerisinde sektörde alım satım yapan işletmelerin, aynı araç için alış ve satışta yarattıkları mükerrer adet etkisi var. İşlem sayısının tekilleştirilmiş hali ile net 4,5-5 milyon adetlik önemli bir pazar büyüklüğüne sahibiz. Bu da sıfır araç pazarından min. 8 kat daha büyük demek.

2. el araç sektörünü yakın dönemde ne tür gelişmeler bekliyor?

Sıfır araç fiyatlarındaki artış ve alım gücü arasındaki ilişki nedeni ile 2. el araçlara talep artmaya devam edecektir. Bilinçli tüketicinin beklentilerini ve memnuniyetini her yaptığı işin odağına koyabilen, güven duygusunu sağlayan, kurumsal yaklaşım sunabilen oyuncuların sayısı hızla artacak, aynı sıfır araç pazarında olduğu gibi daha organize ve marka kimlikli yapılar öne çıkacaktır. Sektördeki dijitalleşme artacak, teknoloji çok daha fazla işimizin içerisinde olacak. Sektöre yeni oyuncular katılmaya devam edecektir. Bu oyucuların sürdürülebilir modeller ve yaklaşımlarla pazarda yerini alıyor olması gelişim adına çok önemli. Aksi durumda sektöre de müşterilerimize de zarar verir. 2. el araç sektörü gelişimine çok önemli bir katkı sağlayacak olan, Resmi kurumların devreye aldığı ve alacağı uygulamalar ile çok daha regüle ve düzenli bir pazar haline gelecektir. Kayıt dışı ticareti önleyici faaliyetler artacaktır.

EN ÇOK OKUNANLAR