USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

05 Ekim 2020 13:37

Mevzuat Uyum Derneği faaliyete başladı

Mevzuat uyum fonksiyonunun etkili işlemesi ve geliştirilmesi konusunda rehberlik yapmak, çalışmalar gerçekleştirmek ve iyi uygulamaları teşvik etmek amacıyla mesleğin profesyonelleri tarafından Mevzuat Uyum Derneği (Compliance Association) kuruldu

Mevzuat Uyum Derneği faaliyete başladı

İrem Sertbaş / [email protected]

16 banka ile sigorta şirketi, aracı kurumlar, elektronik para/ödeme kuruluşlarında uyum görevlisi, uyum yöneticisi, yönetim kurulu üyesi, genel müdür yardımcısı gibi üst düzey görevler yürüten ve danışmanlık yapan 22 kurucu üye tarafından kuruluşu gerçekleştirilen dernek, gerekli onayların tamamlanması sonrasında 9 Eylül 2020 tarihinde resmi olarak faaliyetlerine başladı. Dernek; ‘Mevzuat uyum alanında ulusal ve uluslararası referans merkezi olmak’ vizyonu ile faaliyetlerini sürdürecek.

ÇOK BOYUTLU ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRECEK

Derneğin ilk genel kuruluna kadar görev yapacak yönetim kurulu 7 kişiden oluştu. Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan Yurtsever olurken, Başkan Yardımcıları Z. Fulya Kaptan Güngör ve Burak Şenol, Genel Sekreter Serkan Salık, Sayman Hakan Uzun ve Yönetim Kurulu’nun diğer üyeleri ise Mehmet Tolga İncaz ve Vural Göral oldu. Mevzuat Uyum Derneği; yasal uyum, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanıyla mücadele, yaptırımlar uyum, rüşvet ve yolsuzluk ile mücadele uyum, finansal suç mevzuat uyum, regülasyon teknolojileri, meslek etiği gibi alanlardaki mevzuat uyum faaliyetlerine kılavuzluk etmek, katkı sağlamak, değer katmak ve geliştirmek amacıyla; kurslar, eğitimler, seminerler, sempozyumlar, konferanslar düzenlemek, süreli ve süresiz yayınlar yapmak, raporlar hazırlamak, standartlar oluşturmak ve mevzuat uyum alanında çalışanlar için sertifika programları uygulamak gibi çok boyutlu çalışmalar gerçekleştirecek. 

“BU ALANDA KAPSAYICI BİR DERNEK KURMA ÇALIŞMALARI UZUN SÜREDİR DEVAM EDİYORDU”

Mevzuat Uyum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan Yurtsever, şu yorumda bulunuyor: “Düzenlemelerin arttığı, sıkılaştığı ve etkilerinin genişlediği günümüzde mevzuat düzenlemelerine uyum sağlanması ve mevzuata uyumsuzluk nedeniyle oluşabilecek risklerin etkili yönetilmesi için mevzuat uyum fonksiyonu kritik bir rol üstleniyor. Bu fonksiyonun önemi tüm dünyada giderek artıyor. Bu alanda kapsayıcı bir dernek kurma çalışmaları uzun süredir devam ediyordu. Geniş katılımla ve titizlikle yürütülen çalışmalar nihayet tamamlandı ve mesleğin profesyoneli 22 kurucu üye tarafından kurulan Mevzuat Uyum Derneği faaliyetlerine başladı. Kurum değerlerimize ve çalışma prensiplerimize bağlılık ve gönüllü katkı esasıyla yapacağımız çok boyutlu çalışmalar, oluşturacağımız mesleki gelişim, paylaşım ve iletişim platformları ile bu alanda çalışan meslektaşlarımıza, mesleğimize, kurumlarımıza, ülkemize ve mevzuat uyum fonksiyonunun uluslararası gelişimine değer katmayı hedefliyoruz.” 

BİRÇOK KURULUŞTA MEVZUAT UYUM BÖLÜM VE BİRİMLERİ FAALİYET GÖSTERİYOR

Dünyada ve ülkemizde her alanda ve her sektörü ilgilendiren yasal düzenlemeler ve düzenleyici otoriteler tarafından yapılan düzenlemeler hızla artıyor, sıkılaşıyor ve kompleks hale geliyor. Bu nedenle yasalara ve diğer düzenlemelere uyum sağlanması, belirlenen gerekliliklerin tam olarak yerine getirilmesi, kamu kurumları ve düzenleyici otoritelerin taleplerinin zamanında ve doğru olarak karşılanması büyük önem taşıyor. Buradaki sürecin iyi yönetilmesi, düzenlemelere zamanında ve etkili bir şekilde uyum sağlanması bakımından mevzuat uyum fonksiyonu kritik bir rol üstleniyor. Uyum riskini başarıyla yönetebilmek için başta finans kuruluşları olmak üzere birçok kuruluşta mevzuat uyum bölüm ve birimleri faaliyet gösteriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR