USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

02 Mart 2022 18:27

YAPI VE YAPI İNŞAAT, ÜRETİM İLE YATIRIMDA HIZ KESMİYOR

2022 yılında altyapı projelerine ağırlık vermeyi planladıklarını söyleyen Proje Koordinasyon Müdürü Murat Çelik, “Bu kapsamda ulaşım projeleri ve maden projeleri ön planda olacak. Bu demek değildir ki üstyapı projelerine ağırlık vermeyeceğiz. Şirket olarak üstyapı projelerinde de hiçbir zaman geri planda olmayacağız” diyor

YAPI VE YAPI İNŞAAT, ÜRETİM İLE YATIRIMDA HIZ KESMİYOR

Ekonomik büyümenin kaldıraç sektörlerinden biri olan inşaatta, 2022 yılının konutta üretim yılı olması bekleniyor. Artan fiyatlar ve arz sorununa rağmen üretimi elden bırakmayan proje geliştiriciler yatırımlarını elden bırakmıyor. Alanda faaliyet gösteren Yapı Yapı İnşaat, bu yıl da çalışmalarını aralıksız devam ettirecek. 2022 yılında altyapı projelerine ağırlık vermeyi planladıklarını anlatan Proje Koordinasyon Müdürü Murat Çelik, "Bu kapsamda ulaşım projeleri ve maden projeleri ön planda olacak. Bu demek değildir ki üstyapı projelerine ağırlık vermeyeceğiz...Yapı ve Yapı olarak üstyapı projelerinde hiçbir zaman geri planda olmayacağız" diyor. Murat Çelik ile uyguladıkları strateji ve yeni projeleri üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

* 2021'de hayata geçen, 2022 yılında devam eden ve tamamlanması planlanan projelerden bahseder misiniz?

Yapı ve Yapı olarak 2021 yılında birçok altyapı ve üstyapı projelerini hayata geçirmiş bulunmaktayız. Başakşehir Kayabaşı Rekreasyon Alanı Projemiz, Başkent Millet Bahçesi Projemiz, Manisa Alaşehir ve Konya Bozkır Üstyapı Projelerimiz, Fikirtepe Yol ve altyapı projemiz bu bağlamda sayabileceğimiz projelerimizden bazıları. Bunların yanı sıra 2021 yılı itibari ile Konya ili, Taşkent Balcılar arası Yol Projemiz, Sinop İli Çatalzeytin – Türkeli – Ayancık arası Yol Projemiz, Mersin Anamurdaki Yol Projemiz, Bilecik ili Söğüt ilçesi ve Eskişehir Kaymaz İlçesi Maden Dekapaj Projemiz, Rize İyidere Lojistik Liman Projemiz yeni başlayan projelerimizden birkaçı. Bunlar haricinde yapımı devam eden İstanbul Terkos İkitelli İsale hattı projesi ve Kirazlıtepe Kentsel dönüşüm ve gelişim projesi bulunuyor.

* Proje koordinasyon çok stratejik bir birim. Yapı ve Yapı'da bu koordinasyon nasıl bir ekip ve sistemle yürütülüyor?

Yapı ve Yapı olarak tüm birimlerimiz, bir makinenin dişli çarkları gibi çalışıyor. Tüm birimlerin ortak çalışması neticesinde projelerimiz hayata geçiyor. Şantiyedeki en alt pozisyondan, merkezdeki en üst pozisyona kadar işleyen bir çark sistemi olarak düşünülebilir. Bu sistemi, aynı anda yürütülmekte olan onlarca proje için düşündüğünüzde çok büyük çarklar sistemi oluşturuyor. Bu da çok ciddi bir koordinasyon gerektiriyor.

ÜSTLENDİĞİMİZ TÜM PROJELERİ ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE VE BU HIZA KARŞILIK KALİTEDEN KESİNLİKLE TAVİZ VERMEDEN GERÇEKLEŞTİRMEK VE YÖNETMEK ÜZERİNE KURULU BİR SİSTEMLE İLERLİYORUZ

TEKNİK KADRO ETKİN ROL OYNUYOR

Bu koordinasyon, şantiyelerimiz, merkez departmanlarımız ve idareler olmak üzere üç kısımdan oluşuyor. Bizler de bu üç kısım ile aktif olarak çalışarak ve birbirleri ile koordinasyonu sağlamaktayız. Bunun için de her disiplin ve departman ile ara yüzümüz oluşuyor. Projenin dizayn edilmesinden başlayan proje, planlama ve üretim aşamalarından geçen ve en nihayetinde istenilen şekilde teslim edilmesi ile sonuçlanan süreçte temas edilen tüm departmanlarımızı kapsıyor. Elbette ki bu işleyişi ciddi bir teknik kadro ile gerçekleştiriyoruz. Ekibimiz, alanında uzman ve gerçek anlamda yetkin teknik personellerden oluşuyor. Bu da sistemin düzgün çalışmasındaki en önemli faktör.

ANAHTAR STRATEJİ; YETKİN PERSONEL

* Altyapı ve üstyapı projeleri hangi farklı yönetim ve planlama stratejileriyle devam ediyor?

Yönetim ve planlamada anahtar stratejimiz, alanında uzmanlaşmış yetkin personel ile çalışmak. Konusunda uzman arkadaşlarımız tarafından hazırlanan planlamalar ile öncelikli olarak yol haritamızı belirliyoruz. Sonrasında sıkı takip ve yönetim ile bu planlamaya bağlı kalarak çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu durum hem altyapı hem de üstyapı projelerimiz içinde geçerli. Özetle, bizler için projenin altyapı veya üstyapı olması arasında yönetim ve planlama anlamında farklılık bulunmuyor. Her işin özelinde elbette ki farklılıklar olacaktır ama ana çerçevede stratejimiz aynıdır. Üstlendiğimiz projeyi en kısa sürede, en üst mühendislik teknikleri ve kalitesi çerçevesinde, istenilenden daha iyi şekilde tamamlamak.

* Gübretaş maden projesinden bahseder misiniz? Hangi aşamada? Ne zaman tamamlanması bekleniyor, projenin özellikleri nelerdir?

Gübretaş Maden İşletmelerinin Söğüt Altın Madeni projesinde açık ocak çalışmaları yapıyoruz. Projemiz kapsamında yaklaşık 12 milyon m3 maden dekapajı yapılacak. Çalışmalarımız 2021 yılı sonunda başladı, toplam 46 ay içerisinde tamamlanacak. 24 saat hizmet verme prensibi ile yürütülecek projemizde, toplamda 20 adet iş makinesi ile 50 kamyonla çalışmalarımız devam edecek.

ÜSTLENDİĞİMİZ TÜM PROJELERİ ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE VE BU HIZA KARŞILIK KALİTEDEN KESİNLİKLE TAVİZ VERMEDEN GERÇEKLEŞTİRMEK VE YÖNETMEK ÜZERİNE KURULU BİR SİSTEMİMIİ BULUNUYOR. BU DA BİZİM FARKIMIZI ORTAYA KOYUYOR

*İstanbul dışında Anadolu'da hangi illerde Yapı ve Yapı'nın imza attığı projeler bulunuyor?

Konya'da Bozkır Barajı yapımı sonrası ortaya çıkan ihtiyaç ile yapımı tamamlanan Konya Bozkır Barajı İskan projemiz, Manisa Alaşehir Ulaşım Eğitim Tabur Komutanlığı projemiz, Başkent Millet Bahçesi projemiz ve biraz önce belirtiğim Konya ve Sinop Yol projelerimiz, Eskişehir ve Bilecik Maden projelerimiz, Anadolu'da gerçekleştirdiğimiz ve yapımına devam ettiğimiz projelerimiz arasında yer alıyor.

"HIZ VE KALİTEDE İDDİALIYIZ"

* Yapı ve Yapı üstlendiği projelerle nasıl fark yaratıyor?

Yapı ve Yapı olarak üstlendiğimiz projelerde ilk göze çarpan farklılığımız hız ve kalite. Bu konuda ciddi iddialıyız. Üstlendiğimiz tüm projeleri çok hızlı bir şekilde ve bu hıza karşılık kaliteden kesinlikle taviz vermeden gerçekleştirmek ve yönetmek üzerine kurulu bir sistemimiz bulunuyor. Bu da bizim farkımızı ortaya koyuyor.

SOSYAL FAYDA GÖZ ARDI EDİLMİYOR

Firma olarak gittikleri her noktada, o bölgedeki acil sosyal ihtiyaçları belirleyip, bu eksiklikleri gidermek konusunda her zaman çalışmalar yaptıklarına işaret eden Murat Çelik; buna örnek olarak Sinop'ta Samsun Asarcık Armutlu İlköğretim Okulu'nun tüm onarım ve yenileme çalışmalarını yaptıklarını aktarıyor. Kısa sürede tamamlanacak olan bu çalışmalar sonrasında modern bir bina, oyun ve spor alanları ile çocukların gelişimine yardımcı olacak gereçleriyle donatılmış bir okul hayata geçecek. Çelik, "Yapı ve Yapı olarak dinamik ve farklı projeleri hayata geçirirken aynı vizyonu, sosyal fayda ve sorumluluk alanında da hayata geçirmeye özen gösteriyoruz" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR