USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

04 Mart 2022 17:28

İş hayatı yetenek ve yetkinlik işi

İş hayatı yetenek ve yetkinlik işi

Açık Holding çatısı altında hizmet veren Boreas Teknoloji, veri merkezleri için özel olarak tasarlanan DC Master ve CRAC/CRAH modelleriyle DC Pro cihazları, kendine özgü tasarımıyla fark yaratan klima santrali ve merkezi iklimlendirme cihazlarının üretimini ve satışını gerçekleştiriyor. 20 yılı aşkın tecrübesi ile dünyanın birçok ülkesinde endüstriyel yapılar ve veri merkezleri başta olmak üzere hastane, AVM, otel gibi kritik öneme sahip binalar için son teknoloji çözümler sunuyor. "Dünyada hatta özellikle ülkemizde iş dünyasında 'kadın mesleği' diye bir kavram var ne yazık ki. Kadını vasıfsız iş gücü olarak gören zihniyetler değişmeye başlasa da bu yolda katedeceğimiz epey bir yol var" diyen Boreas Teknoloji Genel Müdürü Müge Lülecioğlu ile teknoloji sektöründe kadın yönetici olmanın önemini konuştuk.

"SİSTEMATİK VE SONUÇ ODAKLI BİR YOL İZLEDİM"

* Şirketiniz erkek egemen olan bir sektör. Bu alanda ne gibi zorluklar yaşadınız, yaşıyorsunuz ve üstesinden nasıl geliyorsunuz?

İşime olan hakimiyetim, karakter yapım ve sektörde yaptıklarımla pek bir zorlukla karşılaşmadım. Sadece bir defasında davet edildiğim bir iş görüşmesinde "Kadın olarak fabrika yönetimi yapabileceğinizi düşünüyor musunuz?" sorusuyla karşılaştığımda çok şaşırmıştım. Çünkü bunu bilerek beni çağırmışlardı. Mesleklerde cinsiyet değil işe hakimiyet olur. Yani zorluk yaşamama sebebim; tesadüf değil, karakter olarak duruşum ve işimle ilgili yetkinliklerim diyebilirim. İş hayatında önyargıları, klişeleri bırakıp işin içeriğine odaklandım ve geliştirici bir deneyime dönüşen aktif projelerde yer aldım. Sorumluluk almaktan çekinmeyip, sistematik ve sonuç odaklı bir yol izledim ve bu sayede zorlukların üstesinden işimi iyi yaparak geldim.

Boreas Teknoloji Genel Müdürü Müge Lülecioğlu: "Kadın olmanın artılarını alıp, bir insanın yapabileceği en iyi işleri yapmak için çalıştım" diyor

Son yıllarda büyük bir hızla yaşanan dijital dönüşüm tüm iş süreçlerini değiştirdi ve bilgi akışı dijital ortama taşındı. Pandemi süreciyle birlikte büyüyen e-ticaret sektörünün de etkisiyle artan verinin yönetimi ve depolanması için veri merkezlerine olan ihtiyaç arttı

MİNOR KONULARI ÇÖZEREK MAJÖR ETKİ YARATTI

* Çalışmalarınızda bugüne kadar hangi disiplin ve çalışma prensipleriyle fark yarattınız?

Aslında iş hayatı cinsiyet bazlı değil yetenek ve yetkinlik bazlı bir alan. Ben de yaptığım her işte, yetkinliklerimle, bakış açımla ve başarımla fark yaratmaya odaklandım. Bunun örneği olacak keyifli bir kariyer süreci yaşadım. Kadın olmanın artılarını alıp, bir insanın yapabileceği en iyi işleri yapmak için çalıştım. Hem mühendis hem de yönetici olmanın pozitif etkilerini gördüm. Genlerimizdeki detaycılık işime yaradı, minor konuları çözerek major etki yarattım ve annelik içgüdülerimizden gelen sahiplenme duygusuyla işimi, çalışma arkadaşlarımı kucakladım. Takım çalışmasına olan inancımla ekiplerimle duygusal bağ geliştirdim ve bu da gerekli motivasyonu sağlayarak başarılı işlere imza atmamızı sağladı.

"SEKTÖRDE KALITENIN ÇITASINI YÜKSELTTIK"

* Pandemi iş hayatınızı nasıl etkiledi, ne gibi değişikliklere yol açtı?

Pandemi hemen hemen bütün sektörlerde bir değişim yarattı ve dijital dönüşümün hızlamasıyla da teknoloji sektörü bu değişimden en çok etkilenen sektörlerin başında yer aldı. Boreas Teknoloji'nin, pandemi öncesi kurduğu stratejik iş planları, yeni ihtiyaçlara cevap vermesi sebebiyle değişimden olumlu etkilendi. Pandemiyle artan veri merkezi ihtiyacına özel sunduğumuz iklimlendirme çözümlerinin pazar payı arttı ve Türkiye'nin en büyük veri merkezi projesinde yer alarak, tüm seviye testlerini ve up-time süreçlerini başarıyla sonlandırdık. Satış sonrası hizmetler ve teknik servis ağımızla ülkenin dört bir yanında hizmet verecek düzeyde organizasyonumuzu kurduk. Böylece sektörde kalitenin çıtasını daha da yükselttik. Pandemi koşullarının etkisini devam ettirdiği bu sürece rağmen oldukça verimli ve başarılı bir yıl geçirdik. 2021 yılı şirket hedefi olarak belirlediğimiz üç kat büyümeyi yakalamış durumdayız. Bu büyümeden aldığımız cesaretle, önümüzdeki yıllarda Boreas Teknoloji'nin çok daha fazla ülkeye ihracatını artıracağına eminiz. Ayrıca geçtiğimiz yıl ihracat oranımızı toplam ciromuzun yüzde 50'si seviyesine ulaştırdık.

* 2022 için gündeminizde sizi heyecanlandıran ne gibi projeler var?

Boreas Teknoloji olarak pandemide, 'yaşanan dönüşümün neresinde çözüm üretebiliriz' dedik. Pazar lideri olarak yer aldığımız veri merkezi iklimlendirme sektöründe, prefabrik hepsi bir arada ve prefabrik modüler veri merkezi çözümlerini kendi Ar-Ge ve tasarım süreçlerimizden geçirerek, yurtiçi ve yurtdışı marketlere sunmayı hedefledik. Tasarladığımız sistemler veri merkezi ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan yazılım, yönetim ve izleme sistemlerine sahip, verimli ve güvenilir sistemlerdir. Bu noktada hem ihtiyaca yönelik hem de sürdürülebilir bir çözüm ürettiğimiz için çok heyecanlıyım. Ayrıca yeni fabrikamız ve orada oluşturacağımız daha geniş Ar-Ge alanında yapacaklarımız için de büyük bir özenle çalışmalarımız sürüyor. Bu noktada yakın zamanda duyuracağımız pek çok güzel gelişme var diyebilirim.

EN ÇOK OKUNANLAR