USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dergi

08 Kasım 2019 18:51

"50 milyon insanı giydiriyoruz"

"Dünyanın çeşitli ülkelerinde özellikle Avrupa’da müşterilerimiz yoğun. Bu ülkeler arasında en önemli yere sahip olan ülke Almanya. Başta Almanya olmak üzere Avrupa’yla olan ilişkilerimizi çok önemsiyoruz"

"50 milyon insanı giydiriyoruz"

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin "Şahinler Holding olarak dünya genelinde 50 milyon insanı giydiriyoruz. Farklı ülkelerdeki şirketlerimizde 50 farklı ulustan doğrudan 10 binin üzerinde çalışanımız bulunuyor. Bugün itibariyle Avrupa Serbest Bölgesi’ndeki yatırımcılarımızla birlikte sadece Trakya’da 8 bine yakın kişiye istihdam imkanı yaratıyoruz. Bunun yanında Mısır’daki fabrikamızı da büyüttük. Geçen yıl Mısır’daki ihracatımızı da yüzde 29 seviyesinde artırdık.

ABD’YE İHRAÇ ARTIYOR

Türkiye’nin ABD’ye olan hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı 2005 yılında 1.5 milyar dolar civarındaydı. Fakat o zaman TL çok değerlendi ve başka ülkelere kotalar kalktı. Dolayısıyla 1.5 milyar dolarlık ihracat zamanla eridi. 2014 yılından itibaren buraya yine 500 milyon dolarlık bir ihracat başladı. 2018 yılında 600 milyon dolara çıkmış bir hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ihracatı söz konusu. Bu yılın ocak-eylül döneminde de ABD’ye ihracatta sektörün yaklaşık yüzde 10’luk bir artış yaşadığı görülüyor.

TÜRKİYE HIZLI CEVAP VERİYOR

ABD’ye hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının artmasındaki en önemli neden, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları. ABD tarafından gümrük fiyatları ve vergilerin artırılması sonucunda Çin’den gelen hammadde fiyatları oldukça pahalı hale gelmeye başladı. Bunun yanında Türkiye’nin kapasite üretimi Kamboçya, Bangladeş, Vietnam gibi ülkelerden çok daha iyi konumda. Kapasite ile beraber taleplere oldukça hızlı cevap verebilen bir yapısının da olması, Türkiye’yi hem ABD hem de AB tarafında hazır giyim siparişlerinin artmasında önemli rol oynadı" dedi

EN ÇOK OKUNANLAR