USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Borsa&Finans

19 Ocak 2022 13:01

Bakanlık açıkladı: 10 soruda Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kur korumalı TL mevduat hesabı üzerine 10 sorunun yanıtını verdi

Bakanlık açıkladı: 10 soruda Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı

1- Kur korumalı hesabı (KKH) kimler açabilir?

Hesap sahibinin "yurtdışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşı ya da Türkiye'de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek kişi olması" gerekiyor.

2- Hesap açılışlarında dikkate alınacak kur ne zaman ilan edilecek? KKH kapsamında yararlanıcılara faize ek olarak yapılacak ödemeler nasıl yapılacak?

Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın saat 11'de açıkladığı Dolar, Euro ve Sterlin döviz alış kurları kullanılacak. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecek. Vade sonunda kur farkından kaynaklı bankalara ödeme yapılmasının gerekmesi halinde, bankalar tarafından ödenecek tutara ilişkin talepler Merkez Bankası'na iletilecek. Hazine tarafından ödenecek kısım MB tarafından bankalara aynı gün aktarılacak.

3- Bankalara saat 11.00'den önce KKH hesabı açmak isteyen müşteriler için nasıl bir yol izlenmelidir?

Merkez Bankası'nın saat 11'de ilan edeceği dolar, Euro ve sterlin döviz alış kurları baz alınarak hesap açılabilir.

FARKLI PARA BİRİMLERİNDE OLABİLECEK

4- Yararlanıcı, birden fazla bankada KKH kapsamında hesap açabilir mi? Birden fazla hesap açabilirse farklı vadelerde, tutarlarda ve para birimlerinde Mevduat yatırabilir mi? Açtığı hesabı vadesinden önce kapatırsa tekrardan KKH kapsamında hesap açabilir mi?

Yararlanıcının birden fazla bankada hesap açmasının önünde bir engel bulunmuyor. KKH, farklı vadelerde (3, 6, 9, 12 ay), tutarlarda ve para birimlerinde (USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY) de olabilecek.

5- Müşterek hesap açılıp/açılmaması durumu ve açılması durumunda uygulanacak kriterler nelerdir?

Müşterek hesap açmak isteyen paydaşlar, kur korumalı hesap açmak için gerekli kriterleri sağlaması durumunda müşterek olarak da hesap açabilir.

6- 3 ay, 6 ay, 9 ay ve 1 yıl olarak belirlenen vadelerinin bu vadeye tekabül edecek şekilde kırık vade olarak belirlenmesi mümkün müdür?

Bu hesaplar 3 ay, 6 ay, 9 ay ve 1 yıl olarak açılabilmektedir. Vade sonunun iş günü dışında bir güne denk gelmesi durumunda; takip eden ilk iş günü vade sonu tarihi olarak kabul edilmesi öngörülmektedir. Bunun dışında kırık vade uygulaması öngörülmemektedir.

7- Yararlanıcı, açtığı hesabı vadesinden önce kapatırsa aynı kişi ye yeniden hesap açılabilir mi?

Yararlanıcı, açtığı hesabı vadesinden önce kapatırsa, yeniden hesap açmasının önünde bir engel bulunmaması öngörülmektedir.

EN ÇOK OKUNANLAR