Nanoteknoloji, 1 ila 100 nanometre arasında değişen boyutlarda yapılan bilim, mühendislik ve teknoloji çalışmalarının bütününe verilen isimdir; çok küçük ölçekte yapılan çalışmalar bütünüdür de diyebiliriz. Nano kelimesi milimetre ya da santimetre gibi belirli bir büyüklüğü tanımlamak için kullanılır; bir nanometre bir metrenin milyarda birine ya da bir milimetrenin milyonda birine eşit bir ölçü birimidir. Nano parçacık 1 ila 100 nanometre boyutundaki tek bir madde parçacığı ifade eder. Çıplak göz ile görülemez ancak işin ilginç yanı geleneksel mikroskoplarla da görülemeyecek kadar küçük parçalardır. Nano yapıdaki malzemeleri tekstil ürünlerine eklemek sanıldığı kadar kolay olmamakla birlikte var olan üretim metotları, nano malzeme katkılı kumaşları üretmek için çok da uygun değildir. Bu durum üretim maliyetini, ürün kalitesini ve nano yapıların kumaş içerisinde dağılımını etkilediği için büyük bir problem olmaktadır. Dolayısıyla bu problemleri çözmek için birçok araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılıyor. Nanomalzemelerin kullanılmasında dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise insan sağlığına ve çevreye olan etkileridir. Bu alanda birçok çalışma yapılmasında rağmen, tekstil ürünlerinde kullanılan nanomalzemelerin toksikliği henüz tam anlamıyla anlaşılamamıştır.
KUMAŞLAR FARKLI FORMLAR KAZANIYOR
Tekstil sektöründeki ilerleme ve gelişmeleri teknolojik gelişmeler takip ediyor. Bu birliktelik ihtiyaçları tam anlamıyla karşılayabilen ve güçlendirilmiş ürünler ortaya çıkarıyor. Ayrıca bilimsel ve endüstriyel çalışmalar yaşamı kolaylaştırmak için tekstil gibi günlük hayatımızın önemli bir parçasını nano malzemeler ile buluşturuyor. Tekstil alanında yaygın nanoteknoloji uygulamalarını ise şöyle sıralayabiliriz:
"Tekstilde nanoteknoloji uygulamaları, kumaşların işlevselliğini artırarak performans ve konfor sağlamayı amaçlar."
SU VE LEKE TUTMAYAN KUMAŞLAR
-Hidrofobik nanopartiküller kullanılarak su itici yüzeyler elde edilir.
-Kumaşların kirlenmesini ve
sıvıların emilimini önler.
ANTİMİKROBİYAL VE KOKU ÖNLEYİCİ KUMAŞLAR
-Gümüş nanopartikülleri, bakteri ve mantar oluşumunu önler.
-Spor kıyafetlerinde ve iç çamaşırlarında sıkça kullanılır.
UV KORUYUCU KUMAŞLAR
-Kumaşlara titanyum dioksit veya çinko oksit nanopartikülleri eklenir.
-Güneşten gelen zararlı UV ışınlarını engelleyerek cilt sağlığını korur.
KENDİNİ TEMİZLEYEN KUMAŞLAR
-Nano kaplamalar, yüzeyde kirlerin yapışmasını önleyerek temiz kalmayı sağlar. Özellikle perde, döşeme ve mobilya kumaşlarında tercih edilir.
ISI YALITIMLI VE TERMO-REGÜLATİF KUMAŞLAR
-Karbon nanotüpler veya nano-jel kullanılarak soğuk ve sıcağa karşı koruma sağlanır.
-Sıcaklık değişimine göre kumaşların ısı geçirgenliği ayarlanabilir.
ELEKTRİK İLETKEN KUMAŞLAR
-Giyilebilir teknolojiler için karbon nanotüp veya grafen bazlı nanomalzemeler kullanılır.
-Sağlık izleme sensörleri ve akıllı giysilerde kullanılır.
ALEV GECİKTİRİCİ KUMAŞLAR
-Nanoteknoloji ile alev geciktirici kaplamalar yapılır. Yangın riski taşıyan alanlarda kullanılan iş kıyafetlerinde tercih edilir.