USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

1.08.2022 14:41:00

TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Telekomünikasyon alanında faaliyet gösteren şirketler, yüksek enerji tüketiminin toplum ve çevreye olan etkisinin bilinciyle, enerji kaynaklarının verimli kullanılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması ve çevreye verilen olumsuz etkinin azaltılması amacıyla enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanlarındaki yatırımlara ve çalışmalara oldukça önem veriyor. Telekomünikasyon sektöründe düşük karbonlu ekonomiyi destekleyen ürün ve hizmetler sunarak, sera gazı emisyonlarını azaltmaya çalışmakta ve düşük karbon salınımına sahip ürün ve hizmet çözümleri ile farklı sektörleri desteklemektedir. Sera gazı yönetimi ve iklim değişikliğiyle mücadele şirket için önemli konulardır ve şirketin genel stratejisine dahil edilmiştir.

EKO-SIM Kart: Daha sürdürülebilir bir gelecek için geri dönüştürülmüş plastikten üretilen yeni Eko-SIM kartlar hayatımıza girmiş durumda.

E-Atıklar: E-atıkların geri dönüşümünü teşvik etmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Türkiye'nin farklı noktalarına yerleştirilen e-atık kutuları ile tonlarca e-atık topladı.

Şebeke Atık Yönetimi: E-atıkların döngüsel ekonomi modeliyle geri dönüştürülmesi çevresel bir soruna çözüm getirirken, aynı zamanda ekonomik fırsatlar da barındırıyor. Lisanslı kuruluşlarla yapılan iş birliği ile daha önce hurda olarak yollanan e-atıkları değerlendiriliyor.

İkinci El Cep Telefonu: İkinci el cep telefonu ve tabletlerin belirli standartta yenilenerek, garantili şekilde satışa sunulması düzenlemesi hayata geçirildi.

Ticaret Bakanlığı'nın düzenlemesiyle ikinci el cihaz pazarı legalleşti. Türkiye'de halen yıllık 20 milyon civarında ikinci el cihaz pazarı mevcut durumda. İkinci el pazarının ortalama büyüklüğünün 12-15 milyar TL aralığında olduğunu söyleyebiliriz. İkinci el cihaz pazarının tamamına yakını kayıt dışı olarak ekonomiye hizmet ediyor.

Bu doğrultuda bir yandan istihdam kayıpları yaşanırken, diğer yandan legal kanal güçsüzleştirilerek sektörün gelişimi olumsuz yönde etkileniyor. ,

İkinci el cep telefonu pazarının düzenlemeye tabi tutulmasıyla beraber ellerinde ikinci el telefonu olan vatandaşlar rahatlıkla ve güvenle bu telefonları yetkili kurumlara vererek/satarak ekonomiye katkıda bulunacak ve aynı miktarda telefonun yeni üretilmemesi anlamına gelecek.

Bu da özellikle çevresel etkiler ve elektronik atık sayısının azaltılması için iyi bir fırsat oluşturacak.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YATIRIMLARI ARTIYOR

Tüketici davranışlarının ve diğer pazar dinamiklerinin sürdürülebilirlik çerçevesinde şekillenmekte olması, şirketlerin bu alandaki yatırımlarını hızlandırıyor. Günümüzde şirket çıkarlarının toplumsal çıkarlar ile çatışmadığı, ekonomik ve kâr odaklı bakış açısının yanında sosyal ve çevresel konuların da şirketlerin sorumluluğu haline geldiği bir yeni dünya düzenine girmekteyiz. Bu doğrultuda sürdürülebilirliğin, kurumsal sosyal sorumluluğun çok ötesine geçtiğini, şirketlerin strateji ve operasyonlarının ayrılmaz bir parçası haline geldiğini görüyoruz. Eksiklikler olsa da iş dünyasının bu konu etrafındaki çabalarını olumlu değerlendirmek gerekir. Bu çabalar, Türk iş dünyasının uluslararası gelişmeleri doğru bir şekilde okuduğunu ve bu gelişmelerden ortaya çıkan risk ve fırsatları değerlendirmek konusunda istekli olduğunu ortaya koyuyor.

DİĞER YAZILARI