USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

1.04.2016 16:30:00

Merdiven çıkarak başarıya ulaşmak

Başarmanın mutluluğu parayla ölçülemez. Başarılı olduğunuzda para da kazanırsınız. Ama para kazanmak amacıyla yola çıkıldığında çok daha fazla para kaybeden ve kariyerini yok eden kişiler de oluyor. Başarılı olmak için Sabretmeli, asla vazgeçmemeli ve yaptığınız ışın en iyisini yapmaya odaklanmalısınız

Genç girişimciler derken yaşı genç olanları kastetmiyorum. Kendini, her zaman hangi yaşta olurlarsa olsun, genç kabul edenler yazımın dışında kalacaklar. Kendimi de her zaman kendini genç kabul edenlerden olduğunu

belirtmek isterim. Görevlerim gereği masanın her tarafında bulunduğum ve çalıştığım bilgi teknoloji ve haberleşme sektörü vasıtasıyla çok sayıda genç girişimciyle tanışma fırsatım oldu. Ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki Arı Teknokent Yönetim Kurulu Üyeliği görevim nedeniyle birçok startup projesini inceleme fırsatı da buluyorum. Projelerin gelişimini de dikkatlice takip etmeye çalışıyorum. Her yıl binlerce proje ortaya çıkıyor. Geçen yıl yalnızca BigBang etkinliğinde yaklaşık 4 bin proje yarışmıştı. İTÜ Teknokent çok güzel çalışmalar yapıyor. Hem yurt içi hem de yurt dışı proje tanıtımlarında hukuk ve yönetim koçlukları sağlıyor. Başta İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca olmak üzere emeği geçen bütün Teknokent yönetimini ve çalışanlarını bu özverili çalışmalarından dolayı tebrik ediyor, teşekkürlerimi sunuyorum

.

BAŞARI IÇIN RISK ALMAK, ODAKLANMAK VE ÖZVERILI OLMAK GEREKIYOR

 

Bu projelerin çok azı gerçek hayatta kendine yer buluyor. Ne yazık ki bir sonraki yıl birçok ekibin dağıldığını veya motivasyonlarını kaybettiklerini görüyorum. Başarı çok zordur. Hem de çok zor. Başarı için risk almak, odaklanmak, sabır, başarısızlık, çile, parasızlık, küçük görünme, mücadele, çabalama, fedakârlık, özveri gerekiyor. Bunların hepsini yaşayacaksınız. Bunları görünce başarı en üst tepede duran ve ulaşılamayacak bir değer gibi duruyor. Aslında öyle değil.

 

YAPTIĞINIZ IŞI EN IYI ŞEKILDE YAPIN VE ASLA YILMAYIN...

 

Önemli olan yaptığınız işi en iyi şekilde yapmak ve yılmamak. Genç arkadaşlarımızda çok hızlı bir şekilde para kazanma hevesi de görüyorum. Amaç başarılı olmak olmalı. Başarılı olursanız, para kazanırsınız. Ama para kazanmak amacıyla yola çıkıldığında çok daha fazla para kaybeden ve kariyerini yok eden arkadaşları da görüyorum. Başarmanın mutluğu parayla ölçülemez.

 

HAYATIMIZDA BIRÇOK NOKTADAN GEÇECEĞIZ

 

Hayatımızda birçok noktadan geçeceğiz. A; başladığımız nokta, B ise ulaşacağımız noktadır. A’dan B’ye giderken hiçbir zaman bir doğru üzerinde gitmeyiz. Yukarıda saydığım sıkıntıları yaşayacağız... Bazen işsiz kalacağız, moralimiz bozulacak, parasız kalacağız, işler iyi gidecek, tekrar kötü gidecek. Sonrasında bir bakmışsınız ki B noktasına gelmişsiniz. Başarı merdivenlerini çıkarken yorulacağız.

 

HER BASAMAK HAYATIMIZDA KAZANACAĞIMIZ BIR TECRÜBEDIR

 

Her basamak hayatımızda kazanacağımız bir tecrübedir. Bu basamakları çıkmadan asansörle çıkarsanız, yeterli tecrübeye kazanmadan tepeden başlamak size çok daha fazla sıkıntı oluşturacak ve hayatınızda telafisi olmayan hatalar yapmanıza neden olacak.

 

JACK MA'NIN ÖYKÜSÜ PEK ÇOK GIRIŞIMCIYE ILHAM VERIYOR

 

Bu ayki yazımı Alibaba‘nın kurucusu Jack Ma’nın kısa bir hayat tecrübesini paylaşarak bitirmek istiyorum. Jack Ma; “Üniversitede 3 yıl sınıfta kaldım. 30 iş başvurusu yaptım ve hepsinde reddedildim. KFC Çin’e ilk geldiğinde 24 kişi başvurduk ve yalnız beni reddettiler. Harvard Üniversitesi’ne 10 kez başvurdum ve hepsinden ret cevabı aldım" diyor.

Alibaba'nın kurucusu Jack Ma, bugün 29.8 milyar dolar serveti ile dünyanın en zengin 22'nci iş adamı olarak öne çıkıyor.

BAŞARININ ALTIN KURALI

Sabret ve asla vazgeçme. Her zaman, ne iş yapıyorsan yaptığın işin en iyisini yapmaya devam et.

DİĞER YAZILARI