USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Murat  Yeşildere

YAZARLAR

5.01.2017 16:18:00

Yeni yılın gündemini, eski yılın öncelikleri belirleyecek!

Geçen sene bu köşeyi takip edenler hatırlayacaktır. 2015’i, yeni yılın gündemini eski yılın önceliklerinin belirleyeceği kehanetinde bulunarak kapatmıştık. Peki ne oldu? The Financial Times’ın ilhamı ile öne çıkardığımız başlıklar, dünyanın gündemini de belirlemiş...

 

[email protected]

 

Geçen seneki listenin başında, Avrupa’nın gündemine giren ‘mülteci krizi’ yer alıyordu. Türkiye’nin Avrupa Birliği ile vardığı mutabakata rağmen, 2016’da mülteci konusunu ve daha da önemlisi bu olgunun tetiklediği, ekonomik refah, terör, işsizlik gibi birçok konuyu gündemimizde tuttuk. İşin acısı, 2017 yılının gündemine de taşan bir konu olarak kalacak mülteciler… Geçen seneki listenin önemli başlıkları arasında IŞİD vardı. The Financial Times, konuyu ekonomik boyutu ile ele alsa da, başta Türkiye olmak üzere birçok ülke 2016 yılını IŞİD ve onun tetiklediği onlarca terör eyleminin yıkıcı etkisini ve yaralarını sarmakla geçirdi. Bir sene önceki yazımda ABD’de FED faizlerinin artma trendinde olduğunu ve bunun Türkiye’ye etkisini yorumlamaya da çalışmıştım. FED faizleri artırdı ama Türkiye bu artışa sınırlı tepki verdi.

 

 

KADINLAR DÜNYA YÖNETİMİNDE DAHA BÜYÜK ROL ALABİLECEK Mİ?

 

Geçen senenin son yazısında değindiğim konular arasında Çin ve yavaşlayan büyümesi, enerji piyasası ve petrol fiyatlarının düşük seviyelerde seyrediyor olması ve VW skandalı ile tetiklenen kurumsal güven bunalımı da vardı. Yukarıdaki konular, 2016 yılının gündemini belirlerken, ABD başkanlık seçimlerinde Trump’ın zaferi, İngiltere’de beklenmeyen BREXIT onayı, dünyanın her yerinde yaşanan terör olayları ve Suriye’de yaşanan savaşın da tetiklemesi ile Rusya’nın dünya liginde tekrar zirvede kendisine yer bulması da tartışıldı. Geçen yılın kendi adıma yaşadığım hayal kırıklıkları arasında ise ABD başkanı ve başkan yardımcısı, Birleşmiş Milletler genel sekreteri ve İngiltere başbakanı olmak üzere dört kadının daha dünya zirvesine çıkabileceğine yönelik beklentimin gerçekleşmemesi yer aldı. Almanya’da Merkel ile Uluslararası Para Fonu’nda Lagarde’ın yanına, dört güçlü kadının daha çıkabileceğini beklerken, sadece Theresa May’in BREXIT sonrası yükselişine şahit olduk. Kadınların dünyanın yönetiminde daha büyük rol alması yönünde bir fırsat daha kaçmış oldu. İnşallah bir başka bahara…

 

 

2016’NIN BAŞLIKLARI, 2017 GÜNDEMİ İÇİN DE GEÇERLİ OLACAK

 

Geçen yıl attığımız başlık hâlâ geçerli! 2016’nın başlıkları, 2017 yılının gündemi için de geçerli olacağa benziyor. İşin daha ilginç tarafı ise, Başkan Trump ile politika değişikliğine gideceği öngörülen ABD, daha fazla kendi içine kapanıp yerel ekonomiye odağını güçlendirebilecek. Otoritelere göre Rusya ne kadar güçlenmiş olsa da, eski süper gücüne ulaşma yolunda hâlâ zamana ihtiyaç duyuyor. Avrupa’da ise BREXIT ile sıklet kaybetmeye başlayacağı öngörülen İngiltere bir tarafta, seçimlere hazırlanan ve geleneksel olarak ekonomik gündemini öne çıkartan Almanya ise diğer tarafta yer alıyor. Bunlara ek olarak ise gerginlikten ve krizlerden de ekonomik olarak ‘beslenen’ bir Çin gerçeği ile karşı karşıyayız. Bu küresel resmin ortak özelliği ise dünyanın güçlü ‘aktörleri’nin kendi gündemleri sebebiyle, süregelen krizleri çözmek için harcayacak zaman ve çabaları olmadığı gibi, iştahlarının da sınırlı olduğu. Yani başka bir ifadeyle, Allah kısmet ederse, bir yıl sonra da sadık bendeniz, benzer bir yazıyı sizinle paylaşmak zorunda kalacak!

 

Her sene olduğu gibi gelen yılın, giden yıldan daha iyi olmasını, mutluluk, sağlık, huzur ve barış getirmesini diliyorum.

 

Bakalım ‘kahramanlarımız’ ve bizi yeni yılda neler bekliyor ?

 

Yolumuz açık olsun!

DİĞER YAZILARI