USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Murat  Yeşildere

YAZARLAR

7.09.2016 16:11:00

'Rio Olimpiyat Oyunları'ndan çıkarılacak dersler var!

Modern olimpiyatların kurucusu baron de coubertın; sporu, mücadeleyi ve dostluğu hayal etse de çağımızda sporun içine giren stratejiyi, planlamayı, yatırım ve yetenek yönetimini öngörmemiştir.

 

Geçtiğimiz ağustos ayının önemli satır başlarından biri, Brezilya’nın Rio şehrinde tamamlanan Olimpiyat Oyunları'ydı. Brezilya’da düzenlenen protestolar ve ekonomik zorluklara rağmen sergilenen ihtişamın yanı sıra yaklaşık bir ay boyunca süren rekabet ve mücadele seyre değecek görüntüler yarattı. Sanıyorum, modern olimpiyatların kurucusu Baron de Coubertin; sporu, mücadeleyi ve dostluğu hayal etmiştir ama çağımızda sporun içine giren stratejiyi, planlamayı, yatırım ve yetenek yönetimini öngörmemiştir. İşte bu mücadelenin sonucunda ABD madalya sıralamasında en tepede yer alsa da, Rio’nun asıl kazananı İngiltere oldu. 

 

 

İNGİLTERE EN YÜKSEK MADALYAYA RIO'DA ULAŞTI

 

Tam 40 senedir 11 olimpiyatta İngiltere'nin aldığı toplam madalya sayısına bakıldığında en yüksek madalyaya (67) Rio'da ulaştı. Altın madalya sayısı açısından ise kendi evlerinde, Londra'da yapılan 2012 olimpiyatlarının (29) ardından en yüksek ikinci sayıya (27) İngiltere gene Rio'da ulaştı. İngilizler, Atlanta 1996 (15) oyunlarından bu yana Sidney (28), Atina (30), Pekin (47) ve Londra (65)' nin ardından Rio'da alınan 67 madalya ile arka arkaya 5'inci kez madalya sayılarını artırarak, ulaşılması zor bir rekora da imza attı. Atlanta'da 1996'da yapılan Olimpiyat Oyunları'nda İngiltere sadece 1 altın madalya alarak Cezayir'in hemen arkasında toplam sıralamada 36'ncı sırada yer almıştı. Karşılaştırma kabul etmeyebilir ama aradan gecen 5 olimpiyatta Cezayir sadece 2 altın madalya kazanırken, İngiltere toplam 95 altın madalya aldı. Olimpiyatların başladığı 1896 yılından bu yana hiçbir ülke, ev sahipliğinin ardından dört yıl sonra madalya sayısını artırmayı başaramamıştı; İngiltere bunu da yaptı! Bir başka önemli başarı ise İngiltere'nin elde ettiği 67 madalyanın, 19 değişik spor dalında kazanılmış olması. Tam 20 yıl önce İngiltere’de Başbakan John Major'un kararı ile Ulusal Piyango idaresinin gelirlerinden olimpik sporlara kaynak ayrılması sağlanmıştı ve bu kararın meyveleri Rio'da çok net olarak alındı. Rio Olimpiyatları'na hazırlık için dört yılda sağlanan toplam kaynak miktarı 275 milyon sterline ulaşmıştı. İngiltere bu parayı yatıracağı alanları belirlerken, madalya potansiyeli olan spor dallarını onceliklendirdi. Örneğin; madalya potansiyeli daha az görülen 'Judo,' 'Badminton' ve 'okçuluk' gibi spor dallarına yapılan yatırım azaltıldı. Son sekiz yılda bin 400’e yakın sporcuya kaynak ayırılarak, yatırım yapıldı. Bu bağlamda Tokyo 2020 için çalışmalara başlanırken, Rio'da elde edilen madalyalardan ziyade potansiyeli olan sporcuların gelişimi ön plana alınacak. Yaklaşık 300 milyon Sterlinlik kaynak ile geçmiş rakamlara bakılarak Tokyo'da da en az 70 civarında madalya hedeflenecek.

 

Tabana yayılmış ve aşağıdan yukarıya yükselen bir spor ruhu

 

İngiltere'nin olimpiyat başarısının ardında sadece planlı eforlar degil, tabana yayılmış ve asağıdan yukarıya yükselen spor ruhu var. Örneğin; bisiklet sporunun yaygınlaşması amacıyla yürütülen çabaların sonucunda ridelondon inisiyatifi 25 bin bisikletçiye ulaştı. Fransa Bisiklet Turu'nu son beş yılın dördünde İngiliz Team Sky kazandı. Olimpiyatlarda başarının reçetesi, iş hayatından pek de farklı degil... Etkili planlama, iyi hazırlanma ve güçlü koçluk. İngiltere'nin başarısının ardında yatan koçluk programları sadece sporcuların gelişimi için değil, aynı zamanda koçların da kendi gelişimi için kurgulanmış. İngiltere 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda hedefi, Rio'da kendilerinden 19 fazla altın madalya alan ABD'ye ulaşmak ve geçmek olarak belirledi. Madalya sayısını nüfusa göre yapılan karşılaştırmada İngilizlerin, ABD'yi 6-1, Çinlileri ise 23-1 geride bıraktığı ortaya çıkıyor. Özetle; İngilizler BREXIT’in ardından Avrupa’ya olimpiyatlarla bir gol daha attı. Bakalım sırada ne var?

 

DİĞER YAZILARI