USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Murat  Yeşildere

YAZARLAR

3.02.2016 10:37:00

Mustafa Koç’un ardından…

Bu satırları yazmak üzere ekranın karşısına geçtikten kısa bir süre sonra Mustafa Koç’un ölüm haberi karabasan gibi üzerime çöktü. Kuşkusuz ölümün zamanlısı olmuyor ama Türk iş dünyasının aydın ve gülen yüzlerinden biri, çok erken ve çok ani aramızdan ayrıldı. Ailesine, sevenlerine ve iş dünyasına sabır diliyorum

Mustafa Koç’un ölümünün ardından kamuoyuna yerli yersiz, doğru yanlış birçok haber yansıdı. Sabah sporu sırasında gelen ani kalp krizinin özellikle sağlığı ve kilosu ile ilgili yorumları öne çıkardığını hep birlikte gördük. Bilgi kirliliğinin içinde, bu acı kaybın ardından, yorum yapmak arzum ve haddim değil. Ben daha ziyade durumdan hepimize bir ders veya ‘vazife’ çıkartabilir miyiz diye bakıyorum.

 

EN YANLIŞ ÖNGÖRÜ: “BU BANA OLMAZ”

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; aşırı kilo, içki, sigara ve hareketsizlik problemi olan bireylere durumları ifade edilip, doktorları tarafından ‘kötü alışkanlıklarından kurtulmaları gerektiği’ söylendiğinde beklenmeyen tepkiler verebiliyorlar. Aslında uluslararası araştırmalara göre yukarıdaki geri bildirimi alan her yedi bireyden, sadece biri tavsiye edildiği gibi beslenme alışkanlıklarını değiştiriyor, alkol veya sigara alışkanlığından kurtulmak için çaba gösteriyor ya da daha fazla sporu ve hareketi hayatına sokuyor. Sizinle aksini paylaşmayı çok istesem de, maalesef ben de çoğunluk arasındayım. Yani yedi kişilik grubun, altı kişilik büyük grubundayım. Örneği daha da çarpıcı ve daha da gerçekçi hale getirelim. Hayatının sonuna kadar her gün bir hap almanın hayatını uzatacağı tavsiyesi alan bireylerin yarısından fazlasının, yaklaşık yüzde 56’sının yine günlük hap kullanmaktan imtina ettiği sonucu araştırmalara yansımış. Her iki örnek için de sebepleri araştırabiliriz. Sıklıkla kısa vadede alınan zevk ve keyfin, uzun vadede elde edilecek faydaya baskın geldiğini düşünenlerdenim. Bu sebeple de seçim için karar anı geldiğinde, sıklıkla kısa vadeli faydayı, keyfi tercih ediyorum, görünen o ki, ediyoruz. Ancak son zamanlarda, bu reflex veya eğilimin yanında bir başka ‘büyük’ bir varsayımım daha var. O da bana göre insanoğlunun sahip olduğu en yanlış öngörü veya tespiti içeren bir cümle…“Bu bana olmaz.”

 

HEPİMİZ FARKLI OLDUĞUMUZA İNANMAK İSTİYORUZ

Her an, her saat, her gün kaç kere birbirimize ama daha çok da kendi kendimize söylüyoruz bu cümleyi: “Bu bana olmaz.”  Peki ama niye? Çünkü ben daha akıllıyım, ben daha çalışkanım, ben daha kararlıyım, falan filan… Ama sanırım en önemlisi ‘ben farklıyım’... Hepimiz farklı olduğumuza inanıyoruz veya inanmak istiyoruz. Sonuç olarak, “Bu benim başıma gelmez, ben kendimi kurtarırım” yanılgısının arkasında bir yerlere saklanıyoruz. Ama maalesef kaçamıyoruz. Nasıl Mustafa Koç kaçamadıysa, hepimiz bu yanılgının arkasında, vaktimiz geldiğinde görülüp, sobeleneceğiz. Ben buraya nereden geldim, niye bu yazıyı yazdım, diye düşünürken farkettim ki, aslında kendi korkularımı, endişelerimi, zayıflıklarımı kağıda dökmüşüm. Zayıflıklarımla yüzleşebilmeyi başardığım için sevindim. Son söz olarak, tekrar etmekte fayda var; bu bana da olur, size de olur. Odadaki en akıllı insan siz değilsiniz. Eğer ısrarla öyle olduğunuza inanıyorsanız, naçizane tavsiyem, ilk fırsatta oda değiştirin; zira kendinizi sorgulayamıyorsunuz, zorlayamıyorsunuz, geliştiremiyorsunuz…..

DİĞER YAZILARI