USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Murat  Yeşildere

YAZARLAR

7.03.2017 17:04:00

Herkes yeni başkanın kim olacağını merak etmeye başladı!

Trump’ın başkanlık süresi olan dört yılı bu hız ve tarzda tamamlayamayacağını iddia eden siyasi analistlerin sayısı hiç de az olmasa da, dört yılın ardından kimin Beyaz Saray’a yerleşeceğine yönelik neredeyse her gün yeni bir isim çıkıyor. Bunların arasından belki de en ilginci ise sıkı durun, Mark Zuckerberg…

Murat Yeşildere / [email protected]

 

Donald Trump başkan olduktan sonra sadece ABD değil, neredeyse dünya gün sayar oldu. Gün geçmiyor ki, Trump icraatlarından birisi ile dünya kamuoyunu işgal etmesin. İlginç olan ise aradan geçen yaklaşık bir aylık süre içinde, kendisine oy veren kitlenin, Trump ve icraatlarını desteklemeye devam etmesi… Başka bir deyişle, Trump ne söz vermişse yapıyor; ona oy verenler ise desteklerinin karşılığını alıyor ve desteğini sürdürüyor. Trump en son basın toplantısında “Enkaz devraldım” deyince, benim de dudaklarımdan ‘dünya ne küçük’ cümlesi dökülüverdi. Siyasetin coğrafyası, milleti, dili yok; her yerde aynı refleksler görülüyor ve o refleksler de büyük kitlelerde karşılığını benzer şekilde dünyanın her yerinde alıyor. Bu bağlamda politik stratejist lan Bremmer’ın “Trump Cumhuriyetçi olarak değil, popülist olarak seçildi” tespiti de birçok şeyi açıklıyor.

 

ATEŞ OLMAYAN YERDEN DUMAN ÇIKMAZ

 

Trump’ın başkanlık süresi olan dört yılı bu hız ve tarzda tamamlayamayacağını iddia eden siyasi analistlerin sayısı hiç de az olmasa da, dört yılın ardından kimin Beyaz Saray’a yerleşeceğine yönelik neredeyse her gün yeni bir isim çıkıyor. Bunların arasından belki de en ilginci ise sıkı durun, Mark Zuckerberg! Daha 19 yaşında Harvard Üniversitesi’ni terk ederek dünyanın en büyük ‘arkadaşlık’ ağını kurmak üzere kendisini Silikon Vadisi’ne vuran Zuckerberg, aradan geçen tam 13 senede (Facebook’un lansman tarihi 4 Şubat 2004) inanılmaz bir boyuta ve güce ulaştı. Facebook bugün 1.9 milyon üyesi ile dünya nüfusunun dörtte birini kapsar hale geldi. Üyeleri günde ortalama 50 dakika Facebook karşısında zaman harcıyorlar. Grup uygulamalarından Instagram’ı 600 milyon kişi kullanıyor; whatsapp üzerinden günde 50 milyar mesaj paylaşılıyor. Facebook’un reklam gelirleri 27 milyar dolar ile dünya reklam pastasının yüzde 5’ini geçti. Çin şirketleri sıralama dışında bırakıldığında, Facebook yaklaşık 380 milyar dolarlık pazar değeri ile dünyanın en büyük beş şirketi arasında yer alıyor. Neredeyse yoktan yarattığı değer düşünüldüğünde Zuckerberg’in sahip olduğu 54 milyar dolarlık kişisel serveti mütevazı bile gözükebilir. 32 yaşındaki milyarder Amerikalının, 2020 veya 2024 seçimlerinde aday olabileceğini iddia edenlerden biri de İngiliz Sunday Times gazetesi (05.02.2017)… Sunday Times iddiasını iki temel veriye dayandırmış. Mark Zuckerberg’in David Plouffe’i işe alması fitili ateşleyen ilk hamle olmuş. Plouffe, 2012 seçimlerini Obama’ya kazandıran ‘dahi’ kampanya yöneticisi olarak ün salmış. Her ne kadar David Plouffe’in Mark Zuckerberg ile eşi Priscilla’nın kurdukları Chan Zuckerberg İnisiyatifi isimli organizasyonun sağlık sektörüne yönelik sivil toplum çalışmalarına destek olacağı iddia edilse de, siyasi analistler ‘ateş olmayan yerden duman çıkmaz’ diyorlar. İki milyar kişiye ulaşan online bir arkadaşlık ağının mimarı olan ve Facebook bünyesinde kendi adına 85 milyon ‘sanal arkadaşa’ sahip olan Zuckerberg, 2017 yılı sonuna kadar ABD’de 30 eyaleti ziyaret edeceğini açıkladı. Bu hamlesi ile birlikte yıl sonu itibariyle ziyaret ettiği eyalet sayısının 50’ye ulaşacağını da belirtti.

 

ZAMAN HER ŞEYİN CEVABINI VERİR

 

Bu yazı için araştırma yaparken, Donald Trump’ın bilgisayar kullanmadığını da öğrendim. Özgür dünyanın en büyük lideri, 21’inci yüzyılda bilgisayar kullanmadan dünyayı yönetebilir mi? Cevabını bilmiyorum ama bu satırları yazarken, rahmetli Bülent Ecevit’in emektar daktilosu gözümün önünde canlandı birden… Bilgisayar, hatta otomobil kullanmadığı için Ecevit’i eleştiren yazılarım olduğunu da hatırladım, kendimden utandım! Bilgisayar kullanmayan Trump’tan, başkanlığı parmak arası terlik giyen laptoplu dahi girişimci Zuckerberg alabilir mi? Zaman her şeyin cevabını getirecektir.

DİĞER YAZILARI