USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Murat  Yeşildere

YAZARLAR

2.03.2021 16:07:00

Başarıyı elde etmek zor, ama onu sürdürebilmek daha da zor!

Victoria ve David Beckham çifti, Beckham markasını özellikle tüketici ürünleri alanında daha da güçlendirirken; birlikte kurup yönettikleri bir imparatorluğa imza attılar. İkilinin kurduğu holding şirketinin onlara yıllık ödediği sadece temettü gelirleri 30 milyon sterlini aştı.

Bugün size İngiltere'nin mütevazı kasabalarından, Londra merkezinin oldukça dışında kalan Hertfordshire'dan iş dünyasına giren, küresel başarı ve şöhret kazanan Victoria Adams'ın hikayesini anlatmaya çalışacağım. Annesi ev hanımı, babası ise tüccar olan Victoria, ebeveynlerinin de desteği ile 'gönlünün git dediği' yöne giderek, izlediği Fame filminin ilhamı ile dans eğitimi aldı ve sertifikalı bir eğitimci oldu. Bir tesadüf sonucu başvurduğu gazete ilanı ile yeni kurulacak bir müzik grubunun seçmelerinde başarılı olması ise onu albümleri küresel olarak 85 milyondan fazla satan Spice Girls beşlisinden birisi yaptı! Ama ne 'Posh Spice' Victoria'nın hayalleri ve hırsı, ne de önlenemeyen yükselişi orada sona ermedi. Victoria; 1999'da, Manchester United'da şöhretin basamaklarını hızlı hızlı tırmanan David Beckham ile evlendi. Çiftin dört çocuğunun olması ise küresel toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin acımasızlığı ile ailede kimin ev ve çocuklarla ilgilenip, kimin 'Beckham' markasını yöneteceğine yönelik olarak da somut bir yön gösteriyordu. Ama beklenen olmadı! Victoria, hayallerinin peşinden giderek yeni bir hikayeye, bu kez Victoria Beckham olarak yelken açtı.

"ŞÖHRET, İKİ TARAFI DA KESKİN BİR KILIÇ"

Büyük başarısına rağmen sadece altı yıl süren Spice Girls grubunun ardından bir süre kendisi müzik yapmaya devam eden Victoria Beckham, müzik dünyasının hâlâ içindeyken, 10 kıyafet tasarımı ile moda dünyasına 2008 yılında giriş yaptı. Bugün onu hâlâ konuşuyor olmamız, yol alan ve başaranlardan birisi olduğunu da gösteriyor. Öğrenmeye açlığını, tutkusunu göstermesi açısından Roland Mouret ve Marc Jacobs gibi mesleğin önde gelen isimlerini kendisine mentor seçti, öğrendi ve uyguladı. Victoria'nın deyimiyle "Şöhret iki tarafı da keskin bir kılıç." İnsanları gözü ve odağı sürekli onun üzerinde olduğu için estetik kaygısından önce, iyi ve doğru bir ürünü ortaya koymanın çabası ile mücadele etti. Financial Times'a verdiği bir mülakatta* "Bizi sevin ya da nefret edin, ama inanın çok çalışıyoruz" diyen Victoria Beckham hem en başarılı iş insanlarından biri olarak hem de moda markasının gördüğü ilgi ile çalışmasının sonuçlarını da aldı.

BECKHAM İMPARATORLUĞU

Yola çıkmasından sonraki ilk 10 yıl, şirketinin CEO'su olarak da görev yaptı. 10 yılın sonunda ise birçok aile şirketi sahibinin, aile temsilcisinin yapamadığını becerip, tepe icra rolünü profesyonelleştirerek, kendisinin daha etkin olduğunu düşündüğü alanlara yöneldi. Odaklı çabasının sonucu ise 'temiz kozmetik' alanında 2019'da çıkarttığı 'Victoria Beckham Güzellik Ürün Seti' oldu. Eski Estee Lauder üst yöneticilerinden Sarah Cereal ile ortaklaşa kurdukları bu yatırım, pandemiye rağmen sadece online satışa sunulmasının da katkısı ile büyük ilgi gördü. Victoria ve David Beckham çifti, Beckham markasını özellikle tüketici ürünleri alanında daha da güçlendirirken; birlikte kurup yönettikleri bir imparatorluğa imza attılar. İkilinin kurduğu holding şirketinin onlara yıllık ödediği sadece temettü gelirleri 30 milyon sterlini aştı. Eski pop-star, Spice Girls grubunun üyesi, Posh Spice, yeni yaratıcı, moda tasarımcısı, yatırımcı Victoria Beckham; futbol efsanesi eşi David Beckham ile birlikte yolculuklarına devam ediyorlar. Yatırımları ve yatırımcıları konuşurken, Victoria'nın şu sözünü, kendi 25 senelik yolculuğunun da öğretisi ile unutmamak gerek: "Başarıyı elde etmek zor, ama onu sürdürebilmek daha da farklı ve zor."

Kaynak: *Financial Times; March 16-17, 2019; Lunch with Victoria Beckham; Jo Ellison

DİĞER YAZILARI