USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Hazır Giyim

15 Ekim 2018 10:34

İHKİB, Antalya’da “Ruble ile ihracat” startı verdi

Türkiye hazırgiyim endüstrisi Rusya ile hazırgiyim ihracatında Ruble dönemini başlattı. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) İç Giyim Markaları Kümesi’nde yer alan firmalar, Antalya’da ağırladıkları 100’e yakın Rus alıcıya bugün dolar yerine Ruble ile satış yaptı.

İHKİB, Antalya’da “Ruble ile ihracat” startı verdi

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, Antalya’da yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin en büyük ticaret partnerlerinden biri konumundaki Rusya’nın hazırgiyim endüstrisi için de çok önemli bir pazar olduğunu vurguladı. Türkiye’den Rusya’ya 2018’in 9 ayında 205 milyon doların üzerinde hazırgiyim ihracatı gerçekleştirildiğini hatırlatan Gültepe şöyle devam etti:

RUSYA’YA HAZIRGİYİM İHRACATIMIZ 300 MİLYON DOLARI YAKALAYACAK

“Rusya’ya hazırgiyim ihracatımız 2017 yılında 196 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2017’de 2016’ya göre yüzde 60 artış yakaladık. Artış trendimiz 2018’de de aynı hızla devam ediyor. 2018’in 9 aylık diliminde Rusya’ya ihracatımız 205 milyon doları buldu. Yani bu yılın üç çeyreğinde 2017’nin tamamından daha yüksek bir ihracat rakamına ulaşmış bulunuyoruz. 2018’de 2017’ye göre yüzde 50’nin üzerinde bir artışla 300 milyon doları yakalayacağız.”

Rusya ile ticarette milli paraların kullanılması önerisini ilk olarak İHKİB’in dile getirdiğini ve yıllardır bu talebin takipçisi olduklarını hatırlatan Gültepe, bankalar arasındaki operasyonel güçlükler nedeni önerinin bir türlü uygulamaya geçirilemediğini söyledi. İki ülke arasında yüzyıllara dayanan siyasi ve ticari ilişkilerde bugüne kadarki en üst seviyenin yakalandığını vurgulayan Gültepe, şunları söyledi:  

MİLLİ PARALARLA TİCARETTE BİR İLKE İMZA ATTIK

“İki büyük komşu ülke arasında hem siyasi hem de ticari alanda tarihte örneğine tanık olmadığımız düzeyde çok olumlu bir iklim var.

Uluslararası konjonktür ülkelerimiz arasındaki bu yakınlaşmanın devam edeceğini gösteriyor. Biz de bu yakınlaşmaya ticaretimizle katkı sunmak istiyoruz. Bilindiği gibi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bir süredir ticarette milli para kullanılması yönünde çağrılar yapıyor. İHKİB olarak biz zaten yıllardır Rusya ile ticarette ulusal paraların kullanılmasını istiyoruz. Ancak talebimizi çeşitli nedenlerle bir türlü fiiliyata geçirememiştik.

Cumhurbaşkanımızın çağrısı doğrultusunda şimdi bir önemli adım daha attık ve komşumuz Rusya’ya Ruble ile ihracat dönemini iç giyimle başlattık. İHKİB İç Giyim Markaları Kümesi’nde yer alan firmalarımızla Antalya’da ağırladığımız yaklaşık 100 alıcıya Ruble üzerinden satış yaptık. Ulusal paralarla ticarette anlamlı bir adıma imza attığımız için çok mutluyum. Biz kapıyı araladık. Önümüzdeki dönemde hem hazırgiyimin diğer kategorilerinde hem de farklı sektörlerde ulusal paralarla ticaretin yaygınlaşacağına inanıyorum.”

NAZIM KANPOLAT: RUSYA’YA İÇGİYİM İHRACATI YÜZDE 103 ARTTI

İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Nazım Kanpolat ise 2017’deki toplam 685 milyon dolarlık iç giyim ihracatının 10 milyon dolarlık bölümünün Rusya’ya gerçekleştirildiğini söyledi. 2018’de tüm kategorilerde olduğu gibi iç giyimde de Rusya’ya ihracatta büyük bir sıçrama yakalandığını vurgulayan Kanpolat, “Bu yılın 9 aylık döneminde Rusya’ya iç giyim ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 103 artışla 14,8 milyon dolara ulaştı. 32 firmamızın katılımı ile bugün başlattığımız iç giyim sektöründeki ikinci kümelenme projesinin yaratacağı sinerji ile gelecek yıllarda da bu artış trendi devam edecek” dedi.

Platin

EN ÇOK OKUNANLAR