USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

19 Ekim 2022 16:34

Bimcrone, inşaat sektöründe verimliliği artırıyor

Bimcrone; bir inşaatın planından yıkıma kadar olan tüm aşamalarında her süreci gerçek zamanlı izleyen, raporlayan, gerçek zamanlı veri ile yönetilebilir hale getiren bir bulut yazılım, farklı bir ifadeyle dijital ikiz çözüm olarak öne çıkıyor

Bimcrone, inşaat sektöründe verimliliği artırıyor

Bimcrone; inşaat sektöründe gerçek zamanlı proje yönetimi, kaynak yönetimi ve değişiklik yönetimi yapılmasına imkan sağlayan bir girişim. Bimcrone CEO'su Nesrin Akın Öztabak, bu girişimle inşaat sektöründe nasıl bir boşluğu doldurdukları hakkında ise şu açıklamada bulunuyor: "Önce TÜBİTAK Ar-Ge fonuna başvurduk. Ardından KOSGEB desteği ile tam zamanlı Bimcrone yolculuğumuza başladık. Hedefimiz; mevcut iş yapma şekillerindeki verimsizlik, veri kaybı ve iletişim problemlerini çözmek... Projenin ilk aşamalarında BIM metodolojisi ile bir dijital ikiz oluşturuyoruz. Yani projenin üretilen tüm bilgilerini içeren dijital bir kopyasını hazırlıyoruz. Üretilen bu dijital projeyi, tüm ekiplerin rol ve yetkilerine bağlı olarak anlık erişime açıyoruz. Sahadan, ofisten veya yönetim tarafından yapılan değişiklikleri, bu dijital ikiz üzerinde saklıyoruz. Böylece proje ekiplerinin hızlı iletişimini sağlarken; proje ile ilgili gerçek zamanlı raporlama imkânı da sağlıyoruz. Ayrıca simülasyon ve projeksiyonlar ile hem bütçe, hem iş planı hem de model açısından tarihe bağlı olarak raporlayabiliyoruz. Seçtiğiniz bir tarihte ne kadar bütçe ve malzemeye ihtiyacınız olacak, hangi ekipler sahada olacak, projenin ne kadarı tamamlanmış olacak gibi verileri takip edebiliyorsunuz. Bu verileri planlanan ya da gerçekleşen süreçlerde de karşılaştırmalı olarak gözlemleyebiliyorsunuz. Böylece verimlilikte yüzde 42 artış, proje maliyetlerinde ise yüzde 3 ila 9 oranında kâr sağlıyoruz. İşletmeye aktarılan bu veri ile işletme maliyetlerini yüzde 40'a kadar düşürebiliyoruz."

JAPONYA VE PORTEKİZ'DE DE MÜŞTERİLERİ BULUNUYOR

Bu alanda yoğun bir eğitim ve araştırma süreci içerisinde olduklarını aktaran Öztabak; "Sektördeki farklı firmalardan farklı kişilerle uzun eğitici toplantılar yaptık. Öncelikli geliştirilecek özellikleri, kritik noktaları ve ürünün yol haritasını hem potansiyel hem de mevcut müşterilerimiz ile belirledik. Metodolojimiz; dünya kaynaklarına, sektör çalışanlarına ve topluma özen göstererek, tüm paydaşlara en iyiyi sunmak için birlikte üretmek, gelişmek ve geliştirmek. Türkiye'nin vizyoner ve dijitalleşme alanına yönelen inşaat firmaları ve işverenleri ile çalışıyoruz. Ayrıca Japonya ve Portekiz'de Bimcrone kullanan müşterilerimiz bulunuyor. Özellikle ENR 250 Listesi'nde yer alan inşaat firmaları ve ülkemizde yurt dışı projelerde yer alan firmalar trendlere ve bu konudaki gereksinimlere oldukça hâkim. Dünyada birçok ülkede projelerdeki dijitalleşme ve iş birliği için BIM kullanımı için yasal düzenlemeler var. Bu ülkeler ve firmalar bizim de öncelikli pazar hedefimizi oluşturuyor. Geliştirdiğimiz çözüm tamamen bulut ortamında çalışabiliyor. Dolayısı ile her tür projede ve dünyanın her yerinde kullanılabilir" diyor.

(Bimcrone CEO'su Nesrin Akın Öztabak)

GEREKSİZ MALZEME KULLANIMININ ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Hedef kitlelerinin; işveren, ana yüklenici, alt yüklenici hatta banka ve sigorta firmaları gibi önemli sektör oyuncuları olduğunun altını çizen Nesrin Akın Öztabak; "Bu firmaların hepsinin gerçek proje verisine anlık olarak ihtiyaçları var. Bimcrone; herhangi bir hazırlık gereksinimi olmadan, projenin durumunu anlık olarak kullanıcı rol ve yetkilerine bağlı olarak gösterebilir, raporlayabilir. Örneğin, farklı lokasyonlarda devam eden onlarca projenizde, hangisinde gecikme durumu nedir, hangi projede iş programı ile maliyet planı arasında uyumsuzluk var, Bimcrone Platformu üzerinden görüntüleyebilir, isterseniz alarmlar oluşturarak cep telefonu uyarısı veya e-posta olarak haber alabilirsiniz. Tamamen bulut üzerinden istediğiniz an; 'projede harcanan her bir lira için, hangi malzeme, hangi alt yüklenici tarafından, hangi yapı elemanı imalatı için harcandı bilgisine' kadar detaya inebilirsiniz. Bimcrone; 4D, 5D simülasyon ve projeksiyonlar ile izlenebilirlik, hata ve ek maliyetlerin önlenmesine imkân sağlıyor. Gereksiz malzeme kullanımının önüne geçerken, geri dönüşüm süreçlerine de bilgi akışı sağlıyor. Hatta yapının imalatı sırasında kullanılan materyal ve tekniklerin takibi ile oluşturulacak karbon yükünün hesaplanmasına, iyileştirilmesine imkân sağlıyor" yorumunda bulunuyor.

LONDRA OFİSİ FAALİYETE GEÇECEK

Öztabak; 2022 yılı ve gelecek projeksiyonlarını ise şöyle özetliyor: "Bu yıl Londra ofisimizi açacağız. Londra ofisi ile birlikte hem Avrupa hem de MENA bölgesinde aktif olacak bir ekip oluşturacağız. Bu konudaki adımlarımızı attık, sürecin sonlanmasını bekliyoruz. İnşaat sektörünün dünyamıza olumsuz etkisi ise yadsınamaz düzeyde... Sektör; karbon yükünün yüzde 38'inden, geri dönüştürülmeyen çöplerin yüzde 29'unden sorumlu. Müşterilerimizin günlük rutin işlerinde fayda sağlarken; hem sektörü dönüştürecek hem de dünyamızı kurtaracağız."

EN ÇOK OKUNANLAR