USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.04.2023 10:56:00

WEB 3.0

1-Web 3.0 nedir?

Web 3.0, internetin yeni evresidir. Gerekli ve zorunludur çünkü artık halen kullanmakta olduğumuz Web 2.0 altyapısı insanlığın ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. Bu gerekliliklerle Web 3.0 adı verilen yeni evre; internetin daha akıllı, daha kişiselleştirilmiş hem daha entegre hem de daha dağıtılmış bir hale gelmesini sağlıyor. Web 3.0, birçok farklı cihaz ve teknoloji ile etkileşim içinde olmayı olanaklı kılıyor.

2-Hangi sektörleri, daha çok ve öncelikli olarak ilgilendiriyor?

Web 3.0, genel olarak tüm sektörleri ilgilendirmek zorunda ancak teknoloji sektörü, finans sektörü, e-ticaret, sağlık sektörü, eğitim sektörü ve hükümetler gibi alanlar, Web 3.0'ın avantajlarından daha önce yararlanıp, yolu açması gerekenler olarak sıralanabilir. Web 3.0'ın devrimsel dönüşüm yaratacağı belki de en önemli ve öncelikli alan; para-finans olacak. Çünkü Web 3.0 esas olarak ve ancak, kripto paraların kullanılması, Metaverse'de yepyeni yaşam ve iş ortamlarının oluşması ile gerçek anlamda etkisini gösterebilecek bir yapı.

3-Web 3.0'a geçmek için şirket, kurum, devlet ve kişiler ne yapmalıdır?

Web 3.0'a geçmek için teknik olarak blockchain teknolojisi, yapay zekâ, büyük veri ve kripto varlık gibi diğer gelişmiş teknolojilerin kullanılması gerekiyor. Bu teknolojiler öğrenilmeli ve yetkinlikler geliştirilmeli.

4-Web 3.0'a geçince kişilerin hayatı nasıl değişecek?

Web 3.0'a geçiş, kişilerin hayatını daha da özelleştirilmiş bir hale getirerek, daha iyi bir etkileşim, daha hızlı veri işleme, daha etkili, daha güvenli bir veri yönetimi gibi avantajlar sağlayacak.

5-Web 3.0 ile birlikte devletlerin fonksiyonları nasıl farklılaşacak?

Web 3.0'a geçiş, kuşkusuz devletlerin fonksiyonlarını da değiştirecek. Örneğin, daha iyi bir veri yönetimi sayesinde, devletler hizmetlerini daha etkili bir şekilde sunabilecek ve vatandaşların ihtiyaçlarına daha kaliteli daha adil ve hızlı cevap verebilecekler. Ayrıca, blockchain teknolojisi sayesinde, vergi toplama, güvenlik, eğitim, sağlık ve diğer alanlarda daha güvenli veri yönetimi sağlanacak. Vatandaşların devlet kurumlarının hizmetlerini denetlemesi, sosyal bilincin yükselmesi açısından da önemli aşamalar katedilecek.

Web 3.0'a geçmek için teknik olarak blockchain teknolojisi, yapay zekâ, büyük veri ve kripto varlıklar gibi diğer gelişmiş teknolojilerin kullanılması gerekiyor.

6-Şu anda dünyada Web 3.0'a geçen şirketler hangileri?

Web 3.0'a geçen şirketler arasında blockchain tabanlı kripto para birimleri ve diğer projeler yer almaktadır. Örneğin; Ethereum, Cardano, Polkadot, Solana, Binance Smart Chain, Avalanche, Tezos gibi blockchain tabanlı projeler WEB 3.0'a geçişin öncüleri arasında yer alıyor.

7-Web 3.0'a geçişte dünyanın önündeki engeller nelerdir?

Web 3.0 uygulamaları, blockchain teknolojisine dayandığı için daha fazla işlemci gücü, bellek ve depolama alanı ve tabii ki minimum 5G hız gerektirir. Genel olarak dünyada, mevcut internet altyapısı halen bunu desteklemiyor. Henüz standartlar oluşmadığı için uygulama geliştiricileri arasında farklılıklar oluşuyor. Yasal düzenlemeler açısından sorunlar var. Merkeziyetsiz uygulamaları içerdiği için, düzenleyici otoriteler tarafından engelleniyor. Web 3.0 teknolojileri hala erken bir aşamada olduğu için genel olarak kullanıcılara yönelik tanıtım ve eğitim çalışmaları yapılması yanı sıra kullanıcıların Web 3.0 teknolojilerine güvenmeleri ve kabul etmeleri gerekir. Web 3.0 teknolojileri, blockchain teknolojisi gibi, daha güvenli ve şeffaf bir yapı sunar. Ancak, bu yapılar da hala güvenlik açıkları içerdiği için kullanımına sınırlar getiriliyor.

DİĞER YAZILARI