USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.12.2022 12:02:00

‘POBOT'LARI (RPA) İŞE ALMAYA HAZIRLANIN

2022 boyunca süren ve Rusya-Ukrayna Savaşı ile iyice yükselen enflasyon, enerjiye erişim zorlukları, tedarik zinciri sıkıntıları ve ekonomik durgunluk işaretleri en son 1970'lerde yaşanan benzer bir stagflasyon tehlikesinin konuşulmaya başlanmasına neden oldu. Yılın son aylarında ise özellikle teknoloji ve e-ticaret şirketlerinden peş peşe gelen kitlesel işten çıkarma haberleri, ekonomideki kırılganlığı iyice belirginleştirdi. Bu haberler; dalganın kendisini, ailesini, sektörünü ve işini etkileyeceğinden endişe duyan herkeste, hangi sektörde, hangi konumda olursa olsun kaygı seviyesini yükseltti. İrili ufaklı tüm teknoloji odaklı şirketlerde ya büyük işten çıkarmalar sürecek ya da işe alımlar dondurulacak.

BIG RESET-BÜYÜK SIFIRLAMA ÇAĞI

Şunu anlamamız gerekiyor; tüm bunların sebebi daima söylendiği gibi 'ekonomik kriz' değil. Önceki kriz denilen dönemlerde de anlattığım gibi dünyanın yeni ve çok büyük hatta devrimsel bir 'dönüşüm' sürecine girmiş olması... Hatta içinde olduğumuz döneme 'Big Reset-Büyük Sıfırlama' çağı da diyebiliriz. Bütün detayları son kitabım 'Yarının İşini Yarına Bırakma'da anlattım. Birleşmiş Milletler resmen duyurdu... 15 Kasım itibariyle dünya nüfusu 8 milyar oldu yani dünya çok çok kalabalıklaştı ki bu her şeyi zorlaştıran en önemli faktör.

Hepimizi ilgilendiren bir diğer yansıma da 6-18 Kasım tarihleri arasında Mısır'ın Şarm-El Şeyh şehrinde gerçekleştirilen COP27 İklim Konferansı'ndan geldi. İklim hasarlarını önlemek için Mısır'da toplanan dünya ülkeleri ulusal katkı beyanlarını açıkladılar. Özetle, '1.5 derece' hedefine ulaşmamız artık imkansız. Maalesef gerekli tedbirleri alamadık, alamayacağız da çünkü paramız yok diyerek işin içinden sıyrıldılar. Ya da öyle zannediyorlar. Sözü şuraya getirmek istiyorum. Dünya çok kalabalık ve insanoğlu oldukça karmaşık, çevreye zararlı yaşamsal sistemler kurmuş durumda. İklim ve doğa çok hasarlı. Henüz enerji sorunumuz çözülebilmiş değil. Halihazırdaki çalışma ve yaşama şekillerimizi mevcut koşullarda sürdürmek sadece her şeyi daha kötüleştirmeye neden olacak. Gençler, başta enerji kaynakları olmak üzere bütün çalışma, finansal ve yaşam sistemlerinin değişmesi gerektiğini savunuyorlar. İnsanların dünyayı yönetemediğini, hümanist, ekolojist metriklere göre görevlendirilmiş yapay zekâ ve robotların çok daha verimli, hızlı ve doğru çalışacağını, yararlı olacaklarını söylüyorlar. Yani kısaca "Bırakın bu işleri otomasyona" diyorlar. İş dünyası verimlilik ve daha akıllı, yararlı sistemler geliştirmek için hızla hem fiziksel üretim alanlarında hem de süreçlerde 'robot Pobot yani RPA-Robotic Process Automation-Robotik Süreç Otomasyonu' kullanımına geçmek zorunda. Bu konudaki en son bilgileri buradan alabilirsiniz;

YOL HARİTASI NASIL ŞEKİLLENMELİ?

1-Şirketinizdeki tüm süreçleri gözden geçirmeli ve verimlilik artışı için süratle Pobotları (RPA) işe almalısınız. Başka türlü rekabet etmenize olanak yok.

2-"Ne olacak işten çıkarılan ve çıkarılacak o kadar teknoloji şirketi çalışanı?" diyorsanız yanıtım basit... O yetenekleri siz işe alın çünkü en çok sıkıntısını çektiğiniz ve çekeceğiniz kaynak teknolojiden anlayan insan kaynağı olacak. Şimdi binlercesi pazarda iş bekliyor. Bu fırsatı değerlendirin.

3-Pobot-RPA kullanımı nedeniyle mevcut kadrolarınızdan açığa çıkacak çalışanlarınızın kariyer değişimini kendi haline bırakmayın. Onlara yardımcı olun. Gig ekonomisine geçişlerine katkı sunun.

Gelecek ay, RPA-Pobot konusunu daha detaylı yazacağım. Siz de o arada bu konuda bilginizi artırın, hazırlanın.

DİĞER YAZILARI