USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

3.02.2022 21:23:00

METAVERSE'ÜN YARARLARI

Metaverse; 'meta' ve 'universe' kelimelerinden türetilmiş. 'Meta'nın kelime anlamı; sonrası, ötesi, değişiklik, değişim ve alterasyon. Universe'ün manası ise 'evren'... Metaverse, bir anlamda gerçek dünyanın değişim geçirmiş, sanal ve kurgulanmış hali yani üç boyutlu 'sanal, kurgusal evren'. Metaverse'e sentetik veya varsayımsal yaşam da diyebiliriz. Kısacası metaverse, tam olarak sanal gerçeklik gözlükleri, aparatları ve yazılımları ile içine girilebilen, daha doğrusu o dünyanın içindeymişiz duygusu veren bir siber mekan, görsel olarak yaratılmış alternatif bir yaşamsal ortam. Fiziksel ve sanal dünyayı birleştiren gelecek nesillerin interneti diyebileceğimiz yepyeni bir online etkileşim, yaşam, sosyalleşme alanı. Gerçek zamanlı yeni bir sanal hayat formu. Metaverse'de yaygın yaşama geçiş için yolun daha çok başındayız. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde ancak yaygın geçiş için hazırlık ve denemeler yapılabilir. Gerçek anlamda bugünkü sosyal ağlar gibi tüm dünyada ve kesimlerde yaygınlaşması ise ancak ve ancak 5G'nin de yaygınlaşması; kesintisiz, yüksek hızda, kapasitede ve ucuz internetin herkes için erişilebilir olması, yenilenebilir enerjinin standartlaşması ve tabii ki üç boyutlu ve holografik içeriklerin üretilmesi ile mümkün olabilecek.

METAVERSE'E SENTETİK VEYA VARSAYIMSAL YAŞAM DA DİYEBİLİRİZ

METAVERSE YAYGINLAŞTIĞINDA NE GİBİ FAYDALAR SAĞLAYACAK?

1-Fiziksel üretim ve tüketim azalacağı için çöp ve atık üretimi de azalacak, dünya temizlenecek: Bugünün en önemli sorunu, aşırı üretim ve tüketim. Her alanda ve sektörde fiziksel üretim ve tüketim, dünyanın sürdürülebilirliği açısından çok tehlikeli ve zararlı seviyelere ulaşmış durumda. Tüketimin pençesindeki insanlık korkunç bir çöp, kirlilik problemi yaratıyor. Metaverse ile tüm o çöpe dönüşecek, ihtiyaçtan değil de gösterişten, hevesten, açgözlülükten, güzel görünme-gösterme isteğinden vb. üretip tükettiğimiz pek çok şey, giysiler ve aksesuarlar fiziksel dünyadan yok olup dijitlere dönüşecek ve sanallaşacak. Fiziksel dünyamızdaki dolaplara sığmayan giysiler, ayakkabılar, ıvır zıvır eşyalar bütünüyle metaverse'deki sanal dolapta; sanal giysilere, ayakkabılara dönüşecek. Ya da evlerimizi, kendimizi, sokakları, vb. süslemek, reklam yapmak için kullandığımız ve sonra çöpe dönen tüm materyaller, metaverse'de dijit olarak var olacaklar.

2-Fiyatlar düşecek, hayat ucuzlayacak: Bugünün ticaretini ve maliyetini oluşturan fiziksel üretim, dağıtım, pazarlama, satış gibi süreçler ağırlıklı olarak dijitlere taşınacağından, robot ve yapay zeka kullanımı yaygınlaşacağından ve ürünlere sanal olarak sahip olmak ya da kullanmak normalleşeceğinden; maliyetlerde dolayısıyla fiyatlarda müthiş düşüş yaşanacak.

3-Eğitim, bilimsel araştırmalar, planlama, pazarlama, satış, iletişim, eğlence, spor, sağlık, turizm gibi alanlarda buluş ve gelişmeler eksponansiyel sıçramalarla artış gösterecek: Metaverse'ün sağlayacağı deneme, önceden test etme, gerçeğe yakın örneklerle çalışabilme gibi sayısız kolaylık, hız ve olanak; hemen her alanda insan aklının ve kapasitesinin ötesine geçecek buluşları da beraberinde getirecek. İnsanlık büyük bir medeniyet sıçraması yaşayacak.

4-Can sıkıntısı tarihe karışacak: Yakın diyebileceğimiz gelecekte fiziksel insanlardan daha fazla sayıda robot, yapay zekâ, vb. gibi insansılar iş hayatında olacağı için çalışmayı, para kazanmayı, aslında çoğu gereksiz olan üretimi ve tüketimi yaşam amacı edinmiş insanlık boşlukta kalacak.

DİĞER YAZILARI