USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.08.2022 14:21:00

KRİZ SONRASINA HAZIRLIK İÇİN ÖNERİLER

Tüm dünyada pandemi sonrası yükselişe geçen ekonomik, sosyal ve politik yansımaları olan huzursuzluk, çalkantı ve ekonomik durgunluk atmosferi hâkim. Üstüne üstlük bir de Ukrayna'da, başta Avrupa olmak üzere tüm diğer ülkelere de özellikle enerji ve gıda sıkıntısı olarak yansıyan daha da yansıyacak ciddi bir savaş sürüyor. Kısacası 2022'de dünyanın ateşi hayli yüksek. Görünen o ki bu tatsız durum 2023'e de sarkacak. Üstelik Türkiye'de bir de seçim olacak. Özetle dünya ve ülkemiz; gelecek yıla krizli, sancılı bir kökten dönüşüm süreci içinde geçiş yapacak. O yüzden bu yazımda krizi, kriz sonrasına hazırlık ve fırsat dönemi olarak değerlendirmenize yardımcı olacak bazı temel tespit ve önerileri paylaşacağım.

TÜM ÜLKELER ÜÇ KONUDA CİDDİ SIKINTI YAŞIYOR

1- Dünyanın en yüksek oranına sahip olan ülkemizde de en yıpratıcı etken enflasyon... Gartner'a göre CEO'ların yüzde 90'ı gelecek yıl da enflasyon sürecek derken, CFO'ların yüzde 60'ı en yüksek artışın emek dışı enerji, kira ve yatırım gibi girdi maliyetlerinde olacağını belirtiyor.

2- İşleri düzelterek atak yapmak için en önemli ve gerekli kaynak olan 'yetenek kıtlığı' ve 'yüksek ücretler', hem kriz sırasında hem sonrasında çok can sıkacak. CFO'ların yüzde 47'si gerçek yetenek bulmakta çok zorlandıklarından, yüzde 49'u buldukları yeteneklerin en az üç iş teklifi arasından seçim yaptığı için ücretlerin çok yüksek olduğundan yakınıyor.

3- CFO'ların yüzde 48'i yani hemen hemen yarısı, küresel tedarik kısıtlarının 2022'den sonra da sürmesini beklediklerine, bunun etkisinin müşteri sadakatini kaybetmekte enflasyondan 3 kat daha etkin olduğuna dikkat çekiyor.

BU ÖNERİLERE DİKKAT

1- Maliyetlerinizi azaltmak için otomasyona geçebildiğiniz her alanda dijitalleşin: İş gücü maliyetlerini azaltmak, üretimi ve verimi artırmak, kıt/yüksek maliyetli yetenekleri yüksek katma değer yaratan faaliyetlere kanalize etmek için yapay zekâ ve robotları kullanın.

2-Stratejik kaynak kararlarınız için gider ve maliyet kalemlerinizdeki verimsizlikleri saptayın: Dijitalleşerek stratejik maliyet optimizasyonu yapın. Yüksek değerli iş sonuçları üzerinde en büyük etkiye sahip olanlara odaklanarak dijitalleşmede onlara öncelik verin.

3- Müşteri ve çalışan deneyimini iyileştirecek dijital ürün ve hizmetler geliştirin: Dijitalleşmeyi kuruluşunuzun maliyet ve sermaye yapısının yanı sıra ürünlerinin, fiyatlarının, çalışan değer önerilerinin (EVP) ve risk profilinin yeniden yapılandırılmasında değerlendirin.

CFO-CIO UYUMU

Bu adımları sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmek için iki kilit yöneticinin; CFO ve CIO'nun yapışık ikizler gibi çalışması gerekiyor. 2022 Gartner Funding Digital Initiative Survey'nin sonuçlarına göre CFO-CIO'su uyumlu çalışan kurumlarda dijitalleşme için fon bulma, dijital harcamaları bütçe planıyla uyumlandırma, hedeflenen dijital operasyonların ve iş sonuçlarının gerçekleştirilme başarısının çok yüksek olduğu gözlemleniyor. Gerçek hayatta CIO'ların yüzde 94'ü teknolojinin kurumsal finansalları nasıl etkilediğini anladığına inanırken, CFO'ların yalnızca yüzde 62'si bu konuda hemfikir. İş birlikçi CFO'lar ve CIO'lar yalnızca teknolojinin finansal etkisi konusunda değil, aynı zamanda finansal yönetimin kurumsal dijitalleşmeyi desteklemek için nasıl uyum sağlaması gerektiği konusunda da aynı sayfaya bakmalılar, uyumlu çalışmalılar.

DİĞER YAZILARI