USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.10.2021 13:58:00

Gelecek, gayrimenkule güzel gelecek

Robot emlak temsilcilerinin, bot'ların, hologram danışmanların ya da sanal emlak brokerlarının gayrimenkul sektörüne girişi engellenemeyecek. İnsan & insansı karmasının en keyifli uygulamaları bu sektörde görülecek.

Gayrimenkul piyasaları gelecekte en önemli gelişme gösterecek ya da göstermesi gereken alanlardan biri... Çünkü 2050 yılına kadar küresel kent nüfusu yüzde 75 artarak 9.3 milyara ulaşacak. Tüm iş süreçlerinde teknolojik gelişmeler belirleyici olacak. PropTech denilen gayrimenkul pazarına dönük teknoloji üretenlerin önü, sektörle beraber ardına kadar açılacak. Gayrimenkul piyasasının geleceği, Covid-19'un yarattığı koşulların etkisiyle bu alanda çalışanlara oldukça güzel gelecek. Ancak bir şartla! Eğer tam dijitalleşir ve PropTech'ten iyi anlayıp, teknolojik evrim geçirirlerse... Kısacası gayrimenkul piyasasına her boyut ve katmanda radikal bir devrim, yeni bir Rönesans gerekiyor.

YAKIN GELECEKTE NELER OLACAK?

1-Tüm süreçler değişecek: Yapay zeka ve büyük veri kullanan startup'lar yatırımcı fonlarına daha cazip gelecekler. Küçük olmalarına rağmen çeviklikleri, hızları ve teknolojik üstünlükleriyle sektör devlerini zorlayacaklar. Yeni nesil gayrimenkul piyasası oyuncuları; sanal turları, 3 boyutlu görsel ve baskı uygulamaları ile proje, pazarlama, satış vb. tüm süreçlerin değişmesine neden olacaklar.

2-Yeni nesil hizmetler: Yeni nesil iBuyer'a yani neredeyse tüm işlerini online, uzaktan ve dijital platformlar üzerinden gören iMüşteri'ye blockchain, kripto para, full otonom ve otomatik değerleme vb. gibi hizmetler sunamayan gayrimenkul sektörü temsilcisinin, yöneticisinin ve çalışanının, "Bundan sonra hiç şansı yok!" demek asla abartı olmayacak...

3-Yetenek yönetimi stratejisi: Sadece kendini yetiştirerek eğitim alan future-fit gençler ya da kendini yenileyip, versiyon yükseltebilen deneyimli büyükler atılım yapıp, başarıdan söz edebilecekler. Özetle T-İnsan'laşmış insan kaynağı, bu sektörde de tüm diğer işlerde olduğu gibi parıl parıl parlayacak. Robot emlak temsilcilerinin, bot'ların, hologram danışmanların ya da sanal emlak brokerlarının sektöre girişi engellenemeyecek. İnsan & insansı karmasının en keyifli uygulamaları bu sektörde görülecek.

4-Paradigma değişiklikleri: Radikal biçimde değişen dünya demografisi, göçler, kültürel çeşitlilik, küresel iklim krizinden kaynaklanan doğal afetler, gelir dağılımı eşitsizliğini yok etme çabaları, yeni nesil iş ve sosyal yaşam gerçekleri, dünyanın yönetimine aktif biçimde katılan ilk dijital yerliler (yani Z'ler), Çin'in 2030'dan itibaren dünyanın en büyük ekonomik gücü haline gelmesi ve oyunun kurallarını belirlemeye başlaması, uzay çalışmalarından elde edilen veriler vb. gibi nedenlerden dolayı gayrimenkul piyasası da tasarımdan projelendirmeye, inşaattan pazarlama ve satışa kadar uçtan uca büyük paradigma değişiklikleri yaşayacak.

5-Yeni formlar öne çıkacak: AVM'ler ve büyük plazalardan oluşan iş yerleri; uzaktan ve hibrit çalışmanın yaygınlaşmasıyla, fabrikalar insansız, full-otonom üretimin ve döngüsel ekonomi koşularının zorunluluk haline gelmesi ile başka formlara dönüşecekler. Örneğin, drone platformları mecburiyet haline gelecek. %100 yenilenebilir enerji kullanımı, 3D baskı ile modüler inşaat teknolojilerinin kullanımı ve tamamen akıllı binalara dönülmesi tercih değil, zorunluluk haline gelecek.

DİĞER YAZILARI