USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.02.2023 11:27:00

GELECEĞİN KİMYASI VE YAPAY ZEKA

Kimya yaşamın her alanında, insanlığın ve evrenin her zerresinde var olan çok hayati ve laboratuvarlara sığmayacak kadar geniş hatta sonsuz bir alan. Doğrudan ya da dolaylı etkilemediği hiçbir konudan, reaksiyondan bahsetmemiz mümkün değil. Öyle ki 'aşk' bile kimyasal reaksiyonlarla doğup, gelişip, ölüyor. Bu yazımı okuduğunuz şubat ayı, 14'ü itibariyle kırmızı kalplere bürünüp Sevgililer Günü olarak kutlanıyor. Özellikle bu ayda ve bu alanda adeta kimyasal reaksiyon, satın alma, harcama patlaması yaşanıyor. Bu vesile ile sevgilisi olanları kutluyor ve aşkınızın uzun ömürlü olmasını temenni ediyorum.

CHATGPT'YE GÖRE AŞKIN KİMYASI

Daha ciddi, endüstriyel konulara girmeden önce, biraz 'aşk'ın kimyasına değinmek istedim. Son günlerin en popüler, insanlık için aşırı hatta belki de en önemli konusu 'Chat ChatGPT'ye yani yapay zekaya "Aşk hangi kimyasal reaksiyonlarla ortaya çıkıyor?" sorusunu sordum ve şu yanıtı aldım: "Aşk kavramı, insanın duygusal ve psikolojik yapısının bir parçasıdır ve kimyasal reaksiyonlarla ilişkili olarak anlaşılmaktadır. Aşk duygusunun oluşmasında beyin içinde birçok kimyasal madde rol oynamaktadır. Serotonin; beyinde duygusal dengenin sağlanmasına ve mutluluğa neden olur. Dopamin; iyi hissetme, haz ve motivasyon duygularının yükselmesine, norepinefrin; stres ve önemli bir olaya karşı uyarılma haline, oksitosin; bağ kurma, empati ve güven duygularının oluşmasına yol açar. Bu kimyasal reaksiyonlar, beyinde aşk duygusunun oluşmasını tetikler ve aşk duygusunun sürdürülmesini sağlar. Ancak aşk duygusunun yalnızca kimyasal reaksiyonlarla açıklanamayacağı da unutulmamalıdır. Aşk duygusunun oluşması ve sürdürülmesi için psikolojik, sosyal ve kültürel faktörler de rol oynamaktadır." Nasıl? Gayet başarılı değil mi?

Yapay zekanın yardımıyla kimya endüstrisinde ürün ve hizmet pazarlaması, strateji oluşturulması, satış süreçlerinin otomatikleştirilmesi, daha verimli, güvenli hale getirilmesi gibi iyileştirmeler de çok daha iyi seviyelerde yapılabilecek.

YENİ ÜRÜN VE BULUŞLAR ÖNE ÇIKACAK

Şimdi gelelim daha ciddi iş konularına, kimya endüstrisi ve yapay zeka ilişkisine... Kimya endüstrisi son yıllarda zaten kullanılmaya başlanan yapay zeka, süper bilgisayar ve diğer öğrenen sistemler sayesinde müthiş atılımlar içindeydi. Hiç kuşku yok ki yakın gelecekte giderek daha da akıllanan, gelişen, hızlanan ve kullanımı yaygınlaşan yapay genel zeka teknolojileriyle, kuantum bilgisayarlarla, kimya endüstrisinde özellikle üretim, tasarım, analiz ve kontrol gibi birçok adımda inanılmaz sıçramalar yaşanacak. Örneğin; yapay zeka algoritmaları, veri analitikleri ve öğrenme algoritmaları kullanılacak. Kimyasal reaksiyonların, üretim süreçlerinin parametreleri optimize edilecek. Kimyasal maddelerin yapıları tahmin edilebilecek ve kimyasal proseslerin performansı süre, maliyet, doğruluk, verimlilik açısından inanılmaz seviyelerde iyileştirilecek. Bu da kimya endüstrisinde ürün, malzeme tasarımında kullanılacak ve çok daha çabuk ve üstün vasıfta, kalitede yeni ürünler bulunacak. Üretim sürecindeki olası riskler, örneğin kimyasal bileşiklerin zararlı etkileri önceden anlaşılabilecek, önlem alınabilecek. Yapay zekanın yardımıyla kimya endüstrisinde ürün ve hizmet pazarlaması, strateji oluşturulması, satış süreçlerini otomatikleştirilmesi, daha verimli, güvenli hale getirilmesi gibi iyileştirmeler de çok daha iyi seviyelerde yapılabilecek. Kısacası yapay zeka sayesinde, nano teknoloji ve genetik bilimindeki gelişmelerin de desteği ile kimyasal deneylerin gelişimine ve hızlanmasına birçok katkı sağlanacak. Başta ilaç, sağlık, tarım, gıda, temiz enerji, güvenlik ve ekoloji ürünü olmak üzere kısa bir süre önce asla mümkün değil dediğimiz pek çok buluş yapılacak, yaygınlaşacak. Bunlar gelişirken aşk da durmayacak. İnsanlık bol bol hatta kimyasallar yardımı ile daha da çok, uzun süren aşklar yaşayacak. #GelecekGüzelGelecek

DİĞER YAZILARI