USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.11.2023 11:46:00

E-TİCARETİN GELECEĞİ: ROBOTLAR, YAPAY ZEKA DAHA FAZLASI

E-ticaret, son yıllarda özellikle pandemi sırasında ve sonrasında dünya çapında müthiş bir büyüme yaşadı. 2022 yılında küresel e-ticaret hacmi 5.5 trilyon dolara ulaştı. Bu rakamın 2025 yılına kadar 7.4 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Tüm diğer sektörleri geride bırakan bu sıra dışı büyümenin temelinde internetin hızlanması, yapay zeka, sensör, üretim, lojistik, finans ve hizmet teknolojilerindeki gelişmeler ile mobil cihazların yaygınlaşması ile kabiliyetlerinin artması etkili oldu. Tüketicilerdeki paradigma değişikliği ile artık yeniçağ insanının daha fazla zamanını ve parasını çevrimiçinde harcamaya tercih etmesi, e-ticaret platformlarının sunduğu çeşitlilik ve kolaylıklar sektörü adeta patlattı. Bundan sonrası daha da heyecanlı olacak. Düşünün; ekran başında alışveriş yapıyorsunuz ve karşınızda sizi anlayan, tercihlerinizi bilen ve tam da ihtiyacınız olan şeyi size öneren hatta "Üzerinizde ya da evinizde nasıl duracak, görmek ister misiniz?" diyen yapay zekalı (AI) çok kibar, çok da bilgili bir yardımcınız var. Hayır, bu bir bilim kurgu filmi değil. Bu e-ticaretin artık çok yakınlarımıza gelmiş olan 'geleceği'...

E-ticaretin geleceği, yapay zeka (AI) ve robotların etkisiyle şekillenecek. AI ve robotlar, e-ticaretin her aşamasında, tedarik zincirinden müşteri hizmetlerine kadar önemli rol oynayacak

YAKIN GELECEKTE E-TİCARETTE NELER DEĞİŞECEK?

1. Yapay zeka alışveriş danışmanımız olacak: Yapay zeka (AI) halen alışveriş sitelerinde sizi daha iyi tanımaya çalışıyor. Hangi ürünleri incelediğinize, ne kadar süre incelediğinize, hangi ürünleri sepete attığınıza hatta attığınız ürünleri ne kadar süre sepette tuttuğunuza bile bakıyor. Tüm bunları aklında tutup çok hızı ve binlerce bilgi ile analiz ediyor. Bunlara bakarak size şimdilik, basit ve zaman zaman da alakasız ürünler öneriyor. Ancak bekleyin bu konudaki yetenekleri öylesine gelişiyor ki size bir ürünü neden almanız gerektiğini, neden o ürünün tam da size göre olduğunu, onu alırsanız ne avantajlarınız olup, neler kazanacağınızı açıklamasına çok az kaldı.

2. Robotlar kapımıza teslimat yapacak: Amazon'un dronlarını görüyorsunuz. Her gün yeni bir haberle karşımızdalar. Kimi depolarda çalışıyor, kimi de evlere teslimat yapmak üzere denemelere katılıyor. Bu sadece başlangıç. Robotik teslimatlar önce daha uzakça, erişimi nispeten zor, zaman alan bölgeler hedeflenerek şehirlere yayılacak ve robotik, otonom teslimatlar norm haline gelecek. Siparişinizi verdikten sonra kapınızda bir robotun belirmesine az kaldı.

3. Kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi yaşayacağız: Bizler, ürünler ve mekanlar çiplerle donandıkça, bunlar sayesinde her yere sinyal verip iz bırakarak gezdikçe, e-ticaret platformları yapay zeka sayesinde her şeyimizi anlıyor ve bize özel indirimler, ürün önerileri sunmak için tüm bilgilere sahip oluyor. Çok yakın gelecekte sormamıza, aramamıza dahi gerek kalmadan sanal asistanlar, en sevdiğimiz renkte ve tam bize göre bir modelle, üstelik farklı markaları karşılaştırarak ve en avantajlısını da önererek saniyeler içinde bizi şaşırtacak.

4. Sanal gerçeklikle 'deneme' odalarında gezeceğiz: Bir gözlük mü alacaksınız? Neden sanal gerçeklikle o gözlüğü denemeyesiniz ki? Evet, fiziksel mağazalardaki deneme odalarının yerini sanal gerçeklik alacak. Giysi, mobilya, eşya, aksesuar hatta otomobil, teknolojik bir cihaz, vb. aklınıza gelecek her şeyi (tatma, koklama dışında) artırılmış gerçeklik, sanal gözlükler vb. ile 3D olarak deneyebileceğiz.

5. Yardımcımız robot olacak: Alışveriş sitelerinde gezinirken tıpkı fiziksel mağazalarda yanımızda gezen satış elemanları gibi bize yardımcı olacak, sorularımızı yanıtlayacak hatta bize nasıl bir kombin yapabileceğinizi söyleyecek bir robot yardımcımız olacak.

DİĞER YAZILARI