USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

2.03.2020 12:22:00

Dijital medeniyetler çağının kazananları kadınlar ol...?

Dünya Ekonomik Forumu'nun Global Gender Gap Report 2020 analizine göre, eğer bu şekilde devam edersek her alanda toplumsal cinsiyet adaletini yani yüzde 50-50 paritesini sağlayabilmek için 257 yıl geçmesi gerekiyor.

World Economic Forum'un (WEF) Global Gender Gap Report adlı analizi, 2006’da ilk kez 107 ülke ile yapıldığında, toplumsal cinsiyet adaletine ulaşmak için gereken süre 99.5 yıldı. 2018’de araştırmaya 153 ülke katıldı ve süre 202 yıla çıktı. 2019’da ise daha da kötüleşti ve her alanda eşitlik için gereken süre 257 yıla yükseldi. Bu demek oluyor ki dünya yüzde 50-50 paritesini ancak 2276 yılında görebilecek. 

Böyle bakınca durum çok umutsuz görünüyor değil mi?  

-Ohoo… Madem olmayacak, bırakalım uğraşmayı, kabullenelim o zaman mı diyeceğiz? Asla! Çünkü aynı raporlar diyor ki, dünyanın bugün yaşadığı ve katlanarak yarattığı, artırdığı sorunların; çözümsüz-verimsiz-doğaya/insanlığa zararlı iş ve yaşam sistemlerinin temel nedeni; ‘kadın akıl ve yetkinliklerinin hayati strateji, karar ve uygulamalarda olmaması. Kadınların dünyanın gidişatını belirleyen bilim ve teknoloji gibi kritik alanlarda neredeyse hiç katkı verememesi…’ O halde, bu eşitsizlik konusu dünyanın en önemli meselesidir, kesinlikle aşılmalıdır!

‘ODAKLANIRSAN BAŞARIRSIN’ KURALI

Bilinçli ve ısrarlı bir şekilde çabalayanlar, eşitsizliği adım adım aşabiliyor. Eğer bunu tüm dünya benimserse, bulaşıcılık etkisi ile süreç daha da hızlanacak, kapsama alanı genişleyecek, eşitlik için 257 yıl beklememiz gerekmeyecek. Sonuç olarak; politika yapıcıların mutlaka, kadın-erkek eşitliğine odaklanarak öncelikle kadınlar için daha fazla siyasi katılımı, ulusal ve yerel politikalarda, ekonomide, akademide ve iş dünyasında kadınların çok etkin temsilini, sağlayacak hamleler yapmaları gerekiyor. Beşinci Endüstri Devrimi’ne geçiş başladı, biz hâlâ kadın-erkek eşitsizliğini mi konuşacağız? Eşitlik, gelecekteki iş dünyasının ve Beşinci Endüstri Devrimi’nin en büyük sıkıntılarından biri olacağına kesin gözü ile bakılan nitelikli beyin gücü açığını, iş piyasalarında giderek büyüyen Dijital Medeniyetler Çağı'na uygun donanımda insan ihtiyacını kapatmanın en sağlıklı çözüm şekli. Genç nesilleri küçük yaşlardan itibaren bu doğrultuda eğitmek, kültürel kodları eşitlik üzerine inşa etmek, gelecekte oluşabilecek pek çok sorunu önleyecek, iş ve toplum yaşamına sayısız değer katacak. 

Teknolojik gelişmeler sayesinde, bugün bile kadınların ekonomik özgürlüklerine kavuşmalarına, ekonomiye katkılarına olanak sağlayan yepyeni işler türemiş durumda. Örneğin; blogger’lık, yazılım geliştiriciliği, kodlama, veri analizi uzmanlıkları, başta online eğitim olmak üzere çeşitli online hizmetler vermek (dijital taşeronluk), e-ticaret, grafik ve endüstriyel tasarım işleri yapmak, yapay zeka-robot-sanal gerçeklik senaristliği, web sitesi ve platform yöneticiliği, freelance çeşitli dijital, online işler, GIG ekonomisi vb. birkaç yıl öncesinde adı dahi bilinmeyen yepyeni iş alanları, özellikle kadınlar için çok önemli fırsatlar, olanaklar yaratmaya başladı bile. Bunları bilim ve teknolojide üst seviyelere taşıyabilen, icatlarla, inovasyonlarla çoğaltan kadınların sayısını artırır, kız çocukların ‘büyüyünce ne olacaksın?’ sorusuna bu alanlarla yanıt vermelerini sağlayabilirsek, başlıktaki dört nokta ‘ACAK’ diye tamamlanır… 

İşte o zaman da Gelecek Güzel Gelir!

Kaynak: http://bit.ly/37AgzJC

DİĞER YAZILARI