USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.09.2023 15:27:00

ALIŞVERİŞİN GELECEĞİ VE YAPAY ZEKA ETKİSİ

Perakende ve alışveriş, teknolojik gelişmelerden en hızlı etkilenen ve en çabuk adapte olması gereken sektörlerin başında geliyor. Bu yüzden özellikle yapay zekanın önlenemez yükselişi ile hızlanan yenilikler de öncelikle bu alanları zorluyor ve dönüştürüyor. Bu yazıda yakın gelecekte yaygınlaşacak uygulama ve gelişmelere göz atacağız.

ÖDEME VE PARASAL KONULAR

* Web 3'ün, blok zincir ve kripto varlıkların gelişimi ile nakit para ve kredi kartı neredeyse yok olacak. Para tamamen dijitalleşecek.

* Kripto, NFT, puan, ödül, vb. uygulamaları da alışveriş süreçlerine 'değer birimi' olarak girecek.

* Hemen hemen tüm para ödeme, tahsilat işlemleri QR kod ve/veya 'yakın temas ödeme sistemi' (Near Field Communication) NFC ile gerçekleştirilecek.

* Banka, devlet, mağaza arasındaki tam entegrasyon sayesinde kâğıt, makbuz, fiş kullanımı ortadan kalkacak.

* Kasiyerlere gerek kalmayacak. Ödeme noktaları aynı zamanda self servis paketleme, teslim istasyonları ve kiosklara dönüşecek.

* Mağazalarda ve alışveriş ortamlarında ancak acil durumlar için 1-2 kişi bulundurulacak.

* Ödeme sistemlerinde 'karbon puanı' ile ilgili iskonto ya da ek vergi vb. tip uygulamalar da yer alacak. Bu tür çevreci kriterler alışverişi, fiyatları etkileyecek.

MAĞAZALAR, PERAKENDE NOKTALARI

-E-ticaretin, mobil ödeme sistemlerinin, lojistik hizmetlerin ve artırılmış/sanal gerçeklik görüntüleme teknolojilerinin hızlı gelişiminin yanı sıra mağaza işletme maliyetlerinin yüksekliği nedeni ile neredeyse tüm ürünlerin mağazadan, marketten, vb. teslim alınma oranı hızla düşecek.

-Fiziksel perakende, alım-satım noktaları büyük ölçüde teşhir, deneme, tatma, vb. alanlarına dönüşecek. Mağazalar dükkanlarda satış daha doğrusu teslimat yapılmayacak. Ürünler sadece sergilenecek.

-Satın alma emri mağazalardaki kiosklardan ya da kendi mobil uygulamalarından verilecek. İlk olarak Amazon'un denediği ve geliştirdiği 'Al, Öde, Çık' sistemi yayılacak. Perakende mekanları müşterilerin deneyim yaşamalarına ve iyi zaman geçirmelerine odaklı servislerle, farklı ek hizmetler sunacak. Perakende noktaları fijitalleşecek.

Bu sistem ve teknolojiler iyice geliştiğinde fiziksel alışveriş azalacak. Fiziksel tüketim düşüp dijitalleşerek metaverse'e kayacak.

GÖRÜNTÜLEME, DENEME, BİLGİLENME TEKNOLOJİLERİ

Akıllı, dokunmatik, sensörlü ekranlar, görüntüleme cihazları yapay zeka sayesinde gelişecek, üç boyutlu teknolojilerle holografik hale gelecekler. Bu sayede ister mağazada ister elimizdeki, evimizdeki cihazlarda sanal gerçeklik gözlüğü ile veya gözlüksüz kıyafet, mobilya, herhangi bir araç, cihaz deneyimini simülasyonlarla neredeyse gerçeği ile yapıyormuşuz gibi deneyebileceğiz. Herhangi bir ürüne mobil telefonumuzla, akıllı gözlük ya da merceğimizle baktığımızda, simgesine dokunduğumuzda, o ürün hakkında hem bilgi alabileceğiz hem de istersek anında satın alabileceğiz. Üyesi ya da kullanıcısı olduğumuz herhangi bir markanın, uygulamanın herhangi bir mekanına, fiziksel ya da dijital olarak girdiğimizde sensörler bizi derhal algılayacak tercihlerimize göre tavsiyeler, tarifler ve kampanyalar önerecek. Bu sistem ve teknolojiler iyice geliştiğinde fiziksel alışveriş azalacak. Fiziksel tüketim düşüp dijitalleşerek metaverse'e kayacak. Sahip olmak (owning) değil, kullanmak (using) esas olacak. Tüketici değil, müşteri (client) kral diyeceğiz. Tüketici, 'türetici' deyimi ile yer değiştirecek. Müşteri aboneye, müşteri hizmetleri chat-bot'a dönüşecek.

DİĞER YAZILARI