USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Ufuk  Tarhan

YAZARLAR

1.01.2023 12:57:00

2023 YÖNETİM KURULU GÜNDEMİ

Hatırlatayım; ben, iş odaklı ve geleceğe olumlu bakan bir fütüristim. Okumakta olduğunuz bu yazı, Platin Dergisi'ndeki 131. makalem. 10 yıl, 11 aydır (Ocak 2012'de başladım. Ocak 2023'te tam 11 yıl olacak) bu köşede sizlere bireysel ve kurumsal iş başarılarınızı artırmanız için mümkün olduğunca net gelecek uzgörüleri aktarmaya çalışıyorum. Gösterdiğiniz ilgiye ve desteğe teşekkür ederim. Geri bildirimlerinizden anlıyorum ki geleceğe dair çıkarımlarım ve yorumlarım sizler tarafından oldukça temiz, net iş önerileri olarak algılanıyor, esinleniliyor ve kullanılıyor. Daha çok uzun yıllar bir arada olabilmemizi dilerim.

GELECEĞE BAKARKEN ADETA KALEYDOSKOPA BAKAR GİBİYİZ

Ancak bu yıl ilk defa size geleceğin o kadar da net bir resmini çizemeyeceğim. Bir anlamda geleceğe tuttuğumuz dürbüne yansıyan, yakın gelecekte değişecek, dönüşecek, başlayacak ve belirleyici olacak faktörler, onların görüntüleri ayrı parçalar halinde çok net. Fakat henüz birlikte bir düzen, sistem ve uyum içinde, anlamlı bir bütünsellik, güzel bir tablo gibi değiller. Geleceğe bakarken adeta kaleydoskopa bakar gibiyiz. Olacak olanlar şekillenmiş durumda ama her şey havalara, yanlara, gerilere uçuşuyor. Müthiş bir hareketlilik, tutarsızlık ve nizamsızlık var. Deneyimli bir fütürist olarak 2023'te her yönetim kurulu toplantısında gündem olacak ve olması gereken konuları madde madde, bir anlamda yapılacak işler listesi gibi sıralamak isterim.

1- Enflasyon, resesyonumsu ve fahiş denebilecek maliyet artışları ile bezenmiş genel ekonomik iklim, sosyal huzursuzluk.

2- Yetenek kıtlığı ve yüksek ücretlerle daha da coşan maliyet artışları, sarsılan şirketler, sektörler.

3- Küresel tedarik kıtlığı ile özkaynaklara, öz üretime, tüketime yönelim. Yepyeni paktların ortaya çıkması.

BU GÜNDEM MADDELERİNE DİKKAT

Bu belirleyicilerin gölgesi ve etkisi ile yönetim kurullarının 2023 gündem maddeleri şöyle sıralanıyor:

1- Dijital teknolojileri maksimumda kullanın. Neredeyse dijitalleşmeyen, mobil, e-ticaretle, online, uzaktan yapılamayan hiçbir iş süreciniz kalmamacasına şirketinizin tüm stratejilerini, planlarını baştan aşağıya gözden geçirin. En büyük yatırımlarınızı verimliliği yükseltmek, müşteri deneyimini iyileştirmek üzere dijital altyapıya kanalize edin, veri odaklı yönetime geçin. 2023'te yapay zekaya, robotlara, özellikle de Robotic Process Automation ya da Pobot'lara harcayacağınız hiçbir kuruşa acımayın. WEB3.0, Blockchain ve 5G'ye geçişe hazır olun.

2- ESG, yani Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetişim (Environmental, Social, and Corporate Governance) ve Birleşmiş Milletler'in 17 maddelik Sürdürülebilir Kalkınma hedefleri, yukarıdaki birinci madde kapsamı da dahil olmak üzere tüm stratejilerinizin, metriklerinizin belirleyici, anayasası olmalı. Şirketinizde artık bu sene mutlaka bu eksende, en tepeden en alt kademeye kadar dramatik ve acil bir kültürel sıçrama, uygulama değişikliği geçirmelisiniz.

3- Otomasyon, teknoloji kullanımı yaygınlaştıkça rutin, tekrarlanan alanlardan pek çok çalışanınızı işten çıkarmak zorunda kalacaksınız. Bu şirket içi huzursuzluk ve güvensizlik yaratacak. Öte yandan her geçen gün daha da gelişmiş yetkinlikte insan kaynağını işe almanız ya da kontratlarla bağlamanız da gerekecek. Bu karmaşayı iyi yönetmelisiniz. O yüzden kendinize ve çalışanlarınıza yatırım yapın. Sınıflar, seminerler ve diğer eğitimlerle yeni beceriler kazanın. Olanları geliştirin, yükseltin.

2023 adeta yeni eve taşınırken (yeni çağa geçerken) mevcut evi toparlama, nakliye hazırlıkları gibi geçecek. Öylesine dağınık bir evde, her şey havaymış gibi hissederek çalışacaksınız. Güç, kuvvet, esneklik, dayanıklılık, çeviklik, kapsayıcılık ve şans dilerim.
DİĞER YAZILARI