USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Tülay Mutlu Dölen

YAZARLAR

1.04.2019 14:57:00

Pazarlama stratejilerini e-ticaret belirliyor

Dijital çağın getirdiği en büyük yenilik, e-ticaret sektöründe gözlemleniyor. Nihai tüketici açısından büyük kolaylıklar ve avantajlar sunan e-ticaret siteleri, gelişen teknoloji ile birlikte tüketicilere, indirim avantajlarının yanında konforlu bir deneyim de sağlıyor.

Elbette tüm bu gelişim, e-ticaret sektörünün büyümesine önemli ölçüde katkı sağlıyor. İnternetten yapılan ticaret işlemleri arasında özellikle perakende e-ticaret, hem ülkemizde hem dünyada sahip olduğu potansiyeli önemli bir büyüme ivmesine çevirdi. Yakalanan bu ivme paralelinde hizmet sağlayıcı, ekonomik değer yaratıcı internet girişimlerinin sayısında, teknolojideki gelişmelerin de yardımıyla hızlı bir artış görülüyor. E-ticaret siteleri perakende pazarını ve perakende markalarının pazarlama stratejilerini belirleyecek kadar gelişmiş durumda. Yakın gelecekte online alışveriş sitelerinin hacminin, fiziksel mağazalardan yapılan alışveriş hacmini büyük oranda geçmesi bekleniyor. Nihayetinde e-ticaret büyürken, ülkenin perakende sektörünü de genişletiyor. Bu durum, her gün bir yenisi açılan e-ticaret sitelerinin arasında da ciddi bir rekabeti beraberinde getiriyor. Bu rekabet ortamında, pastadan daha büyük pay almak isteyen e-ticaret sitelerinin doğru tanıtım ve reklam stratejileri inşa etmesi büyük önem taşıyor. 

KULLANICI DENEYİMİ ÖN PLANDA

Dijital ticaret ortamında geleneksel reklam yöntemlerinin yanında, çevrimiçi alışverişi tercih eden kitleye yönelik yeni tanıtım araçlarının kullanılması zorunlu hale geliyor. E-ticaret firmalarının reklam hedeflerine bağlı olarak kullanılabilecek yöntemlerin başında ilk akla gelenler; banner reklamları, arama motoru reklamcılığı, SMS ve e-posta pazarlaması, sosyal medya pazarlaması, buna ek olarak, Facebook ve YouTube gibi sosyal ağlar, bloglar ve mobil reklamlar. Ayrıca; derin öğrenme algoritmaları programatik reklam kampanyaları için de harika fırsatlar sunuyor. Bir süredir kullanılan yeniden hedefleme teknolojileri çok daha kişiselleştirilmiş yeniden hedefleme çözümlerine yerini bırakıyor. Bu tür metotlar sayesinde kullanıcı davranışlarının tahmin edilmesi ve belirli durumlar için olasılıkların belirlenmesiyle kullanıcı deneyimi artırılıyor.

DİJİTAL PAZARLAMA TRENDLERİ

Dijital dünyanın trendlerini yakından takip edebilmek son derece önemli. Dünyada 2.5 milyar insanın sosyal medya kullandığı biliniyor. Günden güne artan sosyal medya yaygınlığı bütün sektörleri olduğu gibi reklam ve pazarlama dünyasını da sosyal medyada konumlandırıyor. Tüketicinin alışkanlıkları, ve takip ettiği web siteleri yakından araştırılıyor ve reklam sektörü bireyselciliğe doğru kayıyor. Dijital medya pazarlaması bu yıl, önceki yıllardan tanıdığı bazı trendlere önem vermeye devam ederken yeni trendler ile de tanışacak. Peki, dijital pazarlama dünyasının bu yıl konuşacağı trendler hangileri?

> Fijital pazarlama (Bugüne dek hep dijitali anlattık, dijitali konuştuk. Marka stratejilerini belirlerken dijital pazarlamayı önemsedik. Ancak dijital dünyanın fiziksel dünyadan bağımsız olduğunu düşünemezdik. Bu sebeple hayatımıza yepyeni bir kavram girdi: Fijital pazarlama.)
> Video içerikleri ve video reklamlar
> Sosyal medya diğer hizmetlerle daha fazla entegre olacak
> Chatbot ve yapay zeka yaygınlaşacak
> Ürün yerleştirme gibi içeriklerle entegre olan reklam modelleri
> Sesli arama sorguları
> Canlı video yayınları
> Blog yazıları
> Mobil dostu reklamlar
> Otomasyonun önemi artacak
Sonuç olarak, geride bıraktığımız birkaç yılı düşündüğümüzde dijital medya pazarlaması alanında oldukça kısa bir sürede ne denli büyük ve önemli adımlar atıldığını görebiliyoruz. Bu adımların pek çoğunun zemininde yatan ise teknoloji ve dijitalin gücü... 

DİĞER YAZILARI