USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

1.04.2017 16:41:00

Türkiye'nin ilk siber ordusu hazır

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) düzenlediği ‘siber yıldız’ yarışması sonuçlandı. Yaklaşık 27 bin başvuru alan siber yıldız yarışması sonucunda, siber güvenlik çalışmalarına katılabilecek gençler tespit edildi ve dereceye girenlere ödülleri verildi

 

Serhat Özeren / [email protected]/ @serozeren

 

BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Siber Yıldız yarışmasına uzun zaman yatırım yaptı ve ülkemizin en önemli konularından biri olan siber güvenliğe verilen desteğin meyveleri alınmaya başlandı.

 

SİBER YILDIZ YARIŞMASINA YOĞUN BİR BAŞVURU OLDU

BTK, Siber Yıldız yarışmasıyla teknolojiye yatkınlığı üst düzeyde bulunan gençlerimizdeki potansiyeli açığa çıkararak uzman ihtiyacını karşılamayı hedefledi. “Ben de varım” diyen vatansever gençlerimize bir çağrıda bulundular ve bu çağrıya çok yoğun bir başvuru gerçekleşti. BTK, bu yarışmayı düzenlerken; yaş, eğitim, mezuniyet gibi kriterlerin yanı sıra, “Ülkem için ben de varım” diyen bütün gençlere kapılarını sonuna kadar açtı. İşte bu gençler, Türkiye‘nin ilk ‘siber ordusu'nu oluşturacak.

 

SON DERECE ÖNEMLİ BİR GÜÇ

İnternetin hayatımızın her noktasında, her nesnenin içerisinde olduğunu düşünürsek, ‘Siber Yıldız'ların ne kadar önemli bir güç olduğunu söyleyebiliriz. Dünyada bazen sessiz bazen de oldukça sesli siber savaşlar, saldırılar, casusluklar, bilgi ele geçirme operasyonları ve sistem dışı bırakma çalışmaları sürekli yaşanıyor. Bu saldırıların bazıları devletler tarafından yönetilirken, bazıları kötü niyetli bireyler ya da çeteler tarafından yönetiliyor. İnternetin yeraltı dünyasının, gerçek hayattakinden daha tehlikeli olduğunu söylersek yanlış olmaz.

 

İNTERNET, HAYATIMIZIN VAZGEÇİLMEZİ KONUMUNDA

Hayatımızın vazgeçilmez bir noktasına giren internet, artık öncelikli ve kritik sektör olarak adlandırdığımız bütün yapıların içerisinde fazlasıyla bulunuyor. Finans, ulaşım, enerji, haberleşme vb. Sektörlerden herhangi birisinin, kısmi durmasının bile ülkemizi nasıl etkileyeceğini tahmin edebilirsiniz.

 

4 ANA PROGRAM

BTK Başkanı Sayan’ın ifadesiyle, ülkemizin siber güvenliğinin sağlanmasında gündelik tedbirler yerine, çalışmaların belirli program ve süreçler dahilinde yürütülmesi hedefleniyor. Bu anlamda dört ana program dahilinde yürüttükleri faaliyetleri ise şunlardır:

 

> Kapasite İnşası Programı (İK ve Eğitim)

> Hızlı Tespit, Erken Müdahale Programı (Teknolojik Önlemler)

> Siber Tehdit İstihbaratı Edinimi ve Paylaşımı Programı (İş birliği ve İletişim)

> Kritik Altyapıların ve Verilerin Korunması Programı

 

SİBER KAPASİTE İNŞASININ İKİ BİLEŞENİ

Siber kapasite inşasının iki bileşeninden birincisi, BTK bünyesinde Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’ndeki (USOM) üst düzey siber güvenlik uzman sayısının artırılması, ikincisi ise kritik kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere sektörel ve kurumsal ‘Siber Olaylara Müdahale Ekipleri’nin insan kaynağının nitelik ve nicelik olarak geliştirilmesi... Bu çalışmaları yapmak, uzun ve yorucu bir yolculuk olsa da ülkemiz için önemli ve hayati önem taşıyor.

 

SİBER GÜVENLİK KONUSUNDA FARKINDALIK OLUŞTURULDU

Siber güvenlik konusunda farkındalık oluşturan, siber ordu çalışmasını başlatan, ülkemiz için kritik öneme sahip konulara ilişkin çalışmalarından dolayı BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan nezdinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun bütün çalışanlarını yürekten kutluyor, takdirlerimizi sunuyorum. Siber Yıldız tatbikatlarını dört gözle bekliyor olacağız.

DİĞER YAZILARI