USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

2.05.2019 12:44:00

Turizmde dijital dönüşüm

Ülkemizin bacasız sanayisi olan ve ekonomimizde hatırı sayılır bir payı olan turizmde, 2018'de Türkiye yaklaşık 39.5 milyon turist ağırlamış ve 29.5 milyar dolar civarı gelir elde etmiş. Türkiye'nin 2023 yılına kadar uluslararası pazarda turist sayısı ve turizm geliri bakımından ilk beş ülke arasına girmesi hedefleniyor.

2023 yılında ise 63 milyon turist ve 86 milyar dolar turizm geliri bekleniyor. Turizm sektöründe dijital dönüşümü sağlayarak teknolojinin daha verimli kullanılmasıyla hedeflenen ekonomik gelirleri elde etmek mümkün olacak. Potansiyeli olan bir ülke olarak, bu hedefi yakalamak için dijitalleşme konusunu ve teknolojinin sunduğu imkanları da iyi okumalıyız. Tatil dediğimiz zaman akla ilk olarak yaz için kum, deniz ve güneş; kış için ise uzun ve alternatif pistler gelirdi. Ancak son zamanlarda gelişen teknoloji ile kültür, sağlık, gastronomi turizmi gibi birçok alternatifin de var olduğu keşfedildi. Teknolojinin de yardımıyla insanlar alternatif rotalara yönelmeye başladı ve turizmde çeşitlilik arttı. Kullanıcı deneyimi ve memnuniyeti de teknoloji eliyle farklı bir boyut kazandı. Mesela, konakladığımız bir tesiste otelcilik hizmetleri ne kadar iyi olursa olsun, eğer internet yeterince verimli değilse pek mutlu olamıyoruz. Çünkü tatil yaparken bile mobil haberleşme, internet hızı, notebooklarımızı kullanabilme imkanı gibi kriterler, konforumuzun bir parçası haline geldi. Bunun yanında bir de gelişen teknoloji ile hayatımıza giren teknolojik trendler var. Yazımın kalan kısmında bu trendleri sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

YAPAY ZEKA VE KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ HİZMET DÖNEMİ

Tesislerin, müşterilerine-yeni deyişle misafirlerine-sunacağı kişiselleştirilmiş hizmet ve deneyimler önemli hale gelecek. Yani konaklayacağımız otelin ya da kullanacağımız tesisin bizi önceden tanıması ve ihtiyaçlarımıza, beklentilerimize göre hazırlanmış bir deneyim sunması tercihlerimizi etkileyecek. 

FOTOĞRAFÇILIK VE DRONE 

Tatil planı yaparken artık otel tercihlerimizde internetten kıyaslama yapma şansımız var. Hiç gitmediğimiz bir otel hakkında on binlerce kullanıcının fotoğraflı deneyimlerini aktardığı yorumlardan, o otel ile ilgili bir değerlendirme şansına sahip oluyoruz. Fotoğraf, potansiyel misafirleri karar verme aşamasında etkileyen güçlü bir pazarlama aracıdır ve kendilerini konakladıkları yerden önce konaklamaya dahil etmelerine izin verir. Dronelar, seyahat destinasyonlarının göz alıcı fotoğraflarını çekerek dijital pazarlamayı geliştiriyor. İnsanlar sadece arzu ettikleri yerlerin fotoğraflarını almakla kalmıyor, bunun yerine görsel perspektiflerin film benzeri bir özünü de alıyorlar. Manzarayı kuş bakışı olarak gösteren seyahat sektörü liderleri, insanlara daha önce göremedikleri bir bakış açısı sunuyor. 

ALTERNATİF ÖDEME SEÇENEKLERİ 

Hizmetler ve kullanıcı deneyimlerinin yanında ödeme seçeneklerinin farklılaşması, teknolojik ödeme alternatiflerinin sunulması da tercih sebebi olabiliyor. Taksitli, kampanyalı ödeme seçenekleri neredeyse artık her yerde var. Bunun yanında alternatif para seçenekleri de tercih sebebi olacak gibi gözüküyor. Örneğin, en çok tanınan ve bilinen Bitcoin’i de ödeme alternatifi olarak göreceğiz. Seyahat sektörü liderleri, özellikle otel deneyiminde IoT’nin popülerliğini görecek ve konuk deneyimini tamamen kişiselleştirmek için gerekli olan verileri sunacak. Oteller, otel odasındaki çeşitli unsurlara ve çevredeki olanaklara bağlanan oda içi tabletler aracılığıyla IoT sistemine giriyor. 

Misafirler, akıllı cihazları bir kontrol ağına bağlarken deneyimlerini kendi özel ihtiyaçlarına göre değiştirebilirler. Tüm bu teknolojik imkanların doğru kullanılması ve son tüketiciye doğru sunulması turizm sektöründe çıtayı daha da üst noktalara taşıyacak. Daha da önemlisi kazanan, ülke ekonomisi olacaktır.

DİĞER YAZILARI