USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

1.05.2023 13:10:00

TEKNOLOJİK GELİŞMELER KAOS YARATIR MI?

Elektronik sektöründeki 50 yıllık gelişim insanlık tarihinde büyük rol oynadı. Peki, bazı çalışmalar çok daha hızlı olsaydı dünyada kaos oluşur muydu? Örneğin; moleküler transfer çalışmaları sonuçlanmış ve bir ay içerisinde ürünleşmiş olsa ulaşım, taşımacılık, nakliye gibi sektörler tamamen yok olurdu. Bu sektörlere akaryakıt, enerji sağlayan firmalar kapanırdı. Dünyada enerji savaşları biterdi. Bazen teknolojin sindirerek gelmesi ve özellikle mental dönüşümü hazmetmesi de önemlidir. Ulaşım, haberleşme, eğlence, güvenlik, sağlık, turizm, taşımacılık gibi daha sayamadığımız yüzlerce hatta binlerce sektörde ve hayatımızın her alanında elektronik sektörünü görebiliyoruz. Yakın zamanda çığır açacak ve diğer gelişmelere motivasyon kaynağı olacak bazı gelişmelerden bahsetmek isterim.

SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLAR

Google'ın sürücüsüz araç projesi 2008 yılında başladı ve bu araçlar ABD'nin büyük şehirlerinde denendi.

TESLA MOBİLLERİ

Tesla Roadster, 2008 yılında görücüye çıktığında elektrikli araçlara bir devrim getirdi çünkü tek bir şarjla 500 kilometreye yakın yol gidebiliyordu.

CURIOSITY

Mars uzay aracı Curiosity, gezegenin yüzeyine 2011 yılında bırakıldı. O günden bu yana Mars'ta takılan ve orada yaşamamızı mümkün kılacak imkanları araştıran Curiosity, 2014 yılında Mars yüzeyinin altında su bile buldu.

ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK

Google, 2014 yılında Google Glass'ı tanıttı. Bu, ilk artırılmış gerçeklik projesiydi. O günden bu yana gözlükler geliştiriliyor ve bunun yanında Pokemon Go gibi artırılmış gerçeklik projesine dahil edilebilecek oyunlar piyasaya sürülüyor.

ÇOK KULLANIMLIK ROKETLER

Uzaya gönderilen roketler, 2015'in Kasım ayına kadar yalnızca tek bir sefer kullanılabiliyordu. Blue Origin ve SpaceX isimli şirketlerin bir ay arayla ürettikleri roketler ise tekrar kullanımı mümkün kılıyor ve böylece uzay yolculuğunu masraflı yapan en önemli etkenlerden biri ortadan kalkmış oluyor.

GÜNEŞ ÇATILARI

İlk örnekleri 2005 yılında piyasaya sürülmüş olsa da geliştirilmesi ve yaygınlaşması son 10 yıl içerisinde gerçekleşen güneş çatıları, güneş enerjisini kullanarak elektrik üretebiliyor.

İNSANSI ROBOTLAR

2013 ve 2014 yıllarında geliştirilen insansı robotların hareket kabiliyetleri ve kodları epey gelişkin ve kimileri için korkutucu düzeylerde...

GEN DÜZENLEME

2013 yılında maymunlar üzerinde gerçekleştirilen gen düzenlemesi, DNA'nın yeniden düzenlenmesini mümkün kılıyor. Henüz insanlar üzerindeki denemeler yeni başlıyor ve özellikle kanser hastalığının tedavisine odaklanıyor.

ÜÇ BOYUTLU YAZICILARLA ÜRETİLEN PROTEZLER

Bilim insanları bugüne kadar üç boyutlu yazıcılarla üretilmiş tiroid bezlerini farelere ve aynı yazıcılardan çıkan nefes borularını insanlara nakletmeyi başardı. Öte yandan bu yazıcılarla insan derisi üretme çalışmaları devam ediyor.

BİYONİK GÖZ

Second Sight isimli ABD'li şirket, ürettiği biyonik gözlerin satışına 2013 yılında başladı. Bu teknikle kullanıcının gözlüğüne bir kamera yerleştiriliyor ve bu kamera, yakaladığı görüntüleri kablosuz olarak yapay retinaya aktarıyor.

Ulaşım, haberleşme, eğlence, güvenlik, sağlık, turizm, taşımacılık gibi daha sayamadığımız yüzlerce hatta binlerce sektörde ve hayatımızın her alanında elektronik sektörünü görebiliyoruz.
DİĞER YAZILARI