USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

1.12.2022 14:40:00

TEKNOLOJİ VE FUTBOL

Evet her dört yılda bir tekrarlanan Dünya Kupası, dünyada ilk defa bir Orta Doğu ülkesinde başladı. Aynı zaman da Kuzey Yarım Kürede ilk defa kış mevsiminde Dünya Kupası heyecanı yaşanıyor. Teknolojideki son gelişmeler, futbolu şekil olarak geliştirmekte ve yenilemektedir. Son 10 yılda futbol teknolojisinde devrim yapan gelişmeler yaşandı. Futbolun ruhunu öldürdüğü gerekçesiyle bu gelişmelere karşı çıkan çok ama teknoloji artık bu milyarlarca dolarlık sektörün vazgeçilmez bir parçası. Teknolojinin etkisi ile hiç olmadığı kadar matematiksel bir hale bürünen futbol, aslında biraz da konsol oyunlarına benzemeye başladı. Bir maç izlerken farkına bile varamadığımız teknolojileri listeledik. Haydi gelin neler varmış, birlikte bakalım.

BÜTÜN SAHAYI ÜÇ BOYUTLU OLARAK TARAYAN GOAL CONTROL 4D

Sistem, gol çizgisine yaklaşan topun pozisyonunu, sürekli ve otomatik bir şekilde X, Y ve Z koordinatlarını kullanarak üç boyutlu yakalıyor. Sistem, standart kalelerin ve topun kullanıldığı maçlarda başarılı sonuçlar veriyor.

ATILAN HER GOLÜ ONAYLAYAN SİSTEM GOALREF

GoalRef'in çalışma prensibi temel olarak topun içine yerleştirilmiş bir elektronik devreye ve kale çevresindeki düşük frekanslı manyetik alana dayanır.

Hakemi anında uyaran, gol verilerinin takibini sağlayan Hawk-Eye Bu sistemin çalışma prensibi, görsel veriler sayesinde yapılan nirengi hesaplamasına dayanmaktadır.

Futbolcuların hız, yorgunluk gibi bilgilerini anlık olarak takip eden VIper Pod

Viper Pod ise kıyafet içerisine yerleştirilen algılayıcılarla kullanılıyor. GPS, hareket algılayıcı ve nabız ölçer taşıyor. Böylece mesafe, hız, ivmelenmenin yanı sıra adım dengesi, nabız gibi ölçümler yapabiliyor. Viper Pod, futbolcuların anlık yorgunluklarını da puanlayabiliyor.

TEKNİK DİREKTÖRLERİN YARDIMCISI KINEXON ONE

Futbolcuları ve takım performansını, taktiklerini, oyun ve antrenmanlarda analiz edip ölçen Kinexon ONE, belirli hedeflere ulaşmak için doğru egzersiz çalışmalarını gerçekleştirmeyi sağlıyor.

Kim ne kadar koştu ne kadar hatalı pas yaptı hepsi kayıt altında: PLAYERTEK POD

İstatistikler artık her yerde. Sadece teknik direktörler değil, yayıncı kuruluşlar da birçok istatistiğe ulaşıyor, hatta ekrana getiriyor.

Teknolojinin etkisi ile hiç olmadığı kadar matematiksel bir hale bürünen futbol, aslında biraz da konsol oyunlarına benzemeye başladı.

ADIDAS'IN FIFA ONAYLI AKILLI TOPU MICOACH

Bu alanda ilk modern teknolojilerden birisi, akıllı top oldu. Adidas'ın birkaç yıl önce piyasaya çıkardığı miCoach, FIFA onaylı bir akıllı top. İç kısmında hız, dönüş, vuruş sertliği ve uçuş güzergahını tespit edebilen algılayıcılara sahip.

VİDEO YARDIMCI HAKEM

Bir futbol maçı sırasında saha dışında bulunan bir odada birçok ekran ve farklı açılardan kayıt yapan kameralar ile maçı takip eden hakem ve teknik eleman ekibi bulunmaktadır. Bu kişiler, maç devam ederken orta hakemin net göremediği ya da yorumlamakta zorlandığı kararlarda doğruya en yakın kararı almasına yardımcı oluyor. 2018 Dünya Kupası ile yaygınlaşmaya başlayan bu sistem, kimisine göre futbolu çok daha adil bir hale getirirken kimisine göre ise heyecanı yok ediyor. Evet, futbol artık eski futbol değil.

DİĞER YAZILARI