USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

1.04.2022 08:00:00

OTOMOTİV VE ELEKTRONİK SEKTÖRÜ

Son yıllarda özellikle otomotiv endüstrisinde, elektronik sistem kullanımına eğilim çok büyük artış gösteriyor. Bir anlamda, otomotiv sektörünün geleceğinin, elektronikteki gelişmelere bağlı olduğu söylenebilir. Bu gelişmeyi zorlayan faktörler ise daha fazla güvenlik gereksinimi, düşük yakıt tüketimi, daha az kirlilik, kapsamlı bilgilendirme ve yardımcı sistemlerin yanı sıra eğlence sistemleri ile konfora yönelimler olarak özetlenebilir

YÜKSEK GÜVENİLİRLİK VE ÜSTÜN KONTROL

Otomobillerde elektroniğin kullanımı, klasik elektronik sistemlerin yanı sıra birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. Araç içindeki mekanik işlemlere ilişkin komutların (direksiyon hareketi, fren pedalı v.b.) mekanik iletim düzenekleri yerine elektrik sinyali olarak gönderilmesini öne süren xby-wire teknolojisi, bu ilerlemelerin bir sonucu... Bu yöntem sayesinde birçok mekanik iletim düzeneği kaldırıldı. Modern otomobillerde veri iletişimi bir şebeke ile yapılıyor. Şebeke kavramı özel veri yollarının kullanılması sonucunu getirdi. Özetle, ilerleyen elektrikelektronik teknolojileri sayesinde daha hafif ve daha çevre dostu araçlar geliştiriliyor, otomotiv teknolojisinde yüksek güvenilirlik ve üstün kontrol değerleri elde ediliyor. Otomotiv sektörü elektronik sektörüne bağımlıdır. 60 yıl önce icat edilen çip, bilgisayarlardan otomobile günümüz modern cihazlarının en önemli ve en pahalı bileşenine dönüşürken, salgın sırasında akıllı telefonlar ve elektronik ürünlere yönelik talebin beklenmedik şekilde artmasıyla benzeri görülmemiş bir küresel kıtlığı tetikleyen kısa vadeli bir arz şokuna neden oldu.

Pandemi, elektronik sektörünün otomobiller için ne kadar önemli olduğunu bize çok net olarak göstermiş oldu.

ÇİP SORUNU

Yarı iletkenler' olarak da bilinen çiplerin yıllar geçtikçe daha karmaşık hale gelen tasarımları, üretimini zorlaştırdı ve yaşanan küresel arz sıkıntısının temelini oluşturdu. Elektronik sektörünün temel unsuru olan çip elemanlarında problem yaşandığı zaman otomotiv sektörü de direkt etkileniyor. Salgın döneminde alınan karantina önlemleri, insanların evlere kapanması, iş, eğitim ve eğlence gibi faaliyetlerin evden yapılmaya başlanmasıyla bilgisayarlar, akıllı cihazlar, tabletler hatta oyun konsolları daha çok kullanılmaya başlandı. Pandemi pek çok şirketi uzaktan çalışma sistemleri geliştirmeye, bulut altyapısı kurmaya ya da mevcut altyapıları iyileştirmeye zorladı. Yeni fabrikaların kurulmasının uzun zaman aldığı ve milyarlarca dolara mal olduğu çip sektöründe, Covid-19 salgının etkisiyle aniden artan talep, çip tedarikğinde sıkıntılara neden oldu. Teknolojik ürünlerin artan kullanımıyla çiplere olan talep artış gösterirken, bu ürünlerin arzı beklenmedik talebi karşılamakta yetersiz kaldı. Araç içi bilgisayar sistemlerinin gelişmesiyle çiplere daha çok ihtiyaç duyulan otomotiv endüstrisinde, salgının satışları olumsuz etkileyeceği endişesiyle çip siparişleri iptal edilmişti. Ancak elektronik firmalarının artan talebi otomotiv firmalarının piyasada çip bulamamasına neden oldu. Otomobillerde kullanılan çiplerin tedarik zinciri, Covid-19 salgınında tüketicinin elektronik ürünlere olan talebindeki artıştan olumsuz etkilenirken, otomobil üreticilerini Apple gibi elektronik devleriyle sınırlı çip tedariki için rekabete zorladı. Pandemi, elektronik sektörünün otomobiller için ne kadar önemli olduğunu bize çok net olarak göstermiş oldu. Bu krizin bir süre daha etkisini göstereceği düşünülüyor. Zamanında TÜBİTAK bünyesinde yarı iletken tasarım ve üretim için oluşturulan çalışma grubunun iyi bir fikir olduğunu düşünebiliriz.

DİĞER YAZILARI