USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

1.01.2022 10:00:00

Gelecek dönemde bizi bekleyen önemli teknolojik gelişmeler

Gelecek teknolojilerden bahsetmek hem çok keyifli hem de çok riskli... Bahsettiğimiz konular, hızlı bir şekilde değişebilir ve modası geçebilir. Kolay kolay değişmeyecek, değişse bile bahsedeceğim teknolojiler sayesinde geleceğin şekilleneceği örneklerden bahsetmek istiyorum. Bu konular aslında birçok sektörü, ürünü, iş yapış şeklini değiştiren ve değiştirmeye devam edecek unsurlar arasında bulunuyor. Haydi başlayalım!

Metaverse (Evren ötesi): Birçok insanın kendi sanal temsilleri yani avatarları ile birbirleriyle ve dijital nesnelerle etkileşime girebildiği, sürekli açık olan sanal ortamlardan oluşan bir ağdır. Metaverse'ü; sürükleyici sanal gerçeklik, çok oyunculu çevrim içi rol yapma oyunu ve web'in bir kombinasyonu olarak düşünebiliriz. Metaverse'ün üç temel yönü bulunuyor: Varlık, birlikte çalışabilirlik ve standardizasyon.

Yapay zeka: Yapay zeka son 10 yılda oldukça yol katetti. Yine de nasıl yaşadığımız ve çalıştığımız gibi davranışlarımız üzerindeki önemli etkileri hâlâ başlangıç aşamasında olduğundan gelişen teknolojilerden biri olmaya devam ediyor. Günümüzde, görüntü ve konuşma tanıma, araç paylaşım uygulamaları, mobil kişisel asistanlar, navigasyon uygulamaları ve diğer çeşitli uygulamalardaki varlığıyla tanınmaktadır.

5G-6G ve Gelişmiş Bağlantı: Daha hızlı ve daha kararlı internet demek, web sayfalarını daha hızlı yüklenmesi ve YouTube videolarının yüklenmesini beklemek için daha az zaman harcamaktan daha fazlasını ifade eder. 3G'den itibaren, mobil bağlantıdaki her gelişme, yeni internet kullanım şekillerini ortaya çıkardı. Bant genişlikleri arttıkça, 3G mobil cihazlarda çevrimiçi erişimi ve veriye dayalı hizmetleri etkinleştirdi. 4G, video ve müzik platformlarının artmasını sağladı. 5G de aynı şekilde mümkün olduğunca yeni gelişmeleri destekleyecektir.

Davranışların İnterneti (IoB - Internet of Behaviors): Nesnelerin internetini (IoT) duyduysanız, IoT'nin davranışların internetini (IoB) de kapsadığını bilirsiniz. Nesnelerin interneti, davranışı etkilemek için veri ve öngörüleri kullanmakla ilgilenir.

Blockchain: Blockchain, küresel bir bilgisayar ağı aracılığıyla herhangi bir işlemi takip eden merkezi olmayan bir dijital defterdir. Çeşitli işletmeler, üst düzey iş stratejileri oluşturmak için blockchain platformları arıyor ve bu da blockchain teknolojisi pazarının daha da gelişmesine yardımcı oluyor.

Siber güvenlik: Siber güvenlik; son teknoloji gibi görünmese de en az diğer teknolojiler kadar hızlı ilerliyor. Bu durum, kısmen yeni tehditlerin ortaya çıkmasının sürekliliğinden kaynaklanıyor.

Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik: Sanal Gerçeklik (VR), bilgisayar teknolojilerini kullanarak fiziksel dünyanın gerçekçi bir ortamını yaratmakla ilgilenirken, artırılmış gerçeklik (AR) bilgisayar tarafından oluşturulan öğeleri kullanarak ortamı geliştirmekle ilgilenir. Teknolojinin gelişmesine damga vuracak bazı konu başlıklarından bahsetmeye çalıştım. Kim bilir, bu yazı çıktığında sürpriz keşifler ortaya çıkmış olabilir. Yeni yılın ülkemize ve tüm insanlığa mutluluk getirmesini dilerim.

DİĞER YAZILARI