USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Serhat Özeren

YAZARLAR

5.03.2018 09:58:00

Barselona'da Mobil Dünya Kongresi 2018'den notlar

Teknoloji son iki yıldır durağanlığını atmış ve çok daha değişik bir hızla geliyor. Bütün bildiklerinizi unutun. Yeni dünyaya göre iş yapış biçiminizi planlayın ve kendinizi yeni fırsat veya tehditlere hazırlayın. Gelecek tahmininizden daha hızlı geliyor. Özellikle de 5G ile geliyor. Değişim başlıyor...

Serhat Özeren / [email protected]/ @serozeren

Dünya mobil telekomünikasyon devlerinin yer aldığı, Barselona'da düzenlenen Mobile World Congress (MWC 2018) kongre ve fuarında teknolojinin geldiği noktanın nabzını tutmaya çalıştım. Endüstri liderlerinin, global markaların ve teknoloji şirketlerinin bir araya geldiği etkinlik, 4 gün boyunca sayısız duyuruya tanık oldu. Özellikle yapay zeka, mobil nesnelerin interneti (IoT) ve 5G alanında önemli yenilikler sergilendi. Qualcomm’un gerçekleştirdiği 5G simülasyonlarının sonuçları, gelecekte mobil internetin bugünkünden çok daha yüksek bir hıza ulaşabileceğini gösteriyor. Simülasyon sonuçları, mobil indirme hızının Frankfurt’ta 8 Mbps’den 100 Mbps’ye, San Francisco’da ise 10 Mbps’den 186 Mbps’ye yükseleceğini gösterdi. 2018 Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC 2018) 5G teknolojisinin gerçek dünya koşullarındaki simülasyon sonuçlarını paylaşan Qualcomm testlerine göre, Frankfurt kentinde gezinme hızı ortalama 4G kullanıcısı için 56 Mbps’ye, 5G kullanıcısı içinse 490 Mbps’ye kadar yükseliyor. Gezinme için yanıt oranlarında da yedi katlık bir artış gözlemleniyor. Simülasyon sonuçlarına göre, kullanıcıların yüzde 90’ı LTE’de 8 Mbps indirme hızı görürken, 5G ile bu hız 100 Mbps seviyesine çıkıyor.

GSMA MOBİL EKONOMİ RAPORU

Etkinlik kapsamında yayınlanan GSMA Mobil Ekonomi raporu, uzmanların mobil pazarın yakın ve uzak geleceğine dair öngörülerini bir araya getirdi. Rapora göre, 4G ve 5GB iletişim ağlarının artışının önümüzdeki yıllarda hız kazanması bekleniyor. Günümüz küresel iletişim ağının yüzde 29’unu oluşturan 4G’nin 2025 yılında yüzde 53’ünü oluşturması bekleniyor. İlk ticari ağlarının, bu yıl kurulması beklenen 5G’nin ise 2025 yılına gelindiğinde küresel mobil iletişimin yüzde 14’ünü sağlayacağı tahmin ediliyor. Analistler, nesnelerin interneti akımının akıllı evler, akıllı binalar ve akıllı şirketler için geliştirilecek çözümlerle yaygınlaşmaya devam edeceği görüşünde. GSMA uzmanlarına göre, internete bağlı nesnelerin sayısı 2017 ile 2025 yılları arasında üç kat artarak 25 milyara ulaşacak. Raporda, ayrıca günümüzde 23 GSM operatör tarafından, NB-IoT ve LTE-M standartları kullanılarak kurulan 38 ticari nesnelerin interneti ağı olduğuna dikkat çekiliyor. Küresel mobil abonelerin sayısı geçtiğimiz yıl 5 milyarı aştı ve uzmanlar 2025 yılında bu sayının, 5.9 milyara (Dünya nüfusunun yüzde 71’i) ulaşacağını tahmin ediyor. 2025’de telefonlarını kullanarak internete bağlanacakların sayısının ise 5 milyar olması bekleniyor. 2017 yılında mobil internete bağlı abonelerin sayısı 3.3 milyar olarak ölçülmüştü. Yeni telefon bekleyenlere kötü haberim var. Maalesef yeni çıkan modeller eskilerine göre çok az değişikliğe sahipler. Değişikliğin az olmasının, yeni telefon alımlarını nasıl etkileyeceğini ise zamanla göreceğiz. Teknoloji dünyasının en sıkı rekabetlerinden birisine ev sahipliği yapan akıllı telefon pazarında iddiasını sürdürmek isteyen firmaların, yatırımlarını artırması gerekiyor. Pazarın sürekli artan rekabeti ve yatırım gereksinimleri nedeniyle gelecekte yalnızca birkaç telefon üreticisinin kâr edebileceğini düşünüyorum. Akıllı telefon pazarında yüzde 10’dan az pazar payına sahip olan firmaların hepsi zarar ediyor. Önemli gelişmelerden biri de insansız araçlar olacak. 5G teknolojisiyle beraber artık bu araçları daha çok görüyor olacağız. Ayrıca yapay zeka ile yönetilen robotlar, iş dünyasına hızlı bir giriş yapmayı planlıyorlar. Yapay zeka hayatımızın tam ortasında olacak. Bu teknolojiler hayatımızı kolaylaştırırken, aynı derecede bizleri tembelliğe itecek ve gerçek hayattan soyutlayacak.

Dikkat…

DİĞER YAZILARI