USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yaşam

26 Eylül 2022 15:02

Metaverse ve NFT Nedir?

Son yıllarda blok zincir dünyasının en önemli konuları metaverse ve NFT oldu. Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi en büyük iki kripto para birimi de HOT coin, LUNC coin gibi önde gelen altcoinler de metaverse ve NFT projeleri kadar ses getirmedi. Peki metaverse nedir? NFT nedir? Gelin birlikte bakalım.

Metaverse ve NFT Nedir?

Son yıllarda blok zincir dünyasının en önemli konuları metaverse ve NFT oldu. Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi en büyük iki kripto para birimi de HOT coin, LUNC coin gibi önde gelen altcoinler de metaverse ve NFT projeleri kadar ses getirmedi. Peki metaverse nedir? NFT nedir? Gelin birlikte bakalım.

Metaverse nedir sorusunu sağlıklı şekilde cevaplamak için öncelikle NFT nedir sorusuna cevap vermeliyiz.

Açılımı değiştirilemez token (non-fungible token) olan NFT, blok zincir üzerinde kriptografik yöntemlerle üretilen ve saklanan benzersiz dijital varlıklardır. Bir NFT, herhangi bir varlığı temsil edebilir ve onun sahiplik kanıtı olarak çalışır. Yani bir NFT'nin ne zaman üretildiği, kime ait olduğu gibi bilgiler kesindir. Bu bilgilerin kesin oluşunu, NFT'lerin değiştirilemez blok zincirler üzerinde kriptografik yöntemlerle oluşturulması sağlar. Daha açık ifade etmek gerekirse, bir NFT'ye dair tüm bilgiler blok zincir üzerinde kayıtlıdır ve herkes tarafından görüntülenebilir. Bu sayede bir NFT'nin sahtesini üretmek ya da onu kopyalamak imkansızdır.

NFT'ler birbirleri yerine de kullanılamazlar. Bu da onları değiştirilemez kılar. Örneğin, bir cüzdandaki 1 BTC ile bir başka cüzdandaki 1 BTC tamamen aynı varlıktır ve birbirleri yerine kullanılabilirler. Ancak iki farklı NFT, piyasadaki parasal değerleri aynı olsa bile tamamen farklı iki varlıktır. İki ayrı NFT'yi, iki ayrı tablo gibi düşünebilirsiniz. Bunlar aynı fiyata satılmış olsalar da birbirinden tamamen farklı iki varlıktır.

NFT'lerin Kullanım Alanları

NFT'ler en yaygın şekilde dijital sanat ve oyun sektöründe kullanılmaktadır. NFT'lerin sahiplik kanıtı olarak çalışması, dijital sanat eserlerinin NFT haline getirilerek sahteciliğin önüne geçilmesini sağlamıştır. Bu da bir sanat NFT'leri sektörünü ortaya çıkarmıştır. Oyun sektöründe ise blok zincir tabanlı oyunlar, oyun içi öğelerin sahipliğini NFT biçiminde oyunculara vermektedir. Bu da play-to-earn modelini doğurmuş ve gerçek, interaktif bir oyun ekonomisi ortaya çıkarmıştır.

Bununla beraber, merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosistemi için de NFT'ler son derece önemlidir. Bugün çeşitli firmalar, gerçek ürünleriyle beraber bu ürünlerin NFT'sini de alıcıya veriyor. Böylece alıcı, aldığı ürünün orijinal olup olmadığını doğrulayabiliyor.

NFT Pazar Yerleri Nedir?

NFT alım satımının yapıldığı platformlara NFT pazar yeri (NFT marketplace) adı verilir. Bu platformlar üzerinde bir varlığı NFT haline getirebilir, onu satış için listeleyebilir ya da NFT satın alabilirsiniz.

Metaverse Nedir?

Kökeni blok zincir teknolojisinden çok öncesine dayanan metaverse kavramı, dünyanın her yerinden insanların birbiriyle etkileşime girebildikleri sanal dünyaları tanımlar. Bugün metaverse gerçek dünyaya alternatif olarak görülüyor ve gelecekte metaverse projelerinin çok daha işlevsel olacağı düşünülüyor. Metaverse, özellikle blok zincirler ve kripto paralar sayesinde o kadar olanaklı hale geldi ki Facebook gibi devasa şirketler bile bu alana yatırım yapmaya başladı. Öyle ki Facebook, 2021'de adını Meta olarak değiştirdi.

Metaverse Tarihi

Metaverse kavramı ilk defa 1992'de çıkan bir romanda, Neal Stephenson'ın Snow Crash'inde görüldü. Ardından Matrix başta olmak üzere birçok başka kitap ve film bu kavramı ana akım haline getirdi.

Ultima Online, Knight Online, World of Warcraft gibi çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunları (MMORPG) ise ilk metaverse örnekleri olarak ortaya çıktılar. Ancak bunlar, gerçek bir ekonomi oluşturamıyordu. Blok zincir ve kripto paraların hayata geçmesiyle beraber metaverse, gerçek bir alternatif dünya haline geldi.

Blok Zincir ve Metaverse

İlk metaverse platformları olarak anabileceğimiz çevrimiçi çok oyunculu bilgisayar oyunları, kullanıcılarına gerçekten sahiplik vermiyordu. Bu oyunlardaki öğelerin gerçek sahibi bizler değildik. Oyunlar kapandığında bu öğeler de ortadan kayboluyordu. Ancak blok zincirlerin ve ardından NFT'lerin ortaya çıkışı bu durumu değiştirdi. Blok zincir tabanlı metaverse platformları, tüm metaverse öğelerinin sahipliğini NFT biçiminde kullanıcılarına verdi.

Bu, gerçek bir metaverse ekonomisinin doğmasını da sağladı. Bugün kullanıcılar, metaverse platformlarında NFT biçiminde sahip oldukları öğeleri alıp satabiliyor. Üstelik bu öğelere, o platformlar bir gün ortadan kalksa bile sahip olmayı sürdürecekler. Çünkü NFT'ler blok zincirlerde saklanır ve blok zincir üzerine kaydedilmiş hiçbir veri sonradan değiştirilemez ya da yok edilemez.

Metaverse Token Nedir? NFT Token Nedir?

Metaverse ve NFT projeleri, blok zincir tabanlı projelerdir. Bu projelerin kripto para birimleri ise metaverse token ya da NFT token olarak adlandırılır. Decentraland (MANA), The Sandbox (SAND), Enjin Coin (ENJ), Axie Infinity (AXS) en popüler bazı metaverse ve NFT tokenlardır.

Metaverse ve NFT Token Nereden Alınır?

Metaverse token ve NFT tokenlar diğer tüm kripto paralar gibi kripto para borsalarından satın alınabilir. Türk lirası ile metaverse token ve NFT token satın almak da çok kolaydır. Türkiye'nin köklü kripto para borsalarından Bitlo'da en iyi metaverse token ve NFT tokenlar ile işlem yapabilirsiniz.

EN ÇOK OKUNANLAR