USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

09 Temmuz 2021 19:07

Dinçer Gökçe: İş süreçlerini dijitalleştirenler sahillere koştu

Gayrimenkul Borsası A.Ş. Üyesi Dinçer Gökçe “Pandemi döneminde tüketiciler, insan yoğunluğu büyük şehirlere göre daha az olan kıyı kentlerde orta-uzun vadeli gayrimenkul yatırımları gerçekleştirdi” dedi.

Dinçer Gökçe: İş süreçlerini dijitalleştirenler sahillere koştu

Kıyı kentlerinde gayrimenkul alım-satım ve kiralama açısından baktığımızda hava/kara ulaşımı açısından erişilebilir, mal ve hizmete erişim açısından ulaşılabilir, sağlık açısından risksiz, doğaya ve yeşile yakın, geniş balkonlu, kullanıcılarına yeterli çalışma alanı da sunan geniş evlere talep yükseldi. Tüketici alışkanlıklarındaki değişikliğin en yoğun olarak yansıdığı sektörlerden biri olan gayrimenkulde; pandemiyle birlikte farklılaşan yaşama ve çalışma koşulları, bölgesel tercihleri de değiştirdi. Bu dönemde tüketiciler, güvenlik gerekçeleri başta olmak üzere, uzaktan çalışma imkanını da değerlendirerek insan yoğunluğu, büyük şehire göre daha az olan kıyı kentlerde orta-uzun vadeli olarak gayrimenkul yatırımları/kiralamaları gerçekleştirdi. Bunlar genelde sonbahar ve kış aylarında da yaşamaya devam edebilecekleri İzmir, Aydın, Muğla ve Antalya gibi ılıman ve denize yakın bölgeler olarak karşımıza çıkıyor. Pandeminin yanı sıra yaz dönemine geçişin yaşandığı 2020 yılı ortası ile birlikte ise şirketlerin iş süreçlerindeki dijitalleşme sürecini tamamlayarak uzaktan çalışma sistemine geçmesi, yerli turist ve alıcıların yaşama ve çalışma alışkanlıklarını, dolayısıyla konvansiyonel tercihlerini değiştirerek yatırım ve kiralama işlemlerinde farklı bir dönemi başlattı.Turizm sektöründe ilgili sertifikalara sahip olan ve nispeten insan yoğunluğu az olan butik otellerin tercih edildiğini gözlemledik. Dijitalleşmeyi başarıp proaktif çözümler sunan firmalar, 2020 yılında kazanan firmalar oldu. Bu alanda kamuda Web-Tapu gibi online olarak tapu hizmetleri verilebilen platformlar oluşturuldu. Bu gibi adımların çoğalması çok önemli.

GAYRİMENKUL YATIRIMLARINDA SAĞLIK VE KONFOR ÖNE ÇIKTI

Gayrimenkuldeki yeni yatırımlar; artık sağlık, konfor, güven, enerji verimliliği gibi gündem maddeleriyle şekilleniyor. Yeni gayrimenkul projeleri şehrin dış çeperlerine yakın bölgelerde, site ölçeğinde, bahçeli ve geniş evler şeklinde tasarlanıyor. Pandemi ile gündeme gelen 'sürdürülebilirlik' ve 'yeşil yaşam', dünyanın gündemi ile hem yakından ilgili hem de yaşam alanımızı tayin eden gayrimenkul sektöründeki yatırımlara yön veriyor. İklim değişikliği ve sınırlı doğal kaynaklar, gayrimenkul sektörünün geleneksel yaklaşımlarında köklü bir değişime ihtiyaç duyduğunun sinyallerini veriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR