USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

07 Aralık 2022 11:39

Türkiye'den dünyaya tescilli patent

Yıllardır odaklandığı fikri hakların ticarileştirilmesi alanındaki çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Vestel'in patentleri Çin'den Japonya'ya, ABD'den Kore'ye kadar dünyanın dört bir yanında tescilleniyor. Marka, 2023 yılında da standarda esas patent kapsamında değerlendirilebilecek patent başvuru sayısının artırılmasını amaçlıyor.

Türkiye'den dünyaya tescilli patent

Alınan patentler bir şirketin korunması ve geleceğe taşınmasında önemli rol onuyor, ülke ekonomisi için de büyük katma değer oluşturuyor. Başvurulan ve alınan patent sayılarının her geçen gün arttığı ülkemizde büyük şirketler bu kapsamda yürüttüğü çalışmalarla örnek olmayı sürdürüyor. Türk Patent ve Marka Kurum'unun verilerine göre '2022 Yılının Enleri' arasında yer alan Vestel de bu kapsamda çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.

Çin, Almanya, Avrupa Patent Ofisi, İspanya, Japonya, Kore ve Amerika'da tescil almış Vestel Beyaz Eşya'da 435, Vestel Elektronik'te ise toplam 518 patent bulunuyor. Vestel Elektronik, 2017 yılında 406 patent başvurusuyla EPO'nun Top 100 Applicants Listesi'nde 49'uncu sırada yer aldı ve o yıl itibariyle son 10 yılda bu listeye giren tek Türk şirketi unvanını almaya hak kazandı. Ayrıca yine 2017 yılında 1114 TR patent başvurusuyla Türk Patent Enstitüsü verilerine göre o yıl en çok patent başvurusu yapan şirket olarak listede birinci sırada yer aldı. 2020 yılında 102 EP patenti tescil alırken, US patent başvurularında en çok tescil sayısına 2021 yılında ulaşıldı.

AR-GE MERKEZİ İYİ UYGULAMA ÖRNEĞİ

Vestel Elektronik ayrıca, görüntü sıkıştırma teknolojisi alanında dünyada en itibarlı ve geniş katılımlı lisans programlarından biri olan Mpeg LA'in AVC lisans programında Standarda Esas Patent'i (SEP) ile patent sahibi olarak yer alan tek Türk şirketi. Öte yandan Vestel Elektronik'in AV1 standardıyla alakalı SEP'leri de bulunuyor. Vestel Beyaz Eşya ise başvuru ve tescilleriyle TÜRKPATENT'ten farklı yıllarda aldığı altın patent, patent şampiyonu, patent tescil ödülü gibi ödüllerin yanı sıra 2017 yılında yapmış olduğu patent değerleme konusundaki çalışmasıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi iyi uygulama örneği seçildi. Platin Dergisi olarak Vestel Elektronik Fikri Haklar Müdürü Cihat Aytaç ile Vestel Beyaz Eşya Endüstriyel Tasarım ve Fikri Haklar Müdürü Caner Yıldız ile patent konusunu ele alarak yürüttükleri çalışmaları masaya yatırdık.

* Patent konusunda kurduğunuz bir birim var mı, kim yönetiyor?

Cihat Aytaç: Vestel'in patent süreçleri, şirketin kuruluşundan bu yana teknik, ticari ve hukuk birimlerinin ortak çalışmalarıyla yürütülüyordu. Vestel Elektronik 2000, Vestel Beyaz Eşya ise 2005 yılında patent süreçlerini ayrı birimler üzerinden yönetmeye başladı. Vestel Elektronik Fikri Haklar ve Sözleşmeler Müdürlüğü benim yönetimim altında 2000 yılında kuruldu. Bölümümüz, başlıca fikri haklar olarak patent ve faydalı model başvuruları, bu başvuruların yürütme süreçleri ve lisans anlaşmaları gibi konulardan sorumlu.

(Vestel Elektronik Fikri Haklar Müdürü Cihat Aytaç)

Caner Yıldız: Vestel Beyaz Eşya Fikri Haklar Birimi, 2005 yılında kuruldu. Kurulduğu günden bugüne şirket içerisinde fikri haklar bilincinin yerleştirilmesi ve şirket fikri haklarının en etkin ve verimli bir şekilde yönetilebilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Vestel'in patentleri Çin'den Japonya'ya, ABD'den Kore'ye ve Avrupa ülkelerine dünyanın dört bir yanında tescilleniyor.

2020 yılında Vestel 102 EP patenti tescil alırken, US patent başvurularında en çok tescil sayısına 2021 yılında ulaşıldı.

İHRACAT ODAKLI SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞ MODELİ

* Aldığınız patentler şirketinize ve ülkeye nasıl bir katkı sağlıyor?

C.Y.: Vestel Beyaz Eşya'nın patentli teknolojileri, Ar-Ge ve inovasyona bağlı rekabet gücünün de bir göstergesi. Hem Vestel Beyaz Eşya hem de Vestel Elektronik tarafından geliştirilen teknolojilerin patentlenmesiyle, teknolojilerin başta Uzak Doğu olmak üzere yurt dışındaki firmalar tarafından kullanımının önüne geçiliyor. Bu durum ülke olarak rekabet gücünü artırırken, ihracata da büyük katkı sağlıyor.

(Vestel Beyaz Eşya Endüstriyel Tasarım ve Fikri Haklar Müdürü Caner Yıldız)

TİCARİLEŞTİRME ORANI %80'E YÜKSELDİ

Bu çalışmalar; Vestel'in teknoloji, inovasyon ve ihracat odaklı sürdürülebilir iş modelinde istikrarlı bir seyir izlemesinde büyük paya sahip. Vestel Beyaz Eşya özellikle son dönemde odaklandığı fikri hakların ticarileştirilmesi alanındaki çalışmalarının olumlu çıktılarını alıyor. Halihazırda mevcut portföyün ticarileştirme oranı yüzde 80 gibi ciddi bir orana yükseldi.

C.A.: Vestel, 24 yıldır aralıksız sektörünün ihracat şampiyonu konumunda. Vestel Elektronik'in özellikle video codingle ilgili Standarda Esas Patentleri birçok ürün grubu tarafından kullanılıyor. İleri teknoloji ile ilgili patentler arasında önemli bir yere sahip SEP'ler (Standarda Esas Patent) diğerlerinden farklı olarak teknoloji standartlarında tüm endüstri tarafından kullanılması zorunlu olan patentler.

* Bu yıl sonu için ulaşmayı hedeflediğiniz bir sayı var mı?

C.Y.: Şirket olarak nicelikten ziyade niteliğe odaklanıyoruz. Vestel Elektronik'in ve Vestel Beyaz Eşya'nın toplamda devam eden 2 bini aşkın patent başvurusu bulunuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR