USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

19 Kasım 2022 15:47
AA

Bakan Varank'tan Arçelik'e 'çip yatırımı' çağrısı

Arçelik'in TÜBİTAK Öncül AR-GE Laboratuvarları Destekleme Programı'na dahil olarak hayata geçirdiği "Arçelik İleri Malzeme, Filtrasyon ve Hijyen Teknolojileri Öncül Araştırma Laboratuvarı" açıldı.

Bakan Varank'tan Arçelik'e 'çip yatırımı' çağrısı


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Arçelik'in inverter komprosör üretimine ilişkin yatırımına işaret ederek, "Aynı derecede önemli ve değerli bir yatırımın da Türkiye'de yapılması gerekiyor. Nedir bunlar? Mikroçipler. Bence bir çip yatırımı yapmak Arçelik'e yakışır. Gelin beraber çalışalım, biz verebileceğimiz desteği verelim. Çip yatırımını Arçelik ile beraber ülkemize kazandıralım." dedi.

Arçelik'in Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde TÜBİTAK tarafından hayata geçirilen TÜBİTAK Öncül AR-GE Laboratuvarları Destekleme Programı'na dahil olarak kurduğu "Arçelik İleri Malzeme, Filtrasyon ve Hijyen Teknolojileri Öncül Araştırma Laboratuvarı" açıldı.

Arçelik Çayırova Kampüsü'nde düzenlenen açılış töreninde konuşan Bakan Varank, özel sektör iş birliğiyle ülkenin inovasyon ekosistemini büyütmeye devam ettiklerini, bu yıl içerisinde finansal teknolojiler, biyoteknoloji ve mobilite gibi tematik alanlara ev sahipliği yapan teknoloji geliştirme merkezlerinin açılışlarını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Rekabetçi sektörler programı kapsamında, endüstriyel tasarım merkezlerinden Avrupa'nın ilk ve tek karbon negatif biyorafinerisine birçok önemli araştırma altyapısının açılış heyecanına hep birlikte şahit olduklarını dile getiren Varank, "İşte bugün de bu zincirine yeni bir halka daha eklemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Beyaz eşya sektörünün güçlü lokomotifi Arçelik'in TÜBİTAK destekli İleri Malzeme, Filtrasyon ve Hijyen Teknolojileri Öncül Araştırma Laboratuvarı'nın açılışını gerçekleştiriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun." diye konuştu.

"Bu laboratuvarlarda 15 yıl sonrasının vizyoner projelerine imza atacağız"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, TÜBİTAK'ın özel sektöre yönelik desteklerinden bahsederek, Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı'nın temel araştırmaya zemin hazırlaması sebebiyle farklı bir mekanizma olduğunu söyledi.

Bu programla, alanında öncü ulusal ve uluslararası kuruluşların AR-GE laboratuvarı oluşturmaları için ciddi kaynak sağladıklarını dile getiren Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buralarda da ilk anda ticarileşme kaygısı gütmeyen, daha riskli ve daha vizyoner araştırma projelerini desteklemeye çalışıyoruz. Şunu açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum: Öncül AR-GE laboratuvarları, Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanında küresel çekim merkezi olmasına da büyük katkı sağlıyor ve sağlayacak. İşte biz burada geleceğin teknolojilerine odaklandığımızda aslında çığır açıcı işlere imza atmış olacağız. Eminim ki buradaki arkadaşlarımız, AR-GE'de çalışan beyinlerimiz burada geliştirdikleri bir teknolojiyle diyelim ki buzdolabı endüstrisini kökten dönüştürecek bir işe imza atabilirler. Araştırmacılarımız bu kapasiteye sahip."

Arçelik'e birlikte mikroçip yatırımı çağrısı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye'de taş üstüne taş koyan bütün müteşebbislerin yanında olduklarını, bu manada Arçelik'in de altyapılardan insan kaynağına ve araştırma projelerine kadar destekledikleri şirketlerin başında geldiğini söyledi.

Son olarak Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı kapsamında Arçelik'in 10 milyona yakın inverter kompresör üretimi için destek kararı aldıklarını dile getiren Varank, "Arçelik'in bu noktada ilk başvurusu bu rakamın 6'da biri, yani 1,5 milyon inverter kompresör üretmek içindi. Değerlendirme komitemiz, inverter kompresörlerin daha yüksek pazar potansiyeline sahip olduğu gerekçesiyle revize istedi. Ciddi pazarlıklar yaptık. Şu anda 10 milyon rakamına kadar geldiler ve ne kadar doğru bir iş yaptıklarını kendileri de görüyor, ben de görüyorum." şeklinde konuştu.

"Arçelik ile ilgili bir çağrıyı da tekrar bu kürsüden yapmak istiyorum" diyen Varank, sözlerini şöyle tamamladı:

"İnverter komprosörler ne kadar önemli ve değerli ise aynı derecede önemli ve değerli bir yatırımın da aslında Türkiye'de yapılması gerekiyor. Nedir bunlar? Mikroçipler. Arçelik'in ne kadar çip tükettiğini biliyorum. Arçelik'in yanında otomotiv endüstrisinde Koç Grubu'nun ne kadar çip tükettiğini biliyorum. Bence bir çip yatırımı yapmak Arçelik'e yakışır. Gelin beraber çalışalım, biz verebileceğimiz desteği verelim. Çip yatırımını Arçelik ile beraber ülkemize kazandıralım. Biliyorsunuz çiplerde iki önemli husus var. Bir tanesi tasarım tarafı. Burada insan kabiliyetlerinizi çok geliştirmeniz gerekiyor. Türkiye'de bu altyapı var ama aynı zamanda üretim tarafında da kabiliyetlerinizin olmasının ne kadar stratejik olduğunu bu dönemde gördük. Arçelik'e tekrar söylüyorum: Bu yatırım yakışır. Gayet de fizibil olur. Zaten her şey maksimum kar etmek düşüncesiyle de yapmamak lazım. İnşallah bu çip yatırımını beraber yapalım."
EN ÇOK OKUNANLAR