USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Tasarım

09 Mart 2021 17:45

Akıllı robotlar iş başında

Bilim kurgu filmlerinde şahit olduğumuz her detay, ışık hızıyla hayatımıza girmeye başladı. Teknoloji devrimi; günlük yaşamımızı kolaylaştıracak akıllı robotlara adapte olmamızı sağlıyor. Hem işte hem de evde kısacası en stratejik noktalarda ihtiyaç duyduğumuz konforu ve fonksiyonelliği adım adım hayatımıza katan akıllı robotları yakından tanımaya ne dersiniz?

Akıllı robotlar iş başında

Gelecekte, insanların sosyal mesafeyi koruyabilmesi adına, robot liderliğindeki hizmetler hızla yaygınlaşacak. CES 2021'de LG GuideBot, ServeBot, ChefBot ve UV-C Robot liderliğindeki CLOi robot ailesi; otomobillere kaynak yapma ve satranç oynamanın ötesine geçen yetenekler sergiledi. Bu yüksek teknolojili robotların, insandan insana etkileşime ihtiyaç duymadan, restoranlar, hastaneler ve ofis binaları gibi kamusal alanlarda insanlara yardımcı olacak şekilde kullanılması amaçlanıyor. Kısacası mutfak işlerini yapan, eğitim veren, restoranlarda servis yapan, sağlık süreçlerini kolaylaştıran, video çeken, çocuğunuza bakan kişisel asistanlarınız iş başında. Akıllı robotlarla aynı evde ya da aynı işte olmaya ilk başlarda alışamasak da zaman geçtikçe farklı konularda desteklerini almaya ve hayatımızı kolaylaştırmaya hız vereceğiz.

Mutfak Robot Asistanı: MykIe

Mutfakta yardımcınız olmaya hazırlanan yapay zekalı robot Mykie, Bosch Siemens Grubu tarafından geliştirildi. Bu akıllı robot, akıllı ev aletlerinizle iş birliği yapabiliyor. Buzdolabınızdaki malzemelerle özel spesiyaller hazırlayabiliyor. Hatta eksik malzemeleri tespit edip sipariş verebiliyor.

Minyatür Dahi Robot: Profesör EInsteIn

Hanson Robotics'in ilk kişisel robotu olan Profesör Einstein, yüz ifadeleri ve sesiyle sorduğunuz sorulara yanıtlar veriyor. Albert Einstein'in minyatürü olan bu insansı robot, çok sayıda jest ve mimik yapabilmesinin yanı sıra dil de çıkarıyor. Bu akıllı robotun en önemli amacı eğitim. Hem android hem de iOS tabletlerle bağlantı kurabilen insansı robotun dikkat çeken özelliklerinden biri de bilim ve matematik odaklı oyunlar sunması.

SOSYAL MEDYA ROBOTU LYNX

Çinli robot şirketi Ubtech Robotics tarafından üretilen Lynx, insansı robotlar kategorisinde yerini alıyor. Boyu 50 cm olan bu insansı robot, çok sempatik bir görüntüye sahip. Kafasında bulunan kameralar ve mikrofonlar sayesinde ortamda bir ses duyduğu zaman kısa videolar çekip, sahibine gönderiyor. Avatar moduyla uzaktan kumanda edilebilen Lynx dans edip, şarkı söyleyebiliyor. Bu özelliği sayesinde insanlar robotun kamerasından etrafı görüp konuşabiliyor.

ÇOCUĞUNUZ BUDDY'YE EMANET

Blue Frog Robotics tarafından üretilen Buddy, 56 cm ve 7 kilo olan fiziksel özellikleriyle evinizin en şirin üyesi olmaya aday. Hem psikolojik hem de fiziksel olarak ailenize destek sağlayabilecek olan bu robot, çocuklarla oyunlar oynayıp onlara hikayeler anlatabiliyor. Günlük yapmanız gereken her şeyi size hatırlatabiliyor. Hatta ne kadar uzakta olursanız olun bu akıllı robota bağlanıp evinizi izleyebiliyorsunuz. Hırsız ya da yangın gibi güvenlik gerektiren her konuda da ev sahibini uyarıyor.

EVİNİZİN GÜVENLİĞİ İÇİN WALKER UBTECH

Ubtech Robotics'in imzasını taşıyan insansı robot Walker Ubtech, sesli komutla çalışıyor. Evin güvenliğini sağlıyor. Beklenmedik anlarda bir ses duyduğunda veya hareket algıladığında kişileri uyarıyor. Merdivenleri bile inip çıkabilen bu robot; çocuklarınıza göz kulak olabiliyor, onlarla top oynuyor. Şarj zamanı geldiğindeyse kendiliğinden şarj platformuna gidiyor.

KAHVENİZİ NASIL ARZU EDERSİNİZ?

LG CLOi BaristaBot, uzun süredir uygulanan sosyal mesafe kuralları karşısında, hem tüketicilere hem de işletme sahiplerine yardımcı olmak amacıyla Güney Kore'nin Seul kentindeki seçkin kafelerde geleceğe ilham veren uzmanlığını sunuyor. Her seferinde aynı lezzette kahve porsiyonu sunma becerisiyle tasarlanan bu süper şarjlı barista, mükemmel bir fincan kahve için çekirdek türleri, su sıcaklığı ve demleme sürelerinin yer aldığı geniş bir veri tabanı kullanıyor.

YEMEK YAPAN VE DANIŞMANLIK VEREN ROBOTLAR

LG CLOi ChefBot, restoranlarda müşteriler için lezzetli erişte bazlı yemekler hazırlayabilen altı eksenli çok eklemli bir robot. LG CLOi GuideBot ise, havaalanları, alışveriş merkezleri ve sergi salonları gibi yerler için ulaşılabilir bir 'danışma' olarak tasarlandı. LG CLOi GuideBot, yararlı bilgiler içeren bir kılavuzun yanı sıra, insanların gittikleri yere kolayca ulaşmalarına yardımcı olmak için çeşitli bilgileri barındıran geniş bir dokunmatik ekrana sahip.

EN ÇOK OKUNANLAR