USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Spor

21 Nisan 2021 14:58
Umut Çelik

Avrupa Süper Ligi başlamadan dağıldı

İspanya'nın Atletico Madrid, İtalya'nın Inter, Milan ve Juventus kulüpleri, Avrupa Süper Ligi'ne katılmama kararı aldıklarını duyurdu. Böylece ligin 12 kurucu üyesinden 10'u projeden çekilmiş oldu.

Avrupa Süper Ligi başlamadan dağıldı

İngiltere, İspanya ve İtalya'dan 12 kulübün Avrupa Süper Ligi planı futbol dünyasında kaosa neden oldu.

UEFA, FIFA ve siyasilerden büyük tepki geldi.

İngiltere'de taraftarların tepkisi ve hükümetin yasal düzenleme yapılacağı yönündeki açıklaması, İngiliz ekiplere geri adım attırdı. 6 İngiliz kulübü; Arsenal, Chelsea, Manchester United, Liverpool, Manchester City ve Tottenham projeden çekilme kararı aldı.

Son olarak İspanya'nın Atletico Madrid, İtalya'nın Inter, Milan ve Juventus kulüpleri, Avrupa Süper Ligi'ne katılmama kararı aldıklarını duyurdu.

İspanya ve İtalya'dan 2'şer kulübün kaldığı Avrupa Süper Ligi ise daha sıkı diyalogla projenin hayata geçirilmesini savundu. Yapılan açıklamada, "Teklifimiz doğru ve Avrupa mevzuatı ile tutarlı." denildi.

Geride iki kulüp kaldı

Avrupa Süper Ligi'nde şimdilik kalan iki takım Real Madrid ve Barcelona oldu.

"Perez ve arkadaşları futbol ekonomisi pastasından büyük pay almak istedi"

Avrupa futbolundaki çalkantılı durumu Platinonline.com'a değerlendiren Spor Yorumcusu Serkan Akkoyun "Avrupa Süper Ligi projesi kurucusu 12 kulübün futbol ekonomisi pastasından daha büyük pay alma çabasıydı. Bu 12 kurucu kulüp halihazırda Avrupa futbolunun en zengin 30 kulübü arasında. Futbol ekonomisinin %77'sini ellerinde bulunduruyorlar. Bu %77'nin %30'u da sadece İngiltere Premier Ligi kulüplerinde. Ancak bu pasta payını daha fazla kulüple paylaşmak istemiyorlardı. Bu yüzden de toplamda 12'si kurucu 20 takımlı kapalı devre bir lig kurmaya kalkıştılar. Amaçları kârlarını maksimize etmekti. Bu projenin formülü de Amerikan spor yöneticiliği ile yazıldı. 12 kurucu kulüpten 4 tanesi; Manchester United, Arsenal, Liverpool ve Milan'ın sahipleri doğrudan ABD'li. Real Madrid'in devasa stat inşaatının fonu da ABD yatırım bankası JP Morgan tarafından sağlandı. JP Morgan'a dikkat çekmek istiyorum çünkü bu banka aynı zamanda Avrupa Süper Ligi'nin de finansörüydü. Kendileri aynı zamanda 2003 yılında Manchester United'ı ABD'li Glazer ailesine satın aldırmıştı. Peki Manchester United'ın üst düzey yöneticisi Ed Woodward (yaşananların ardından sezon sonu görevi bırakacağı açıklandı) daha önce nerede çalışmıştı? JP Morgan'da" dedi.

Ancak bu kâr maksimizasyonu ve işletme mantığının futbolda geri teptiğini belirten Akkoyun "En azından şimdilik. Futbol endüstriyelden finansala geçeli çok oldu ama hala içinde romantizm barındırıyor. Hala şirketleşmeyen bir tarafı var. Evet, UEFA da FIFA da kulüpler de masum değil ancak taraftarlar masum yanını korumaya çalışıyor ve buradan yola çıkarak futbolun daha da para odaklı bir oyun olmasını istemiyor. Belki bir gün var olan sistemi de eski romantik futbol günlerine döndürme ümidi taşıyorlar" dedi.

Ne olmuştu?

İngiltere, İspanya ve İtalya'dan 12 önde gelen futbol kulübü, UEFA'nın Şampiyonlar Ligi formatını reddederek "Avrupa Süper Ligi" adıyla yeni bir turnuva düzenlenmesi konusunda anlaşmaya varmıştı.

İngiltere'den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham Hotspur, İtalya'dan Milan, Inter ve Juventus, İspanya'dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüplerinden yapılan ortak açıklamada UEFA ve FIFA'dan bağımsız olarak Avrupa Süper Ligi'ni kurduklarını açıklamıştı.

EN ÇOK OKUNANLAR