Vakko'nun tarihinin Cumhuriyet sonrası Türkiye'deki modernleşmenin, Batılı yaşam anlayışındaki estetik dönüşümlerin, şıklığın, lüksün kısaca modanın tarihi olduğunu vurgulayan Vakko CEO'su Jaklin Güner; "Vakko, bütün bu serüvenler boyunca yalnız giyimde değil, zihinlerdeki ve yaşam tarzındaki değişimin de simgesi ve öncüsü oldu. Bugün Türkiye'nin en köklü moda markası ve öncü moda merkezi olarak konumlanan Vakko'nun temelleri 1934 yılına uzanıyor. Kurucumuz Vitali Hakko tarafından 'Şen Şapka' adıyla faaliyete başlayan şapka butiği, bugün modaya yön veren güçlü bir marka... Markamızın adı 1938'de Vakko'ya dönüştükten sonra Türk ipeği, pamuğu ve yünü ile son moda eşarplar üretilmeye başlandı. 1948 yılında İstanbul Kurtuluş'ta ilk ipek baskı atölyesi kuruldu. 'Moda, Vakko'dur' sloganının da tanımladığı gibi modayı bir bütün olarak gören Vakko, moda ve hazır giyim sektörünün liderliğini, sahip olduğu öncü konumun getirdiği sorumlulukların bilinciyle birlikte üstleniyor" diyor.
SANATA DESTEK VERİLİYOR
Bir moda üreticisi olarak Vakko'nun öncelikli hedefinin; toplu üretimle değil, sınırlı üretimle günün geçerli stilini yakalamak olduğunu ifade eden Güner, sözlerine şöyle devam ediyor: "Hedefimiz; haute couture'ün demokratikleşmesidir. 1955'te ülkemizin ilk defilesini gerçekleştiren Vakko'nun ilk mağazası, döneminin Türkiye'deki en büyük mağazası olarak 1962'de Beyoğlu'nda açıldı. İçinde bir kafe ve galeri de bulunan sekiz katlı mağazayı, Ankara ve benzer Vakko mağazaları takip etti. 1969 yılında Merter'de 40 bin metrekarelik kapalı alanda konfeksiyon, baskı ve ayakkabı üretimi yapan yeni bir fabrika kuruldu. Ünlü Türk sanatçıların tablo ve heykellerinin görülebildiği ve bir sanat galerisi bulunan fabrika, Vakko'nun sanata verdiği önem ve desteğin ilk adımı oldu. Ardından Beyoğlu ve Ankara'daki mağazalarımız da sanat galerilerine kavuştu. 1991 yılında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 100. doğum gününde Anadolu kültürleri ile Batı moda anlayışını buluşturan ve 'Anadolu Güneşi' adını verdiğimiz moda ve sanat gösterisini düzenlendik."
"Markalaşmak ve bir kimliğe sahip olmak; kurumu ve ürünlerini yansıtan bir karakter ortaya koymak ve akla ilk gelen olmaktır. Tüm bunları başarabilmek için bulunduğunuz dönemin analizini iyi yapmalı ve gelecek için doğru bir planlama gerçekleştirmelisiniz"
"YÜZÜMÜZÜ AVRUPA'YA DÖNÜYORUZ"
Bu süreci Türkiye'nin ilk gençlik odaklı konsept mağazası Vakkorama'nın İstanbul'da açılmasının takip ettiğini ifade eden Güner; "Vakkorama çatısı altında Karadam, Sailing Cup, Dünya Offshore Şampiyonası, Pupa Yelken Yarışları, Dünya Aerobik Şampiyonası ve Vakkorama kültür matinelerine yer verildi. Power ile radyo ve televizyon yayıncılığına adım atıldı. V2K markasını Vakko L'Atelier çatısı altındaki Vakko Chocolate, Vakko Patisserie ve Vakko Bistrot takip eti. Markamızın 50'nci yaşını 1988'de yeni marka kimliğimizle kutladık. Vakko Hotel & Residence ise kapılarını bu yıl açtı" yorumunda bulunuyor. Güner, 2023 sonrası hedeflerini ise şöyle özetliyor: "Sınırları aşan planlar yapıyoruz. Yüzümüzü Avrupa'ya dönüyoruz ancak her zamanki gibi son derece seçiciyiz. Stratejik hedef noktaları belirledik. Avrupa'nın yanı sıra farklı coğrafyaları ve pazarları da gündemimize aldık."