USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

07 Kasım 2022 13:40

Geleceğin ulaşım konsepti Hyperloop'a Erciyas imzası

Hyperlooptt ile 2017 yılında iş birliği yapan ve Ar-Ge çalışmalarıyla konsepte uygun Hyperloop borularını tasarlayan Erciyas Holding, bu yıl dünyada bir ilk olacak şekilde 5 kilometrelik gerçek boyutlu bir Hyperloop hattı prototip projesinin yatırımcısı ve tedarikçisi olmak üzere anlaşma imzaladı.

Geleceğin ulaşım konsepti Hyperloop'a Erciyas imzası

Erciyas Çelik Boru, boru hatlarında kullanılan büyük çaplı çelik boru üretim ve ihracatında Türkiye'nin lideri konumunda. Avrupa'da ise liginde kıtanın en büyük üç firmasından biri... Yurt içinde gerçekleştirdiği projelerin arasında; TANAP, TÜRK AKIMI Doğal Gaz hattı projeleri, İstanbul Büyük İçme Suyu Projesi ve daha nice BOTAŞ ve DSİ projeleri gibi stratejik projeler yer alıyor. Şimdilerde çok konuşulan Hyperloop Projesi'nin bir parçası olma girişimleri ise, grubun kurucusu Ahmet Kamil Erciyas'ın, 'kullanılmayan boru hatlarında Anadolu'nun içlerinden diğer şehirlere ve limanlara kargo taşıma' hayaline dayanıyor.

PROJE, YENİ BİR ULAŞIM TEKNOLOJİSİNE KAPI ARALIYOR

Her zaman inovasyonun öncüsü olduklarını ve bu nedenle geleceğin iş alanlarına yatırım yaptıklarını belirten Erciyas Holding İcra Kurulu Başkanı Emre Erciyas, "Geleceğe dönük yatırım vizyonumuzun önemli kilometre taşlarından birini Hyperloop Projesi oluşturuyor. Hyperloop aslında bugünün değil, geleceğin uzay teknolojisi. Bu fikir yeni değil ancak Hyperloop ismini ilk olarak, Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk 2013 yılında gündeme taşıdı. Hyperloop konsepti, sürtünmesizlik ve vakum ortamı yaratılan boru hatları içerisinde ses hızına yani, saatte bin 200 km'ye kadar yükselen hızlarda yük ve yolcu taşımayı öngören bir proje. Kara, deniz, hava ve demiryolundan sonra '5'inci mod' ulaşım yöntemi olarak adlandırılıyor. Proje, yepyeni bir ulaşım teknolojisine kapı aralıyor" yorumunda bulunuyor.

PROJENİN ÇELİK BORU TASARIMI, GELİŞTİRİLMESİ VE ÜRETİMİ YAPILACAK

Bu konuya odaklanan ve yine bu alanda tutarlı çalışmalar yaparak ilerleyen ABD'li şirket Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT) ile 2017 yılında iş birliği yaptıklarını ve müşterek Ar-Ge çalışmalarıyla konsepte uygun Hyperloop borularını tasarladıklarını söyleyen Emre Erciyas, 2022 yılı başında ise, dünyada bir ilk olacak şekilde 5 kilometrelik gerçek boyutlu bir Hyperloop hattı prototip projesinin yatırımcısı ve tedarikçisi olmak üzere anlaşma imzaladıklarının altını çiziyor. Erciyas, ihtiyaç duyulan boruları da sermaye karşılığı vererek şirketin ortaklarından biri haline geldiklerini belirterek, şöyle devam ediyor: "Hyperloop Projesi'nde 4 metre çapta seri üretim çelik boruya ihtiyaç duyuluyor. Dünyada bunu belirtilen teknik özelliklerde ve bu denli seri üretim şeklinde yapabilecek tek firma biziz. Bu özel borunun teknolojisi, tasarımı ve geliştirme süreciyle ilgili yaklaşık 4-5 yıldır HyperloopTT şirketi ile beraber çalışıyoruz."

2030'LARDA BAZI BÖLGELERDE ÇALIŞMASI HEDEFLENİYOR

Proje kapsamında, 5 kilometrelik operasyonel prototip için çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini anlatan Emre Erciyas, "Hangi ülke olduğunu şu anda açıklayamıyoruz ancak 5 ülke bu projeyi birinci olarak yapabilmek adına yarışıyor. İlk etapta Hyperloop ulaşım şeklinin 2030'larda bazı bölgelerde çalışmaya başlaması öngörülüyor. Ticarileşmesinin ise 2050'leri bulacağı düşünülüyor. Havacılığın 100 yılda, demiryolu ulaşımının da 80 yılda ticarileştiğini düşünürsek, bu çok da uzak bir tarih değil. Proje hayata geçtiğinde örneğin; İstanbul şehir içinden Ankara şehir içi 20 dakika gibi bir süreye düşecek. Sadece ulaşımda değil, çalışma hayatında ve sosyal hayatta da pek çok şeyi değiştirebilecek bir proje" diyor.

(Erciyas Holding İcra Kurulu Başkanı Emre Erciyas ve Hyperlooptt Kurucusu ve Başkanı Dirk Ahlborn)

HYPERLOOP'A ÖZEL PROJE GELİŞTİRME EKİBİ

Erciyas Holding'in 2017 yılından bu yana HyperloopTT ile iş birliği içinde müşterek olarak, Ar-Ge çalışmaları devam ediyor. Kaynak teknolojileri üzerine çalışmalar yapan şirket, vakum ortamında ve fiziksel titreşimde mukavemetini koruyacak kaynak teknolojisini araştırıyor. Kapsülün mıknatısla yükselmesinden önce raylara temas eden kısmı olan bojiler üzerine de çalışmaları var. Her iki Ar-Ge çalışmasının önceliğinde Hyperloop kullanıcılarının güvenliği esas alınıyor. Bunun için zamanlarının tümünü Hyperloop projesine ayıran bir proje geliştirme ekibi kuruldu. Ayrıca TÜBİTAK ile birlikte çalışmalar yürüten Erciyas, TÜBİTAK kampüsü içine Avrupa'nın en uzun Hyperloop Yarış Tüneli'ni kurdu ve TÜBİTAK ile birlikte Türkiye'de üniversite öğrencilerine ve bilim insanlarına destek oluyor.

(Erciyas Çelik Boru Düzce Fabrikası)

ADIM ADIM HYPERLOOP PROJESİ

Hyperloop Projesi, 2013 yılında kurulan HyperloopTT şirketi tarafından yürütülüyor. HyperloopTT, uçak hızını yere indiren bu yenilikçi taşımacılık fikrini gerçeğe dönüştürme hedefi ile yola çıkan geleceğe odaklanmış bir inovasyon şirketi.

HyperloopTT ortakları arasında alanlarında öne çıkan dünyanın büyük küresel firmaları var. Hattın sinyalizasyonu, trafik yönetimi ve kontrol sistemleri ile teknik ekipmanların sağlayıcılığını dünyaca ünlü Japon teknoloji devi Hitachi yapıyor.

Avrupa merkezli çok uluslu havacılık şirketi Airbus ise boru hattı içerisinde geçen trenin kapsül üretimini üstleniyor.

Trenin içerisinde gideceği çelik boruları ve boru ekipmanlarını Erciyas, ENKA'nın iştiraki olan Çimtaş ile beraber yapma yolunda ilerliyor.

Projede kullanılacak çeliğin daha hafif ve yüksek sismik performans özelliğine sahip olması gerekiyor. HyperloopTT bunun için de Arcellor Mittal, Posco ve Tata Steel'in de aralarında bulunduğu dünyanın en önemli çelik üreticileri ile görüşüyor.

İşin teknoloji tarafında ise Leybold, Ferrovial, Siemens ve IBM gibi 60'dan fazla partner var. Projeye ayrıca dünya genelinde 800 bilim insanı ve mühendis de katkıda bulunuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR