USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektör

26 Haziran 2019 16:04

Türk makine sektöründe yüzde 100 yerli ve millilik vurgusu

Makine sektörünün 2018 yılını 16 milyar dolar ihracat ile kapatmasına rağmen 30 milyar dolar ithalatı olduğuna dikkat çeken Makina İmalatçıları Birliği Başkanı S. Emre Gencer, "Bunun nedeni maalesef havaların iyi olduğu dönemde çatıyı tamir etmemiş olmamızdır. Büyümemizin çok yüksek olduğu dönemde iç piyasada, Türk markalı ürünlere yönelik yeterince pozitif ayrımcılık yapmadık; konuyu gündeme taşıyanları 'korumacılık' yapmakla suçladık. Geldiğimiz noktada, dış pazarlarda korumacılıkla mücadele

Türk makine sektöründe yüzde 100 yerli ve millilik vurgusu

1990 yılında kurulan Makina İmalatçıları Birliği’nin (MİB) seçimli 17’nci Olağan Genel Kurulu’nda Simge Group ve E-Mak Makine’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı S. Emre Gencer, tek liste ile girdiği genel kurulda MİB’in yeni dönem başkanı seçildi.

S. Emre Gencer, yaptığı konuşmada, başta üç yıldan bu yana başkanlık görevini sürdüren Ahmet Özkayan olmak üzere, tüm üyelere ayrı ayrı teşekkür etti. Bir önceki dönem yönetim kurulunda görev aldığı MİB’de başkan olarak görev almaktan onur duyacağını belirten Gencer, “Vermiş olduğunuz desteğe layık olmak; siz makine üreticilerinin görüş, öneri, danışma, dayanışma ve paylaşım merkezi olarak gördüğüm Makina İmalatçıları Birliği’ni daha da ileriye götürmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.
Makine ve aksamı ile ilgili imalat yapan firmaların üye oldukları sektörel bir birlik ve makine sektörünün tümünü kapsayan tek sivil toplum kuruluşu olma niteliğini taşıyan MİB’in, bünyesinde 200’e yakın üye firma bulunuyor. MİB bünyesindeki firmalar, 2014 yılı Türk makine ihracatının yüzde 60’ından fazlasını gerçekleştirmişti.

“TÜRK MARKALARINI YAŞATMAK ZORUNDAYIZ”

Geçtiğimiz yılın ortalarında mali piyasalarda yaşanan ekonomik sıkıntılara rağmen makine sektörünün yılı, ihracata ağırlık vererek ve büyüyerek kapatmayı başardığını ancak makine ihtiyacının çok önemli bir bölümünün hâlâ ithalat ile karşılandığını hatırlatan Gencer, şunları söyledi: 

“Geçtiğimiz yıl sektörün toplam ihracatı 16 milyar dolar olarak gerçekleşti. Son yıllarda ihracatını en fazla artıran sektör olarak ön plana geldik. Bununla övünebiliriz. Ancak halen dünya pazarlarındaki payımızın son derece düşük olduğunu da göz ardı etmeyelim. Unutmamamız gereken bir unsur da, halen makine ihtiyacımızın çok önemli bir bölümünü yani 30 milyar dolar ithalat ile karşılıyor olmamız... Bunun nedeni maalesef havaların iyi olduğu dönemde çatıyı tamir etmemiş olmamızdan kaynaklanıyor.”

KORUMACILIKLA MÜCADELE EDİLİYOR

Büyümenin çok yüksek olduğu dönemde iç piyasada, Türk markalı ürünlere yönelik yeterince pozitif ayrımcılık yapmadıklarını ve konuyu gündeme taşıyanları da 'korumacılık' yapmakla suçladıklarına dikkat çeken Gencer, gelinen noktada, dış pazarlarda korumacılıkla mücadele ettiklerini hatırlattı. Gencer ayrıca, “Makine sektörümüz için bu süreçteki değişime uyum yaşamsal öneme sahip. Yani Türk markalarını yaşatmak için ne yapılması gerekiyorsa biz de bunu yapabilecek cesarette olmalıyız” dedi.

YERLİ MAKİNE VE DONANIMA POZİTİF AYRIMCILIK

Ülkemizin cari açık sorunuyla mücadele ettiği bir dönemde yerli makine ve donanıma en radikal bir şekilde pozitif ayrımcılık uygulanması gerektiğini söyleyen Gencer, kamu kuruluşları, yerel idareler ve bunlara bağlı iktisadi teşebbüslerin yaptıkları alımları veya açtıkları ihaleleri, uluslararası ticarette uzman danışmanların da desteği ile yerli makine alımına göre düzenlemesi gerektiğine vurgu yaptı. “Yatırım teşvik sisteminde de, yerli tasarım ve ürünlerin kullanımına yönelik radikal dönüşümü sağlayacak bir yaklaşımla değişiklikler yapılmalıdır. Geliştirilecek bir Turquality programı özellikle makine imalat sanayine daha güçlü destek olabilir kanaatindeyiz. Ticaret ve Gümrük Bakanlığımız son iki yıldan itibaren bazı makinelerin ithalatına yönelik uyguladığı tarife politikalarıyla haksız rekabetin önünü belirli ölçüde kesmiştir. Bu politikanın kapsamı radikal bir şekilde genişletilmeli ve etkinleştirilmelidir” diyen Gencer, bu konunun halen en öncelikli işleri olduğunun da altını çizdi.

EN ÇOK OKUNANLAR